Η Ευρώπη αγκαλιάζει την κοιλάδα του Αχελώου
Η αγάπη του Αντώνη Κοσσυβάκη, εργαζόμενου στο Ευρωκοινοβούλιο εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, για τη γενέτειρά του την έχει κάνει γνωστή σε πολλές προσωπικότητες, οι οποίες στηρίζουν την ανάπτυξή της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Η Ευρωπαία επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Τζο Λάινεν μπορεί να μην επισκέφθηκαν πολλά μέρη στην Ελλάδα, πέρα από την Αθήνα. Πήγαν, ωστόσο, στην Κοιλάδα του Αχελώου, δηλώνοντας μαγεμένοι από την ομορφιά της περιοχής.
Είναι μερικές από τις πολλές προσωπικότητες που έχει «ενεργοποιήσει» ο Αντώνης Κοσσυβάκης για τη γενέτειρα γη του. Ο κ. Κοσσυβάκης, που εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου κατοικεί, εδώ και πάνω από 30 χρόνια, θα μπορούσε δικαιωματικά να διεκδικήσει τον τίτλο του «πρέσβη του Αχελώου», αφού έχει καταφέρει να κάνει την κοιλάδα γνωστή σε μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και σε πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου. Δικής του έμπνευσης είναι η οριοθέτηση της περιοχής ως «Κοιλάδας του Αχελώου» και σε εκείνον οφείλεται η υπερπροβολή της στην Ευρώπη.
Με δηλώσεις τους, όλοι τους έχουν πεισθεί για την αναπτυξιακή πορεία της Κοιλάδας του Αχελώου. Μεταξύ αυτών η επίτροπος Κρέτσου, ο Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, η πρόεδρος της Ομάδας Οικολόγων-Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου Ρεμπέκα Χάρμς και πολλοί άλλοι.
«Είσαι έτοιμος για βουλευτής» λένε στον Α. Κοσσυβάκη συχνά οι συνάδελφοί του, για να τους διαβεβαιώσει ότι «δεν είμαι τρελός». «Απλώς αγαπάω τον τόπο μου» απαντάει αφοπλιστικά ο ίδιος, ο οποίος πάντως μας εκμυστηρεύεται ότι θα ήθελε να δει μια μέρα την Κοιλάδα του Αχελώου ως «αυτόνομο» δήμο ή περιφέρεια.
Γέφυρα Κοράκου
Προχθές, Παρασκευή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παρουσίασαν την προγραμματική σύμβαση για την ανακατασκευή της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο. Η παρουσίαση έγινε συμβολικά στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Γραμματικάκη.
«Ηταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, αλλά και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αντώνης Κοσσυβάκης. «Η Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι των Βαλκανίων και είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία και την εξελικτική πορεία του τόπου. Εχει ιδιαίτερη ιστορική αξία και αξία μνήμης, καθώς, εκτός της καθοριστικής του συμβολής στην επιβίωση των όλων των οικισμών της ευρύτερης περιοχής, συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και σημαντικές στιγμές της ιστορίας του τόπου, όπως ο Εμφύλιος. Συστρατευθήκαμε όλοι μας ανιδιοτελώς με μοναδικό γνώμονα την προσφορά στον τόπο των γονιών μας που μας γέννησαν και μας μεγάλωσαν με στερήσεις και φτώχεια. Ηταν μια προσπάθεια επίμονη και κουραστική, η οποία όμως έφερε αποτελέσματα».
Σε πρώτη φάση, η χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου στον ποταμό Αχελώο, αποκατάσταση παρακείμενου κτιρίου τελωνείου και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου» θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους με ενάριθμο έργο που θα ενταχθεί στη ΣΑΕ 071 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και παράλληλα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη της συγχρηματοδότησης του έργου από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο και μοναδικό για τα σύγχρονα και διεθνή και ελληνικά δεδομένα. Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης δυσκολίας σε ό,τι αφορά στα επιστημονικά, τεχνικά και διαδικαστικά θέματα για την υλοποίηση του έργου, απαιτείται η συνεχής συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Νομού Αρτας, του Δήμου Αργιθέας Νομού Καρδίτσας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Τμήμα Ηπείρου και Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας.
Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή αποφάσισε φορέας ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου να είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τη συνδρομή των συναρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Νομού Αρτας, του Δήμου Αργιθέας Νομού Καρδίτσας, του ΕΜΠ και του ΤΕΕ. Η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών προεκτιμά ότι το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 16.500.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Κοιλάδα του Αχελώου και ανάδειξή της
Η Κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Τα βουνά και οι παραπόταμοι του Αχελώου ξυπνούν την επιθυμία για περιπέτεια. Πετρόκτιστα σπίτια και μοναστήρια με ιστορία καλούν τους φιλίστορες να εντρυφήσουν. Πλήθος πολιτιστικών μνημείων βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να τα γνωρίσει κάθε επισκέπτης.
Η Κοιλάδα του Αχελώου είναι πάντα όμορφη, όποια στιγμή της ημέρας, όποια ημέρα του χρόνου κι αν αφήσεις το βλέμμα σου να αγκαλιάσει τα χρώματά της. Είναι ένα κάδρο ιδιαίτερης ομορφιάς, αφού συναντάς τα πανέμορφα καταπράσινα χωριά με τα άφθονα καταγάλανα νερά του Αχελώου και την οργιώδη βλάστηση με θέα τις επιβλητικές πλαγιές των βουνών.
«Ως περιοχή έχουμε το “προνόμιο” της καθυστέρησης στην ανάπτυξη, που μπορεί να γίνει η δική μας ευκαιρία» εξηγεί ο Α. Κοσσυβάκης. «Με ήπια ανάπτυξη για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον – και όχι με
παρεμβάσεις που θα αλλοιώνουν και θα καταστρέφουν το τοπίο. Τα τελευταία χρόνια στην Κοιλάδα του Αχελώου έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από νέους ανθρώπους, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η φύση μπορεί να είναι γενναιόδωρη με τους ανθρώπους, φτάνει να τη σεβαστούμε. Είμαστε η φτωχή οικονομικά περιοχή τού σήμερα και ευελπιστούμε να είμαστε η πλούσια περιοχή τού αύριο» λέει.
Οπου και να στρέψει το βλέμμα του κανείς, θα αντικρίσει επιβλητικές οροσειρές και πυκνά δάση, χαοτικούς γκρεμούς και ορμητικά ποτάμια, μικρές καταπράσινες κοιλάδες να αγκαλιάζουν χωριά, αλλά και πολιτείες να συμβιώνουν ταπεινά με αυτόν τον συναρπαστικό αρχέγονο ορεινό κόσμο, όπου η φύση κυριαρχεί. Ξεχωριστή πινελιά στην περιοχή είναι οι δύο «Περαταριές», χειροκίνητο τελεφερίκ-βαγονάκι, το οποίο κινείται με τροχαλία πάνω σε χοντρό σύρμα. Χρησιμοποιούνται από το 1960 και ενώνουν τις δύο όχθες του ποταμού Αχελώου, ουσιαστικά τον Νομό Αρτας με τον Νομό Καρδίτσας.
«Φυσικά, σε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πρωτογενή παραγωγή, την κτηνοτροφία και τα ποιοτικά της προϊόντα, τα οποία ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και την ποιότητά τους. Αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούμε να τα καταστήσουμε ανταγωνιστικά, ενώ με τη σωστή και σύγχρονη προώθησή τους θα καταφέρουν να κατακτήσουν μεγαλύτερες αγορές» επισημαίνει.
Η ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου έργου της ανακατασκευής της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου, όπως τονίζει ο κ. Κοσσυβάκης, «δεν έχει μόνο ιστορική και πολιτιστική σημασία. Σηματοδοτεί μια νέα εποχή ανάπτυξης για όλη την περιοχή, αξιοποιώντας τα μνημεία που χαρακτηρίζουν την Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Είναι μόνο η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών και έργων που θα αναδείξουν όλες τις δυνατότητες της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κοιλάδας του Αχελώου».
«Στόχος μας είναι η εξεύρεση και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία ενός εθνικού μουσείου πέτρινων γεφυριών δίπλα από τον χώρο της γέφυρας. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές της Κοιλάδας του Αχελώου που θα συνδέονται με την ευρύτερη περιοχή. Να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, γιατί συνδέει τους λαούς της Ευρώπης μέσα από την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους. Αντιπροσωπεύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των πολιτιστικών μας παραδόσεων. Εχουμε υποχρέωση να την κατανοούμε, να την τιμούμε, να την προστατεύουμε και να τη διαφυλάσσουμε για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Αισιόδοξοι όσο ποτέ και ενωμένοι συνεχίζουμε την κοινή μας προσπάθεια» καταλήγει ο Α. Κοσσυβάκης.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr