Κρήτη: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φονική κατολίσθηση στην Αγιά Φωτιά - Γιατί συνέβη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έντονη ανησυχία για την ασφάλειά τους νιώθουν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη, μετά τη φονική κατολίσθηση στην Αγιά Φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε μια 45χρονη μητέρα . Απαντήσεις προσπαθούν να δώσουν οι επιστήμονες.
«Η αποκόλληση οφείλεται στη διάβρωση»
Ο κ. Γιάννης Μιχαλάκης γεωλόγος, προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε), είναι ο πρώτος επιστήμονας που πραγματοποίησε αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Κρήτη, ο κ. Μιχαλάκης ανέλυσε τα αίτια της πτώσης του βράχου δίνοντας την επιστημονική εξήγηση για το πώς ένα κατά τα φαινόμενα συμπαγές πρανές, όπως ονομάζεται, έφτασε στο σημείο να διασπαστεί και να αποκοπεί από τον βασικό κορμό.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, η αποκόλληση οφείλεται στη διάβρωση και την αποσάθρωση του κεντρικού βράχου.
Η όλη εικόνα που είδαμε, είπε χαρακτηριστικά, είναι ότι κάποιοι σχηματισμοί που έχουν μια συνοχή να είναι εκτεθειμένοι στη διάβρωση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι ορίζοντες, που ουσιαστικά εναλλάσσονται και είναι πιο εκτεθειμένοι στη διάβρωση και αποσάθρωση διαμορφώνουν με τον καιρό συνθήκες αστάθειας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συνδέονται αυτές οι συνθήκες με κάποιο γεγονός το οποίο συνέβη λίγες ώρες πριν όπως σεισμός, βροχόπτωση ή πυρκαγιά, για να επιτείνει τη διατάραξη αυτής της ισορροπίας αυτών των μαζών που τελικά αποκολλήθηκαν.
Όμως η ίδια η έκθεση αυτών των πρανών στη διάβρωση σταδιακά αποδυναμώνουν την ίδια τους τη συνοχή και διαμορφώνουν νέες συνθήκες οι οποίες είναι θέμα χρόνου να εκδηλώσουν τέτοια φαινόμενα.
«Κίνδυνος και για τον υπόλοιπο βράχο»
Ο γεωλόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον υπόλοιπο βράχο. «Υπάρχει, τόνισε, ένα μεγάλο τεμάχιο από τη θέση αποκόλλησης και σε μια ενδεχόμενη βροχόπτωση, το υλικό θα φύγει από τη θέση του και πάλι θα υπάρχει επικινδυνότητα για το συγκεκριμένο κατάλυμα», είπε και πρόσθεσε ότι «μέχρι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης είναι επικίνδυνο».
«Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι είτε να απομακρυνθεί ο βράχος ή να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Θα πρέπει να γίνει μια ειδική μελέτη και να προταθεί η κατάλληλη λύση» κατέληξε ο κ. Μιχαλάκης.
- Βασίλης Παπαθεοδώρου: Ποιος είναι ο συγγραφέας που συνελήφθη για παιδική πορνογραφία - «Διακόψαμε κάθε συνεργασία», λένε οι εκδόσεις Καστανιώτη
- Γιάννης Μάρκου: «Ήθελε να σκοτώσει άνθρωπο» - Οι πρώτες δηλώσεις του επιχειρηματία μέσα από το νοσοκομείο
- Προσωπικός γιατρός: Έρχονται νέες αλλαγές λόγω έλλειψης ειδικών γιατρών - Στροφή 180 μοιρών Πλεύρη
- Τα τέσσερα βήματα προς την επενδυτική βαθμίδα
- Η Adele αποκάλυψε πως τόσα χρόνια προφέρουμε το όνομά της λάθος
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr