Στοιχεία σοκ από τον Πρόεδρο Βενζινοπωλών: «Φουλάρουμε νοθευμένα και λαθραία καύσιμα ως και 30%»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Παραβατικό, λαθραίο ή νοθευμένο είναι ως και το 30% των καυσίμων που διακινούνται στην αγορά, το οποίο διακινείται από το 6% των πρατηριών της χώρας. Τα έσοδα που χάνει το κράτος το κράτος αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονικης την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κ. Θέμης Κιουρτζής, παρουσία του γενικού γραμματέα Γιάννης Μαυράκη και του μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Χρήστου Σταυράκη.
Παράλληλα, ο κ. Κιουρτζής ανέφερε ότι ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν από 01/01/21 έως και 01/06/22 κατά 100 %, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν την ίδια περίοδο πάνω από 200%.
«Εταιρείες διϋλισης και κράτος τριπλασίασαν κέρδη και έσοδα, ενώ οι πρατηριούχοι κρατάμε άμυνα για να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας» τόνισε ο κ. Κιουρτζής, κάνοντας λόγο για οικονομική εξόντωση των πρατηρίων που είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και προσπαθούν να επιβιώσουν με περιθώρια κέρδους της τάξης του 3%-4%.
Το φαινόμενο της παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων γιγαντώθηκε την τελευταία τριετία και αφού γέμισε η Αθήνα με λαθραία καύσιμα, τώρα η πρακτική αυτή επεκτείνεται στη Θεσσαλονίκη και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα επειδή «δεν γίνονται έλεγχοι».
Η κλοπή στα καύσιμα γίνεται με τρεις τρόπους: είτε με καύσιμα προς εξαγωγή που δεν φορολογούνται αλλά και δεν εξάγονται ποτέ, είτε με νοθεία του καυσίμου με διαλύτες είτε με κλοπή στην αντλία.
Το σύστημα εισροών-εκροών που έχει τοποθετηθεί υποχρεωτικά από το 2013 υποτίθεται, όπως είπε, ότι λειτουργεί σωστά. «Κάθε όμως ηλεκτρονικό σύστημα έχει καταδολιευθεί με αποτέλεσμα όταν βάλει λαθραίο καύσιμο ο πρατηριιούχος, αυτό να μην καταγράφεται σωστά».
Σήμερα, στην αγορά υπάρχουν 30-35 συστήματα διαφορετικών εταιρειών και τα στοιχεία που στέλνονται στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πλασματικά ενώ ζήτησε να φτιαχτεί μια ενιαία πλατφόρμα από την Πολιτεία στα πρότυπα του mydata.
Ο πρόεδρος έφερε ως παράδειγμα στοιχεία που ανακοίνωσε η Πολιτεία ως «επιτυχίες» όπως είπε. Αν και ανακοινώθηκε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 7.5 εκατ. τόνοι λαθραίου υγραερίου δεν ονοματίστηκαν οι παραβάτες. «Συγνώμη δεν έπρεπε να γνωρίσουν οι καταναλωτές ποιοι τα κατείχαν. Δεν έπρεπε να ειπωθούν αυτά τα ονόματα ώστε οι καταναλωτες να ξέρουν από που πήραν νομοθευμένο καύσιμο» αναρωτήθηκε.
«Εμείς δεν θέλουμε φτηνό καύσιμο αλλά τιμές καυσίμων που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Θα πρέπει να βάζουμε καύσιμα από τη Σλοβενία, από την Ιταλία ή από τη Βουλγαρία; Στη Βουλγαρία, το πετρέλαιο κίνησης είναι στα 1,40 ευρώ και στην Ελλάδα στα 1,85-1,90 και αυτό επειδή η Ελλάδα έχει σε τόσο υψηλά επίπεδα το ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης ο οποίος δραστηριοποιείται, επιχειρηματικά, στον κλάδο του τουρισμού , προσφωνώντας τους εκπροσώπους των ΕΝΒΕΘ και ΠΟΠΕΚ.
- Φωτιά: Μεγάλος κίνδυνος για σήμερα αλλά και για τις επόμενες ημέρες – Τι είναι το hot-dry windy
- Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Επιδότηση έως και 9.500 ευρώ - Κίνητρα και δικαιούχοι
- Πού και πότε εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού; Δύο νέες μελέτες, ισχυρίζονται πως δίνουν οριστικές απαντήσεις για την προέλευση
- Ο «άνδρας του Σόμερτον»: 70 χρόνια μετά βρέθηκε η ταυτότητα του και λύθηκε το μυστήριο
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr