«Ξαναζωντάνεψε» το Δάσος της Δαδιάς: Πρώτη πεζοπορία μετά τη φωτιά - Αγώνας δρόμου για τα έργα αποκατάστασης και κίνδυνος διάβρωσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τα χαμόγελα επέστρεψαν την προηγούμενη Κυριακή στα πρόσωπα των δασολόγων και επιστημόνων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκί, όταν ανέλαβαν να ξεναγήσουν-για πρώτη φορά-επισκέπτες στο παρθένο δάσος μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το καλοκαίρι, καίγοντας περισσότερα από 45.000 στρέμματα. «Ήταν η πρώτη πεζοπορία επισκεπτών. Και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Συμμετείχαν συνολικά 25 άτομα παρά τη δυσκολία της διαδρομής» τόνισε στο ethnos.gr η Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, Ελένη Μακρυγιάννη.
Αναζητούν νέα διαδρομές-Έτοιμο το Παρατηρητήριο το 2023
Νέα πεζοπορία οργανώνεται την προσεχή Κυριακή (25.9) και το ενδιαφέρον των πολιτών παραμένει ενθαρρυντικό. «Θέλουμε να κρατήσουμε την επαφή μας με τον κόσμο. Προσπαθούμε να δείξουμε και να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι η Δαδιά είναι επισκέψιμη και με την βοήθεια ειδικών μπορούν οι πολίτες να απολαύσουν μαγευτικά τοπία και να δουν από κοντά τα μυστικά του δάσους» τονίζει από την πλευρά του στο ethnos.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος.
Η πρώτη πεζοπορική διαδρομή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο». Επιλέχθηκε το μονοπάτι της Γκίμπρενας το οποίο δεν έχει πληγεί από την πρόσφατη πυρκαγιά του Ιουλίου. Η συνολική διαδρομή ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα, μέτριας δυσκολίας και απαιτούνταν καλή φυσική κατάσταση και πεζοπορική εμπειρία από τους συμμετέχοντες. Οι φυσιολάτρες συγκεντρώθηκαν στο Κέντρο Ενημέρωσης στη Δαδιά και από κει περιηγήθηκαν για περίπου έξι ώρες στο παρθένο δάσος. Αγωνία όλων στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, πότε και πως θα αποκατασταθεί το Παρατηρητήριο άγριων πουλιών για να ξαναδούν σύντομα μαυρογύπες και τα υπόλοιπα ακριβοθώρητα πουλιά της Δαδιάς. Ήδη στο Παρατηρητήριο πουλιών έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του χώρου και η νέα εγκατάσταση θα είναι έτοιμη μέσα στο 2023 όπως δήλωσε η κ. Μακρυγιάννη στο ethnos.gr ενώ οι υπεύθυνοι του κέντρου Διαχείρισης αναζητούν και νέες διαδρομές που δεν έχουν πληγεί από την φωτιά.
Κίνδυνος διάβρωσης καμένων εκτάσεων - Μέχρι τον Νοέμβριο η κατασκευή κορμοφραγμάτων
Δασαρχείο, φορέας Διαχείρισης, υπουργείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τον χειμώνα και την πιθανότητα διάβρωσης καμένων εκτάσεων λόγω βροχοπτώσεων. Ήδη έχει εγκριθεί κονδύλι 60.000 ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και εκπονούνται μελέτες για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ανθόπουλο, είναι να μπουν συνεργεία τον επόμενο μήνα και να ολοκληρωθούν τα πρώτα τεχνικά έργα μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο. Μεταξύ άλλων θα κατασκευαστούν κορμοδέματα και κορμοφράγματα από τα καμένα ξύλα, τα οποία θα συγκρατήσουν το χώμα, αποτρέποντας το ξέπλυμα των κώνων και των σπόρων που θ’ ανοίξουν σε δύο-τρεις μήνες δίνοντας νέα δέντρα. Στις καμένες εκτάσεις επειδή τα δέντρα δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο που έπαιζαν πριν, συγκρατώντας την βροχή, υπάρχουν φόβοι ότι αναγκαστικά το χώμα θα κατεβαίνει προς τα κάτω.
«Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε. Οπότε δημιουργούμε εμείς κάποια αναχώματα για να συγκρατείται το έδαφος να μην φεύγει. Δεν έχει, βέβαια, πρόβλημα διάβρωσης μεγάλο τμήμα του καμένου τμήματος, οπότε πιστεύω θα προλάβουμε» προσθέτει ο κ. Ανθόπουλος.
Αποφασίζουν ποια καμένα δέντρα θα κόψουν
Επόμενο βήμα για την αποκατάσταση της καμένης περιοχής είναι η σύνταξη από το δασαρχείο πινάκων υλοτομίας όπου οι δασολόγοι θα αποφασίσουν ποια, που και πόσα καμένα δέντρα θα κοπούν, τα οποία δηλ. δεν θα επιζήσουν και θα πέσουν μέσα στο χειμώνα. Όπως εξηγεί ο. κ. Ανθόπουλος, το δάσος της Δαδιάς έχει ιδιαίτερους περιβαλλοντικούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά την απόληψη της καμένης ξυλείας. Οι υλοτομίες γίνονται σε συγκεκριμένη εποχή καθώς γενικότερα οι εργασίες απαγορεύονται κατά την περίοδο της αναπαραγωγής των αρπακτικών, ως εκ τούτου και οι εργασίες αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά θα γίνουν σε σχέση με την ορνιθοπανίδα της περιοχής. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο με τρία χρόνια, παρατηρεί η κ. Μακρυγιάννη.
«Για την κατασκευή των έργων θα χρειαστούν τουλάχιστον 300.000 ευρώ και έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο για την πίστωσής τους. Εκτός από τις άμεσες ενέργειες το επόμενο διάστημα θα απασχολήσουν τους επιστήμονες και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επαναφορά του οικοσυστήματος στην πρωτέρα κατάσταση. «Είναι κάτι που θα μας απασχολήσει τον επόμενο χρόνο μέσα από τροποποίηση διαχειριστικών σχεδίων αλλά και μέτρων που θα προταθούν μετά από συνεννόηση όλων των φορέων. Θα πρέπει να δούμε πρώτα την φυσική αναγέννηση και μετά να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε γιατί εκεί διαβιούν άγρια πουλιά. Αυτό θέλει χρόνο και μελέτη» σημειώνει ο κ. Ανθόπουλος.
Ανησυχία από τον δήμο Ηλίας Βίντσης: Υπάρχει καθυστέρηση - Μειώθηκε η τουριστική κίνηση
Με αγωνία παρακολουθούν και οι ντόπιοι τις ενέργειες αποκατάστασης του παρθένου δάσους. «Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα μπουν συνεργεία, για την συνολική κατάσταση στο δάσος και το σχεδιασμό αποκατάστασής του. Τα συνεργεία θα έπρεπε να μπουν όχι χθες, αλλά προχθές. Υπάρχει καθυστέρηση. Ακούμε από τις αρχές Αυγούστου ότι θα έρθουν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν μπει στο δάσος» εξηγεί στο ethnos.gr ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δαδιάς Ηλίας Βίντσης. Μειωμένη είναι και η τουριστική κίνηση στην περιοχή μετά την φωτιά καθώς οι παρατηρητές πουλιών έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Ηλία Βίντση η κίνηση έχει μειωθεί 50% σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας που ήταν ήδη μειωμένη. «Και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλη την τοπική οικονομία. Είναι αλληλένδετα».
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr