Σεισμός σε Κεφαλονιά: «Από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ρήγματα αυτά του νότιου Ιονίου» - Τι λέει καθηγητής του ΑΠΘ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Από τα πιο ενεργά, δυναμικά και επικίνδυνα σεισμικά ρήγματα στην Ελλάδα, τα οποία έχουν δώσει στο παρελθόν πάρα πολλούς μικρούς αλλά και κάποιους ισχυρούς σεισμούς και για τον λόγο αυτό υπάρχει πάντοτε ανησυχία στους επιστήμονες, όταν καταγράφεται σεισμική διέγερση στην περιοχή, είναι το σύστημα ρηγμάτων στις δυτικές ακτές των νησιών του νότιου Ιουνίου Πελάγους, από τη Λευκάδα μέχρι τη Ζάκυνθο.
Μάλιστα, από το εν λόγω σύστημα ρηγμάτων προήρθε και ο σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς, ο οποίος ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε ιδιαίτερα αισθητός ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος έχει μελετήσει ενδελεχώς όλα τα ρήγματα του ελληνικού ηπειρωτικού και θαλάσσιου χώρου.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι τα συστήματα ρηγμάτων της εν λόγω περιοχής βρίσκονται στα όρια λιθοσφαιρικών πλακών, πολύ κοντά στις ακτές και κατά συνέπεια σε κατοικημένες ζώνες.
«Η περιοχή έχει πολλά ρήγματα και είναι πολύ σημαντικό ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές στις ακτές των νησιών μας στο νότιο Ιόνιο, από τη Λευκάδα μέχρι τη Ζάκυνθο και επάνω στα όρια λιθοσφαιρικών πλακών. Αποτελούν από τα πιο ενεργά και δυναμικά ρήγματα στην Ελλάδα και δίνουν συχνά σεισμούς. Πάρα πολλούς μικρούς αλλά και κάποιους ισχυρούς. Για τον λόγο αυτό στα συγκεκριμένα νησιά και προκειμένου να μην έχουμε μεγάλες ζημιές στα κτίρια μετά από έναν ισχυρό σεισμό, είναι πάρα πολύ υψηλές οι προδιαγραφές των συντελεστών δόμησης», σημειώνει στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Από αυτά τα ρήγματα προήλθε ο σεισμός
Κατά τον ίδιο, από τη συγκεκριμένη μεγάλη ζώνη ρηγμάτων προήλθε ο σεισμός το πρωί της Πέμπτης. «Έχουν γρήγορη κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, δίνουν πολύ συχνά σεισμούς και για το λόγο αυτό υπάρχει μία μόνιμη ανησυχία για την περιοχή, κυρίως όταν υπάρχει διέγερση της συγκεκριμένης ζώνης ρηγμάτων. Ο 5,4 είναι ένας μέτριος προς ισχυρός σεισμός. Στο παρελθόν έχει δώσει πολλούς τέτοιους σεισμούς η ζώνη ρηγμάτων σε αυτήν την περιοχή», τονίζει ο κ. Παυλίδης.
Παράλληλα, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ αναφέρει ότι ανεξάρτητα από το αν έχουμε μικρούς, μεγάλους ή καθόλου σεισμούς στην περιοχή, θα πρέπει να ελέγχεται συχνά η στατικότητα των σχολικών αλλά και των άλλων δημόσιων κτιρίων.
Ιδίως για τα σχολεία δημιουργούνται περισσότερες ανησυχίες από το γεγονός ότι ο ισχυρός σεισμός έγινε μόλις λίγα 24ωρα πριν χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Τέλος εποχής φέρνει ο θάνατος της μακροβιότερης μονάρχη στον κόσμο
- Τι κρύβεται πίσω από το «κρυφτούλι» της Τουρκίας στον Έβρο: Η πληροφορία για εγκλωβισμένους μετανάστες σε νησίδα και η απάντηση της Αθήνας
- Ζητείται λύση στο ενεργειακό αδιέξοδο: Τι προτείνει η ελληνική πλευρά και γιατί διχάζει το πλαφόν
- Όταν πέθανε ο τελευταίος Βασιλιάς της Βρετανίας - Η κηδεία του Γεωργίου ΣΤ
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr