Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Περισσότερα ηλεκτροφόρα σύρματα και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας μετά τη θανάτωση του χιμπατζή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας του χώρου όπου διαβιούν οι χιμπατζήδες που φιλοξενούνται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ύστερα από το δεύτερο περιστατικό θανάτωσης ζώου που διέφυγε, του χιμπατζή Μπαζού, έχει ήδη ζητήσει από τη διοίκηση του Πάρκου το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οπως επεσήμανε ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη μετά τη δολοφονία του Μπαζού, ζητήθηκαν άμεσα βελτιωτικές ενέργειες. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η τοποθέτηση περισσότερων ηλεκτροφόρων συρμάτων στο ανώτερο μέρος της περίφραξης και μιας ακόμα σειράς ηλεκτροφόρων ασυρμάτων εσωτερικά της περίφραξης και της τάφρου.
«Ο υπεύθυνος του πάρκου ζήτησε οδηγίες για τη βελτίωση της ασφάλειας του χώρου, μετά τις δικές μας παρατηρήσεις, και από τους συντονιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Ζωολογικών Κήπων και των Ενυδρείων και από τον κτηνίατρο του αντίστοιχου πάρκου στην Κοπεγχάγη, που είναι Έλληνας και ειδικεύεται στο θέμα των χιμπατζήδων. Παλιότερα στην Κοπεγχάγη είχαν αντίστοιχο περιστατικό, οπότε προσέφυγε σε εκείνον», σημείωσε ο κ. Αμυράς.
Αναφορικά με τους ελέγχους, από το Αττικό Πάρκο εστάλησαν τα έγγραφα, τα οποία προωθήθηκαν στην Περιφέρεια, ενώ ζητήθηκε και η διενέργεια ελέγχων και από την Περιφέρεια. Βάσει του πορίσματος αυτού, το οποίο ήδη αξιολογείται από την αρμόδια υπηρεσία, σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Οπως έχει ήδη αναφέρει το «ethnos.gr» σε ρεπορτάζ του, τα πρόσθετα μέτρα εξετάζεται να περιλαμβάνουν:
-Τον διαχωρισμό σε τομείς.
- Τη δημιουργία 2ης ζώνης ασφαλείας ανά τομέα,
- Τη λειτουργία οπτικών και ηχητικών σημάτων που θα προειδοποιούν στις περιπτώσεις διακοπής της λειτουργίας της ηλεκτρικής περίφραξης και ενισχύσεις φρακτών.
Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό θανάτωσης του χιμπατζή συνέβη τον περασμένο Ιούνιο, ενώ τέσσερα χρόνια πριν είχε προηγηθεί η θανάτωση δύο τζάγκουαρ με τον ίδιο τρόπο.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό, ο κ. Αμυράς ενημέρωσε ότι την αμέσως επόμενη μέρα απέστειλε δύο έγγραφα, ένα προς τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής και το δεύτερο προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και ζητούσε άμεση ενημέρωση και από τις δύο πλευρές για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα «αυτό το θλιβερό περιστατικό, το πολύ άσχημο περιστατικό, παράδειγμα προς αποφυγή», όπως το χαρακτήρισε, για την τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας, για την αναγκαιότητα που οδήγησε στη θανάτωση του ζώου, για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων, την αλληλεπίδρασή τους και τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών και των εργαζομένων του πάρκου.
Στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου επισκέφτηκε κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων αποτελούμενο από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου, την υπεύθυνη του Γραφείου Διεθνών Συμβάσεων CITES Αττικής και την Προϊσταμένη του Γραφείου Θήρας του Δασαρχείου Πεντέλης, ενώ συμμετείχαν επικουρικά ο Δασάρχης Πεντέλης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχου της Εμπορίας και Διακίνησης Άγριας Ζωής και Ειδών CITES.
Στο πλαίσιο του ελέγχου, ζητήθηκαν τα νομιμοποιητικά έγγραφα για όλα τα ζώα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους χιμπατζήδες, στο συγκεκριμένο χώρο φιλοξενούνταν οκτώ χιμπαντζήδες, πρωτεύοντα θηλαστικά του είδους «Pan troglodytes». Οπως προέκυψε από τον έλεγχο, όλα τα απαραίτητα ενδοκοινοτικά πιστοποιητικά ήταν νόμιμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο χώρος διαβίωσης των χιμπαντζήδων είχε κατασκευαστεί το 2008. Στην είσοδο υπήρχε αναρτημένη πινακίδα με το πρωτόκολλο ασφαλείας των ζώων. Όλα τα ζώα ήταν σε καλή κατάσταση υγιεινής και είχαν περιοριστεί εντός ενός εσωτερικού χώρου που αποτελείται από έξι δωμάτια διαβίωσης.
Ο εσωτερικός χώρος είναι έκτασης 140 τ.μ. και ο εξωτερικός χώρος αποτελείται από μια περιφραγμένη έκταση περίπου 2 στρεμμάτων και η περίφραξη από την οποία έφυγε ο χιμπαντζής εκτείνεται στις τρεις πλευρές του εξωτερικού χώρου, έχει ύψος περίπου 4 μέτρων με το ανώτερο τμήμα να είναι κεκλιμένο. «Το ανώτερο κεκλιμένο τμήμα τής μιας πλευράς είναι περιφραγμένο και είναι καλυμμένο με λαμαρίνα και όταν βρισκόταν εκεί το κλιμάκιο γίνονταν κάποιες εργασίες και τοποθετούσαν φύλλα λαμαρίνας και στις υπόλοιπες τρεις πλευρές», είπε ο κ. Αμυράς προσθέτοντας ότι «η υφιστάμενη περίφραξη αποτελείται ακόμα από διχτυωτό πλέγμα και σε όλη την περίμετρό της διέρχονται οριζοντίως ηλεκτροφόρα σύρματα, ενώ υπάρχει κι ένα ηλεκτροφόρο σύρμα στο ανωτέρω τελείωμα της περίφραξης. Και στην τέταρτη πλευρά, εκεί που υπάρχει θέαση από τους επισκέπτες, υπάρχει μια τάφρος πλάτους τεσσάρων μέτρων περίπου, καθώς οι χιμπαντζήδες δεν κολυμπούν και υπήρχαν εκατέρωθεν αυτής της τάφρου ηλεκτροφόρα καλώδια, τρεις σειρές εξωτερικά και δύο διπλές εσωτερικά».
Διενεργούνται 4 έλεγχοι το χρόνο
Στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2018, επιβλήθηκε πρόστιμο 44.350 ευρώ στη διοίκηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, δεδομένου ότι έκανε παραστάσεις με δελφίνια, κατά παράβαση του ν.4039.
Επίσης, μετά το περιστατικό με τη θανάτωση των δύο τζάγκουαρ το 2018, η Περιφέρεια Αττικής είχε ζητήσει έκτακτα μέτρα αποφυγής δραπέτευσης ζώων. Είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος στις 2, 3 και 4 Ιουλίου. «Επίσης, ζητήθηκε και αποδείχθηκε, σύμφωνα με τον έλεγχο της περιφέρειας, ότι η θανάτωση τότε των δύο ζώων έγινε για να μη διακινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», σημείωσε ο κ. Αμυράς.
Ο ίδιος, πάντως, επιφυλάχτηκε να ενημερωθεί περαιτέρω για τους ελέγχους της τελευταίας 3ετίας από την Περιφέρεια, σημειώνοντας ότι διενεργεί τρεις τακτικούς ελέγχους τον χρόνο και έναν έκτακτο.
Από την πλευρά του ο κ. Αρσένης υπενθύμισε ότι με βάση τις ορθές πρακτικές της οδηγίας 1999/2022 για τους ζωολογικούς κήπους όταν ένας ζωολογικός κήπος δεν πληροί τις νόμιμες απαιτήσεις, οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών προχωρούν στο κλείσιμό του για το κοινό και τα ζώα που ανήκουν στον κλειστό ζωολογικό κήπο θα πρέπει να μετεγκατασταθούν δεόντως, οι δε συνθήκες διαβίωσης και μεταχείρισής τους να εναρμονίζονται με τους στόχους της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νομικούς κήπους.
«Τι έχουμε στο Αττικό Πάρκο; Έχουμε ζώα που φωνάζουν, περπατάνε νευρικά πέρα - δώθε, αυτοτραυματίζονται, πηδάνε φράχτες, σπρώχνουν, μασάνε σίδερα, σπάνε τζάμια, λυγίζουν λαμαρίνες και ξεφεύγουν με κάθε δυνατή ευκαιρία», είπε ο κ. Αρσένης προσθέτοντας ότι, όπως καταγγέλλει και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σε ένα πολύ αναλυτικό της υπόμνημα, τα ζώα επιβιώνουν με ψυχοφάρμακα.
Αν και ο κ. Αμυράς δεν έκρυψε ότι και η δική του προσωπική άποψη είναι πως «αυτοί οι χώροι και αυτά τα ζωολογικά πάρκα δεν έχουν καμμία θέση στη σύγχρονη εποχή και ανήκουν σε άλλον αιώνα, σε άλλες εποχές, όταν η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τον τρόπο ευζωίας ή μη της άγριας πανίδας ήταν διαφορετική», ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο δεν έχει την αρμοδιότητα να κλείσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο καθώς αδειοδοτήθηκε από την Περιφέρεια σύμφωνα με νόμο του 2012. «Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση, για την αφαίρεση της αδείας, για το να ελέγχει αν τηρούνται ή όχι οι όροι της λειτουργίας. Κανένα Υπουργείο δεν μπορεί να κλείσει μια οποιαδήποτε επιχείρηση, διότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αδειοδοτήθηκε ως μία επιχείρηση με οικονομικό αντικείμενο», τόνισε για να πάρει την απάντηση από τον κ. Αρσένη ότι όταν κάποιος είναι στην κυβέρνηση δεν αρκεί απλά να υποστηρίζεις τις απόψεις του, αλλά να αναλαμβάνει και τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Υπενθύμισε μάλιστα στον κ. Αμυρά ότι το 2018 είχε αναφερθεί στον ιδιοκτήτη του πάρκου ως επαγγελματία φιλόζωο: «Ειπώθηκε ότι επαγγελματίας φιλόζωος δεν είναι αυτός που αφιλοκερδώς βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί τα ζώα αλλά αυτός που χρεώνει 10 ως 18 ευρώ το κεφάλι για να δει το κοινό άγριο ζώο σε αιχμαλωσία. Τι θα κάνετε, λοιπόν, για να το αντιμετωπίσετε αυτό; Τι θα κάνετε για τους επαγγελματίες φιλόζωους», αναρωτήθηκε.
- Περιστέρι - Θρίλερ με τη νεκρή 17χρονη: Τα στοιχεία που «δείχνουν» έγκλημα - Πήρε μια βαλίτσα «και έφυγε» λένε συγκάτοικοι του συντρόφου της
- Πέθανε ο δημοσιογράφος και εκδότης, Σταύρος Ψυχάρης
- Ελλάκτωρ: Προχωρά σε εξαγορά του ακριβού ομολόγου του 2019 - Στόχος ο μηδενισμός των δανείων
- Αϊμάν αλ Ζαουάχρι: Πώς έγινε η επιχείρηση εντοπισμού και εκτέλεσής του
- Αν πας, ερωτεύεσαι: Το Μαϊάμι της Πελοποννήσου που αποθεώνει ο Guardian θυμίζει Χώρα κυκλαδίτικου νησιού
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr