Η ελπίδα έγινε εφιάλτης για τους Έλληνες στη Γερµανία
Σε πολλές περιπτώσεις γραφεία ευρέσεως εργασίας «φαντάσµατα» στέλνουν Έλληνες σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν, αφού πρώτα τους έχουν αποσπάσει σηµαντικά ποσά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Θύματα εργασιακής εκµετάλλευσης από µερίδα επιχειρηµατιών, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εστιάτορες ελληνικής καταγωγής, αλλά και από επιτήδειους που διατηρούν εικονικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, πέφτουν Ελληνες νεοµετανάστες οι οποίοι αναζητούν δουλειά στη Γερµανία. Τα θύµατα είναι κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες, χωρίς ιδιαίτερες δεξιότητες, που δεν γνωρίζουν τη γερµανική γλώσσα, αλλά αναζητούν εργασιακό παράδεισο στη Γερµανία. Οι επιτήδειοι εκµεταλλεύονται την τεράστια ανάγκη τους για εργασία, το ότι δεν έχουν στη χώρα φίλους ή συγγενείς, αλλά και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν πώς να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Τους τάζουν έναν πολύ καλό µηνιαίο µισθό για τα ελληνικά δεδοµένα ή µία θέση εργασίας σε εύρωστη επιχείρηση, αλλά στην ουσία τους αναγκάζουν να εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα ή τους στέλνουν για δουλειά σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν ή σε επιχειρηµατίες που δεν γνωρίζουν τίποτα για τη συµφωνία, αφού πρώτα τους αποσπάσουν ένα σηµαντικό χρηµατικό ποσό.
Το αποτέλεσµα είναι Ελληνες οικονοµικοί µετανάστες να αναγκάζονται να δουλεύουν δώδεκα ή και περισσότερες ώρες την ηµέρα, µε χρήµατα πολύ λιγότερα από αυτά που συµφώνησαν για οκτάωρο, να δουλεύουν χωρίς ασφάλιση, σε κάποιες περιπτώσεις απλήρωτοι και να κοιµούνται υπό άθλιες συνθήκες σε υπόγεια και αποθήκες, µαζί µε άλλα τέσσερα ή πέντε άτοµα. Επίσης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κατά τις οποίες εργοδότες νοίκιασαν ακίνητο στους εργαζοµένους τους και στη συνέχεια τους πέταξαν στον δρόµο, ακόµα και στην καρδιά του χειµώνα, µε τη συνδροµή µπράβων. Τις περιπτώσεις εκµετάλλευσης επιβεβαίωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Ελληνας δικηγόρος στο Μόναχο, Χρήστος Περπερίδης, αφού, όπως είπε, αρκετές υποθέσεις έχουν φτάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Νομική στήριξη στους Έλληνες της Γερμανίας
Πάντως, το τελευταίο διάστηµα η κατάσταση έχει βελτιωθεί -χωρίς να έχει εκλείψει το πρόβληµα-, αφού, σύµφωνα µε τον γραµµατέα της Οµοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερµανίας και αντιπρόεδρο της Συνοµοσπονδίας Μεταναστευτικών Οµοσπονδιών Γερµανίας, Νίκο Αθανασιάδη, οι κατά τόπους ελληνικές κοινότητες, µε εθελοντική προσφορά µελών τους, παρέχουν νοµική, συµβουλευτική και άλλη στήριξη στα θύµατα εργασιακής εκµετάλλευσης. Οπως τόνισε στο «Έθνος» ο κ. Αθανασιάδης, οι περισσότεροι από τους εκµεταλλευτές επιχειρηµατίες είναι Ελληνες, και µάλιστα εστιάτορες, διότι κυρίως αυτήν τη δουλειά αναζητούν οι ανειδίκευτοι µετανάστες. Ωστόσο, ανάµεσα σε αυτούς που εκµεταλλεύονται την ανάγκη ανθρώπων για δουλειά υπάρχουν και Γερµανοί, Ιταλοί, καθώς και άτοµα άλλων εθνικοτήτων. «Είναι λογικό ένας Ελληνας που δεν γνωρίζει τη γλώσσα να απευθυνθεί σε Ελληνα για να βρει δουλειά. Πάντως, σε καµία περίπτωση δεν µπορούµε να πούµε ότι όλοι οι εστιάτορες ανήκουν στην κατηγορία των εκµεταλλευτών, αν 500-600 από αυτούς ταλαιπωρούν ανθρώπους. Επίσης, κρούσµατα εκµετάλλευσης έχουν εντοπιστεί στον κλάδο της καθαριότητας, αλλά και της περίθαλψης, ακόµα και από µεγάλες γερµανικές εταιρείες» είπε ο κ. Αθανασιάδης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εκµετάλλευσης και εξαπάτησης ενός ζευγαριού νέων Ελλήνων, το οποίο αναζήτησε δουλειά σε εστιατόριο σε ένα χωριό κοντά στο Ανόβερο. «Ηταν χειµώνας, κοντά στα Χριστούγεννα, όταν δέχθηκα τηλέφωνο από κάποιον από την Αστυνοµία, που µου είπε ότι έχουν ένα ζευγάρι Ελλήνων, χωρίς πράγµατα και χοντρά ρούχα. Πήγα και τους είδα και θυµάµαι ότι χιόνιζε πολύ. Ο Ελληνας ιδιοκτήτης εστιατορίου τους έταξε καλό µισθό και έπειτα από δύο µήνες τους πέταξε στον δρόµο, χωρίς, µάλιστα, να τους πληρώσει για την εργασία τους. Τους είχε βάλει να µένουν σε ένα δωµατιάκι µέσα στο εστιατόριο. Μίλησα µαζί του και άρχισε να λέει διάφορες δικαιολογίες. Τελικά τον έπεισα να τους πληρώσει. Τους βοηθήσαµε να τρώνε δωρεάν για ένα διάστηµα σε εστιατόρια και τους βρήκαµε δουλειά σε ιταλικό εστιατόριο φίλου µου» ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης. Επίσης, άλλος νεαρός πήγε για δουλειά σε εταιρεία Ελληνα της Λειψίας, η οποία προµήθευε υλικά σε εστιατόρια. Ο νεαρός κοιµόταν σε µία αποθήκη και δεν πληρώθηκε για το διάστηµα που εργάστηκε. Αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα και ο αδερφός του του πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια. Ωστόσο, δεν είχε χρήµατα ούτε για να φτάσει στο αεροδρόµιο του Βερολίνου. Ετσι πήρε αυτοκίνητο της εταιρείας, πήγε στο αεροδρόµιο, το άφησε σε πάρκινγκ και ενηµέρωσε µε µήνυµα τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ότι εκεί βρίσκεται το αυτοκίνητο. Ωστόσο, αυτός του έκανε µήνυση για κλοπή του αυτοκινήτου και διαφόρων άλλων πραγµάτων (π.χ. υπολογιστών), µε αποτέλεσµα να αναζητάει τον νεαρό η Ιντερπόλ, αφού καταδικάστηκε ερήµην. «Με τον δικηγόρο της οµοσπονδίας πήγαµε στα δικαστήρια και καταφέραµε να αθωωθεί ο νεαρός, ο οποίος είχε απόλυτο δίκιο» είπε ο κ. Αθανασιάδης.
Σε άλλη περίπτωση, 55χρονη από τη Θεσσαλονίκη, πρώην ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Ελλάδα, βρήκε δουλειά σε εστιατόριο της Γερµανίας. Ο ιδιοκτήτης την είχε ανασφάλιστη και όταν η γυναίκα έπαθε κάποιο εργατικό ατύχηµα, δεν µπορούσε να νοσηλευθεί. «Μίλησα µε τον επιχειρηµατία, την πλήρωσε και έπειτα από λίγο τη στείλαµε στην Ελλάδα. ∆υστυχώς, πολλοί αναγκάζονται να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, τέσσερις-πέντε σε ένα δωµάτιο και να δουλεύουν 12ωρα. Η δουλειά τους είναι δωµάτιο-κουζίνα-δωµάτιο» πρόσθεσε ο κ. Αθανασιάδης.
Το κόλπο με τις αγγελίες Ελλήνων επιχειρηµατιών στη Γερµανία
Όπως υπογραµµίζει ο Θόδωρος Αγγος, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας ellindex, που αποτελεί δίκτυο Ελλήνων επιχειρηµατιών στη Γερµανία, γραφεία ευρέσεως εργασίας «φαντάσµατα» βάζουν αγγελίες για δουλειά και εξαπατούν Ελληνες µετανάστες, δελεάζοντάς τους µε υψηλούς µισθούς. «Τάζουν ότι ο µισθός φτάνει στα 1.300 ευρώ και έτσι δελεάζουν Ελληνες να έρθουν στη Γερµανία. Τους παραλαµβάνουν από το αεροδρόµιο, τους παίρνουν σηµαντικά χρηµατικά ποσά, για παράδειγµα 1.000 ευρώ, για τη µεσολάβηση και στη συνέχεια τους στέλνουν σε εταιρείες που δεν υπάρχουν ή σε επιχειρηµατίες που δεν γνωρίζουν τίποτα. Κάποια από αυτά τα γραφεία τάζουν µηνιαίο µισθό ακόµα και 3.000 ευρώ σε µεγάλα εργοστάσια και δυστυχώς κάποιοι τους πιστεύουν. Φυσικά, αυτά τα γραφεία αλλάζουν συνεχώς τηλέφωνα επικοινωνίας» σηµείωσε ο κ. Αγγος.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr