Σπατάλη τροφίμων: Στην τρίτη θέση στην ΕΕ η Ελλάδα - Ο καθένας μας πετάει 191 κιλά τρόφιμα τον χρόνο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην τρίτη θέση, μετά από την Κύπρο και τη Δανία, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τη σπατάλη τροφίμων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στη χώρα μας πετιούνται κάθε χρόνο συνολικά 2.048.000 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων -στους 57 εκατομμύρια τόνους φτάνει η συνολική σπατάλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση-, με σχεδόν τη μισή ποσότητα (930.000 τόνοι) να σπαταλιέται από τα νοικοκυριά.
Παράλληλα, ετησίως ο κάθε Έλληνας σπαταλάει 191 κιλά τρόφιμα, όταν η κατά κεφαλήν σπατάλη στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει στα 127 κιλά. Από αυτά τα 191 κιλά τροφίμων, τα 87 (70 στην Ε.Ε.) σπαταλώνται εντός νοικοκυριών, με αποτέλεσμα μία τετραμελής ελληνική οικογένεια να πετάει περίπου 350 κιλά τροφίμων το χρόνο.
Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε στο ethnos.gr ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης «Τράπεζα Τροφίμων», Δημήτρης Νέντας. Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι τη μισή από την σπαταλώμενη ποσότητα τροφίμων να κρατούσαμε, θα ήταν αρκετή, για να τραφούν για ολόκληρο τον χρόνο όλοι οι φτωχοί της χώρας.
Παράλληλα, ο ίδιος απευθύνει έκκληση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έρχονται σε επικοινωνία με τους φορείς που ασχολούνται με την πάταξη της σπατάλης τροφίμων, πριν πετάξουν όσα δε χρειάζονται, ώστε να διοχετευθούν σε φτωχούς και απόρους.
«Όλα αυτά είναι τρόφιμα, τα οποία μπορούμε να καταναλώσουμε, αλλά τα πετάμε στα σκουπίδια. Δε μιλάμε για φλούδες από φρούτα ή κόκαλα από κρέας, αλλά για τροφές που μαγειρεύουμε και δε θέλουμε να φάμε άλλο ή τις πετάμε διότι από κακή εκτίμηση πήραμε μεγαλύτερη ποσότητα και περίσσεψε. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 87 κιλά που πετιούνται ετησίως από κάθε άτομο νοικοκυριού, τα 40 κιλά, δηλαδή περίπου το 45% της ποσότητας, είναι τρόφιμα κατάλληλα για κατανάλωση. Είναι απαραίτητο και μπορεί να γίνει μία καλύτερη διαχείριση, για να μη φεύγει στα σκουπίδια τόσο φαγητό», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Νέντας.
Η σπατάλη τροφίμων ανά κλάδο
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της «Τράπεζας Τροφίμων», από τα 2,048 εκατομμύρια τόνους τροφίμων που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τα 930.000 τόνοι σπαταλώνται από τα νοικοκυριά. Από τον πρωτογενή τομέα σπαταλώνται 372.000 τόνοι ετησίως, από το βιομηχανικό κλάδο 375.000 τόνοι, από το λιανεμπόριο – διακίνηση προϊόντων 150.000 και από το χώρο της εστίασης 220.000 τόνοι τροφίμων.
«Εμείς, όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, λέμε σε επιχειρήσεις και πολίτες, να φέρουν σε εμάς τα τρόφιμα που πρόκειται να πετάξουν. Μόνο την περσινή χρονιά καταφέραμε να συγκεντρώσουμε από επιχειρήσεις 1.700 τόνους τροφίμων και τα δώσαμε σε φτωχούς και σε ιδρύματα, με τα οποία συνεργαζόμαστε», λέει ο κ. Νέντας.
Κατά τον ίδιο, από επιχειρήσεις πετιούνται για διάφορους λόγους τρόφιμα, είτε επειδή λήγουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, είτε διότι έχει κάποιο πρόβλημα η συσκευασία, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν.
«Να φέρω ως παράδειγμα τον καφέ, οποίος έχει δώδεκα μήνες διάρκεια ζωής. Όταν φτάσει στα 2/3 της ζωής του, οι επιχειρήσεις δεν τον έχουν πλέον στο ράφι τους, διότι θεωρούν ότι είναι κοντόληκτος και εκτιμούν ότι ο καταναλωτής δε θα αγοράσει ένα προϊόν που λήγει σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει, για παράδειγμα και με ένα γιαούρτι, το οποίο λήγει σε πέντε ημέρες. Επίσης, οι επιχειρήσεις δε βάζουν στα ράφια τους ένα προϊόν με μία αστοχία στη συσκευασία του, αν, για παράδειγμα, έχει λίγο διαφορετικό χρώμα ή αν είναι ελλιποβαρές. Όμως, αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν πάθει κάτι και μπορούν να καταναλωθούν. Αν τα φέρουν σε εμάς, θα τα διοχετεύσουμε άμεσα σε ιδρύματα και θα καταναλωθούν χωρίς κανένα πρόβλημα από άτομα που έχουν ανάγκη. Και το 1% αυτών των τροφίμων να μπορούσαμε να διαχειριστούμε, θα ήταν πολύ σημαντικό», τονίζει ο γενικός διευθυντής της «Τράπεζας τροφίμων».
Η σπατάλη ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Μία πολύ σημαντική αρνητική παράμετρο που προκύπτει από τη σπατάλη τροφίμων και την οποία θέτει ο κ. Νέντας, είναι η αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, το οποίο προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της «Τράπεζας Τροφίμων», επικαλούμενος διεθνείς φορείς, σημειώνει ότι λόγω του μικροκλίματος οι διαστάσεις του εν λόγω προβλήματος είναι μεγαλύτερες σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο.
«Τα τρόφιμα που σπαταλώνται, πηγαίνουν σε χωματερές. Εκεί σαπίζουν και εκλύουν αέρια που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατά συνέπεια εντείνεται η κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, έρευνες έχουν καταδείξει ότι, αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα βρισκόταν στην τρίτη θέση των υπαίτιων για την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Επίσης, τα σαπισμένα τρόφιμα δημιουργούν προβλήματα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στο νερό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανεβάσει πολύ στην ατζέντα της το θέμα της σπατάλης τροφίμων, λόγω της επίδρασής της στην κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο κ. Νέντας.
- Δραματικές εικόνες και μαρτυρίες για την τραγωδία με τη νεκρή 45χρονη μετά την πτώση βράχου - Το χρονικό
- Κατέρρευσε γέφυρα στην Ινδία τέσσερις ημέρες μετά την επαναλειτουργία της: Άνθρωποι έπεσαν σε ποτάμι - Δεκάδες οι νεκροί
- Οδηγός - θεά ήθελε να πάει κομμωτήριο και «έκλεισε» τον δρόμο: Την υποδέχθηκαν με... χειροκρότημα - Το επικό βίντεο
- Λίντνερ: Ηχηρό «όχι» σε έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
- Πώς ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός και πότε δεν είναι καλός οιωνός για την υγεία μας;
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr