Απεργία ΜΜΜ: Παράνομη η κινητοποίηση των εργαζομένων - Στα χαρτιά παραμένει ο νόμος για την παροχή ελάχιστων εγγυημένων δρομολογίων

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε αλλά κατόπιν ...εορτής και ταλαιπωρίας η 24ωρη απεργία, την οποία πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Οπως ενημέρωσε η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) λίγα λεπτά πριν, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ασκώντας αγωγή, το μεσημέρι της Τρίτης 20/09/2022, η οποία και εκδικάστηκε την επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η απεργία κρίθηκε παράνομη, λόγω μη τήρησης των προϋποθέσεων νόμιμης άσκησής της, που προβλέπει η σχετική Νομοθεσία και συγκεκριμένα:
γνωστοποίηση των αιτημάτων και των λόγων που τη θεμελιώνουν 4 ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της απεργίας,
διάθεση αναγκαίου προσωπικού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη καταστροφών και ατυχημάτων («Προσωπικό Ασφαλείας»),
διάθεση προσωπικού για την αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας («Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας»),
υποχρέωση υποβολής αίτησης για Διεξαγωγή Δημόσιου Διαλόγου από τη συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει την απεργία.
Παράλληλα, η απεργία κρίθηκε καταχρηστική με το σκεπτικό ότι, αφενός προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημία στην Εταιρεία και αφετέρου, πραγματοποιήθηκε την ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, παρόλο που αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 6 Αυγούστου 2022, οπότε και υπήρχε το χρονικό περιθώριο να εκφραστούν οι απόψεις των Σωματείων ενώπιον της Διοίκησης της εταιρείας. Αντίθετα, επελέγη το έσχατο μέσο απεργίας, με την αποδοχή των δυσμενών επιπτώσεων, σημειώνει η ΣΤΑΣΥ.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι τόσο το δικαστήριο όσο και ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σε σημερινές του δηλώσεις επικαλούνται το λεγόμενο «προσωπικό εγγυημένης υπηρεσίας», θα πρέπει να σημειωθεί πως αν και προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία, δεν έχει εφαρμοστεί καθώς το ζήτημα έχει φτάσει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί κοινός τόπος και χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη της οριστικής εφαρμογής του.
Βάσει της συγκεκριμένης πρόβλεψης ορίζεται η υποχρέωση οι εταιρίες κοινής ωφέλειας μεταξύ των οποίων και οι συγκοινωνιακές εταιρίες, να εκτελούν τη λεγόμενη «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» κατά τη διάρκεια απεργιών, δηλαδή το 33% των καθημερινών δρομολογίων. Ορίζεται με άλλα λόγια ότι θα πρέπει να κυκλοφορεί το ένα τρίτο των συρμών, των λεωφορείων, των τρόλεϊ κ.ο.κ. ανεξαρτήτως ποιοι και πόσοι εργαζόμενοι θα πρέπει βρίσκονται στις θεσεις τους, για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.
Ειδικότερα όσον αφορά στην περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης στο μετρό και στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, προβλέπεται ότι οι οδηγοί δεν θα τραβούν καθολικό χειρόφρενο, αλλά θα εκτελείται το 1/3 των δρομολογίων.
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει περίπου μία διετία από την ψήφιση του εν λόγω νόμου έως τώρα δεν έχει εφαρμοστεί καθώς φαίνεται ότι αναδεικνύεται ως ένας μη εφαρμόσιμος νόμος στην πράξη αφού κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να βγαίνει για παράδειγμα για δρομολόγια ο ένας στους τρεις συρμούς του μετρό. Κι αυτό διότι εκτιμάται πως λόγω του συνωστισμού που θα υπάρχει σε σταθμούς και αποβάθρες εξαιτίας των μεγάλων χρονοαποστάσεων, πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα ατυχημάτων.
Σύμφωνα με πηγές της ΣΤΑΣΥ, «για το προσωπικό ελάχιστης εγγυημενης υπηρεσίας, ούτως ώστε να μπορούν να γίνονται δρομολόγια, η ΣΤΑΣΥ, όπως προβλέπει ο νόμος, ζήτησε από τον Απρίλιο από τον ΟΜΕΔ την παροχή υπηρεσιών Μεσολάβησης, για την κατάρτιση ειδικής συμφωνίας για τον καθορισμό του προσωπικού αυτού. Στον πρώτο κύκλο συνομιλιών μεταξύ των 2 μερών, Διοίκησης και Σωματείων Εργαζομένων, δεν επιτευχθεί συμφωνία. Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε νέα πρόταση προς κατάθεση στον ΟΜΕΔ εντός των νόμιμων προθεσμιών».
Αλλαγές στο νόμο προανήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής
Τη δυσκολία στην εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης φαίνεται ότι αρχίζουν να κατανοούν και στην κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή να παραδέχεται σήμερα στην τηλεόραση του Αντέννα ότι «ο νόμος πράγματι δεν εφαρμόζεται» και ουσιαστικά έχει παραμείνει στα χαρτιά.
Είπε, πάντως, ότι οι προβλέψεις του είναι πολύ αυστηρές και προανήγγειλε αλλαγές: «Σεβόμαστε τους εργαζόμενους. Έχω πει επανειλημμένως ότι σέβομαι τη δουλειά που κάνουν. Να ξέρουν όμως ότι ο νόμος είναι πολύ αυστηρός. Ακόμη και εάν ο νόμος έχει κάποιες ατέλειες θα τον αλλάξουν τα συναρμόδια υπουργεία».
Αναφερόμενος στη χθεσινή απεργία τόνισε ότι «το Μετρό και τα ΜΜΜ δεν ανήκουν στους εργαζόμενους, δεν ανήκουν στην Κυβέρνηση, ανήκουν στους πολίτες, οι οποίοι χθες ταλαιπωρήθηκαν άνευ λόγου και αιτίας».
Αναρωτήθηκε μάλιστα για ποιο λόγο προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε απεργία αφού δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με όλους τους φορείς. Οπως είπε, θα ήταν λογική η απεργία αν είχε «σπάσει» η διαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και εάν η κυβέρνηση ήταν ανάλγητη και δεν άκουγε κανένα από τα αιτήματα των εργαζόμενων. Εκτίμησε όμως ότι «δεν είναι λογικό να προκηρύσσουν οι συνδικαλιστές απεργία, όταν έχει «κλείσει» η συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που δεν είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν από 850 λεωφορεία σήμερα κυκλοφορούν σχεδόν 1.400 και όταν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, έχουν γίνει προσλήψεις».
Διαψεύδουν τον υπουργό οι εργαζόμενοι
Διαφορετική είναι η εικόνα που μεταδίδουν, πάντως, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ της Αθήνας με το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ να εκδίδει ανακοίνωση διάψευσης των δηλώσεων του υπουργού σχετικά με την υπογραφή ΣΣΕ.
«Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κος ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, σε πρωινή τηλεοπτική συνέντευξη, σήμερα 22/09/2022, δήλωσε ότι έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην εταιρεία Ο.ΣΥ Α.Ε.
Πληροφορούμε τον Υπουργό ότι δεν έχει υπογραφεί νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αντιθέτως βρισκόμαστε σε πολύμηνη διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε επίκληση της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την υπονόμευση των επιχειρημάτων και των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων του κλάδου είναι απολύτως ανεδαφική και απαράδεκτη», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Σε σχετική ερώτηση του «ethnos.gr» ως προς το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ, πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επεσήμαναν ότι η ΣΣΕ του ΟΑΣΑ έχει υπογραφεί, «αλλά στην ΟΣΥ, ενώ έχει συμφωνηθεί επί της αρχής, λόγω κωλύματος των εργαζομένων δεν έχει υπογραφεί καθώς είχε εκλογές το Σωματείο τους».
- Παγκόσμια ανησυχία μετά την επιστράτευση Πούτιν - Δεκάδες συλλήψεις στη Ρωσία και κυρώσεις από την ΕΕ - Πιέζονται τα σύνορα με την Φινλανδία
- Παίδων «Αγία Σοφία»: Συνεχίζονται οι ακυρώσεις χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων - Οι λύσεις του υπουργείου Υγείας
- Σοβαρό τροχαίο στην Καλαμάτα: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο 15χρονους και ένα μοτοσικλετιστή
- Μάρθα Καραγιάννη: Συγκίνηση στην κηδεία της ηθοποιού - Μετά την αποτέφρωση θα ρίξουν την τέφρα της στη θάλασσα

Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
