Εικόνες ντροπής 7 χιλιόμετρα από την Πάτρα: Πηγαίνουν με τρακτέρ τα παιδιά στο σχολείο επειδή δεν έχουν δρόμο στο χωριό τους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σκηνές που θυμίζουν κάποιο απομονωμένο χωριό Αφρικής ή της Ασίας εκτυλίσσονται καθημερινά στο χωριό Βούντενη Αχαΐας. Παρότι το χωριό απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από την Πάτρα εν τούτοις είναι απομονωμένο επειδή ο μοναδικός δρόμος που το συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο έχει ένα δύσκολο σημείο με μία μεγάλη ανηφόρα που είναι γεμάτη λάσπη.
Τα περίπου 20 παιδιά των ισάριθμων οικογενειών που ζουν στο χωριό αναγκάζονται να περνούν μέσα από τον λασπωμένο δρόμο και έτσι τις τελευταίες ημέρες επιστρατεύτηκαν οι κάτοχοι των τρακτέρ για να τα μεταφέρουν από τα σπίτια τους στο σχολείο και αντίστροφα.
Οι αυτοσχέδιες επιχειρήσεις με τη μεταφορά των παιδιών και των αποσκευών τους με τα τρακτέρ ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους και οι κάτοικοι είναι οργισμένοι. Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.
Εσπασε το τσιμέντο
Ο δρόμος αρχικά είχε τσιμέντο αλλά λόγω της διέλευσης υδροφόρων και άλλων μηχανημάτων έσπασε το τσιμέντο και αφαιρέθηκε αποκαλύπτοντας το αργιλώδες χώμα το οποίο λόγω και των πηγών που υπάρχουν στην περιοχή είναι μόνιμα λασπωμένο.
Βουτούν στη λάσπη
Η διάβαση των πεζών είναι επικίνδυνη και όσοι το επιχειρούν βουτούν μέσα στη λάσπη. Όταν βρέχει ακόμα και η διέλευση με αυτοκίνητο είναι αδύνατη και επικίνδυνη. Έτσι οι περίπου 20 οικογένειες ταλαιπωρούνται πολύ για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Θα γίνει και αυλάκι
Ο Δήμος Πάτρας όπου ανήκει η Βούντενη δρομολόγησε την κατασκευή νέου δρόμου χωρίς αρχικά να έχουν προβλεφθεί υδροροές για να όμβρια ύδατα. Μετά από πίεση των κατοίκων άλλαξε η μελέτη και προς ανακούφιση όλων στα μέσα Οκτωβρίου εγκαταστάθηκε εργολάβος που άρχισε να επισκευάζει τον δρόμο με σκοπό να φτιάξει και ένα μεγάλο αυλάκι για τα όμβρια.
Σταμάτησε ο εργολάβος
Εδώ και περίπου μία εβδομάδα, όμως, οι εργασίες σταμάτησαν. Οι φήμες πως το έργο βγήκε ασύμφορο οικονομικά για τον εργολάβο αφενός εξόργισε τους κατοίκους, αφετέρου πήραν και πάλι την κατάσταση στα χέρια τους και έτσι κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι κάνουν δρομολόγια με τα τρακτέρ για να μεταφέρουν τα 20 παιδιά στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο.
"Ξεκίνησαν πάλι οι εργασίες"
"Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα σήμερα Τετάρτη 16/11 είδαμε και πάλι κάποια κινητικότητα από τον εργολάβο, ενώ πήραμε τη διαβεβαίωση από τη γραμματεία του δημάρχου Πάτρας πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν πάλι και θα ολοκληρωθούν σύντομα", δήλωσε στο ethnos.gr ο Γιώργος Σταυρόπουλος πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βούντενης και συμπλήρωσε:
"Επικίνδυνες οι μεταφορές με τρακτέρ"
"Το χωριό μας είναι σε υψόμετρο 241 μέτρων. Έχει μεγάλη ιστορία και στο παρελθόν ήταν ο πιο παλιός Δήμος Σκιόεσσα με ιστορία από το 1836. Το πρόβλημα είναι γνωστό από τότε που καταστράφηκε ο δρόμος αλλά πλέον η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Αισιοδοξούμε με αυτά που μας είπε η γραμματεία του δημάρχου. Είναι επικίνδυνες οι μεταφορές των παιδιών με τρακτέρ αλλά δεν υπάρχει και άλλη λύση".
"Ο άλλος δρόμος είναι χειρότερος"
Ο Γιώργος Σταυρόπουλος είπε ακόμα πως υπάρχει ένας ακόμα δρόμος με τον οποίο επικοινωνεί το χωριό αλλά είναι σε χειρότερη κατάσταση: "Ο άλλος δρόμος δεν είναι προσβάσιμος με συμβατικά οχήματα. Μόνο με βαριά αγροτικά και επί πλέον ανεβαίνει 400 μέτρα πιο ψηλά από το χωριό μας. Είμαστε 5 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Δεν γίνεται να συζητάμε για αυτά τα θέματα πέντε λεπτά από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας".
Η Σκιόεσσα
Η Βούντενη είναι ορεινός οικισμός του Δήμου Πατρέων. Η επίσημη ονομασία είναι Σκιόεσσα από το 1955 η οποία όμως δεν επικράτησε. Βρίσκεται σε υψόμετρο 241 μέτρων και απέχει 7 χιλιόμετρα από την Πάτρα.
Μυκηναϊκός οικισμός όταν έχει δρόμο
Στη Βούντενη έχουν εντοπιστεί ίχνη προϊστορικής κατοίκησης, όπως επίσης σημαντικός μυκηναϊκός οικισμός και νεκροταφείο. Βάσει των ευρημάτων, πιστεύεται ότι ίσως εκεί βρισκόταν κτισμένη η αρχαία Μεσσάτις. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι έκτασης 180 στρεμμάτων και είναι επισκέψιμος όταν βέβαια είναι ανοικτός ο δρόμος...
- Σε κοινή γραμμή ΗΠΑ και Ρωσία για τον πύραυλο στην Πολωνία: Μπάιντεν και Μόσχα δείχνουν την ουκρανική αεράμυνα
- Νομοσχέδιο για ΕΥΠ: Οι 7 σημαντικές αλλαγές και 3 στόχοι – Τι λέει η κυβέρνηση
- Σοβαρή προειδοποίηση από τους επιστήμονες: Έρχεται ευρωπαϊκή επιδημία καρκίνου – Γιατί δεν έγιναν εκατομμύρια διαγνώσεις
- Σε αυτό το σχολείο στη Λάρισα τα παιδιά ακούνε Χατζηδάκι, Μότσαρτ και Βιβάλντι
- Φυσικό αέριο: Ποιοι θα εξαιρεθούν από τις υποχρεωτικές περικοπές - Τα κριτήρια
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr