Το Panic button στη μάχη για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας - Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Στα τελευταία στάδια δοκιμών βρίσκεται η εφαρμογή του κομβίου πανικού (Panic Button), η οποία θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με στόχο οι γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μπορούν να έχουν άμεση και ασφαλή πρόσβαση στην αστυνομία για βοήθεια.
Η εφαρμογή, η οποία αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Vodafone, θα δωριστεί στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μόλις βγουν οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η περίοδος δοκιμών της. Σε πρώτη φάση η εφαρμογή της θα είναι πιλοτική και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις πλέον ευάλωτες στη βία γυναίκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε βάθος χρόνου στόχος είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η πιλοτική εφαρμογή της θα καλύψει διάστημα ενός έτους από την ψήφιση του νόμου. Ωστόσο αυτή μπορεί να διευρυνθεί είτε χρονικά καλύπτοντας μεγαλύτερο διάστημα είτε χωρικά καλύπτοντας περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ δίνεται η δυνατότητα να αποφασιστεί και η καθολική εφαρμογή της, αλλά και η επέκταση του προγράμματος σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων.
Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή
Η εφαρμογή θα εγκαθίσταται σε Smart Phone, μέσω του οποίου θα μπορεί μία γυναίκα να ειδοποιεί κατ’ ασφαλή τρόπο την αστυνομία σε περίπτωση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Με το πρόγραμμα «Κομβίον Πανικού» τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, είτε εξακολουθούν να συνοικούν με τον δράστη, είτε όχι, θα μπορούν να ειδοποιούν, οποτεδήποτε, άμεσα και με ασφαλή τρόπο, τις αστυνομικές αρχές, όταν αντιληφθούν ότι βρίσκονται σε κατάσταση απειλής ή κινδύνου της ζωής τους ή της σωματικής ακεραιότητάς τους. Αλλωστε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι πιο ευάλωτα και περισσότερο εκτεθειμένα σε κίνδυνο, καθώς είτε συνοικούν με το δράστη ή λόγω της οικογενειακής σχέσης τους αναγκάζονται να βρίσκονται διαρκώς σε εγγύτητα μαζί του.
Δικαιούχοι εγγραφής και εγκατάστασης του Panic Button, κατά την πιλοτική λειτουργία, θα είναι, όπως εξήγησε η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, γυναίκες - θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη και έχουν απευθυνθεί στην αστυνομία και στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας. Οι αστυνομικές αρχές και τα Συμβουλευτικά Κέντρα θα ενημερώνουν τις δικαιούχους για τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, η οποία παρέχεται δωρεάν.
Πατώντας το κουμπί πανικού μια γυναίκα που θεωρεί ότι απειλείται, η αστυνομία θα ενημερώνεται αυτόματα με γραπτό μήνυμα για την απειλή ή τον κίνδυνο ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας της γυναίκας και θα λαμβάνει τα στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό της ώστε να επέμβει για την προστασία της.
Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα τηρείται και θα λειτουργεί βάση δεδομένων, στην οποία θα καταχωρίζονται, κρυπτογραφημένες, οι απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες του εγγεγραμμένου στην εφαρμογή προσώπου για τον σκοπό λειτουργίας εφαρμογής.
Μετά τη λήξη της ετήσιας πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.
Με τις υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν θα ρυθμιστούν:
- οι προϋποθέσεις για εγγραφή των δικαιούχων στην εφαρμογή.
η εγκατάστασή της στο κινητό τηλέφωνο των δικαιούχων με τρόπο ώστε να μην είναι απόλυτα εμφανής στους δράστες,
τα σημεία χορήγησής της και η σχετική διαδικασία,
τα στοιχεία που υποβάλλονται κατά την αίτηση για εγγραφή στην εφαρμογή,
ο τρόπος τήρησης τους και οι υπεύθυνοι επεξεργασίας
ο χρόνος διατήρησης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία κατάργησης, μεταφόρτωσης και ανανέωσης της εφαρμογής στο ίδιο ή άλλο κινητό τηλέφωνο της δικαιούχου.
«Το panic button δεν είναι μια απλή εφαρμογή. Μπορεί να σώσει μια ζωή, μπορεί να προλάβει την επόμενη γυναικοκτονία, μπορεί να προστατεύσει τη φίλη μας, την αδερφή μας, την κόρη μας, την ανηψιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Συρεγγέλα ζητώντας την ψήφιση της τροπολογίας από όλα τα κόμματα και υπενθυμίζοντας ότι η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων
Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλονται και στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα «αόρατο» έγκλημα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν αποκαλύπτεται.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους και η γραμμή βοήθειας 15900.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, μόνο το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία στην αστυνομία. Κι αυτά είναι μόνο τα περιστατικά που έφτασαν στις αρχές καθώς πίσω από καθένα απ΄αυτά μπορεί να κρύβονται πολλά περισσότερα, το θύμα των οποίων δεν τολμά να κάνει το βήμα της καταγγελίας.
Οι καταγγελίες του 2020 ήταν αυξημένες κατά 2,2% σε σχέση με το 2019, όταν ο αντίστοιχος αριθμός είχε ανέλθει σε 4.171.
Οι περισσότερες από τις γυναίκες που έπεσαν θύματα ανδρικής βίας βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν.
Ειδικότερα,
το 39,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών,
το 10% τέως σύζυγοι,
το 9,7% μόνιμοι σύντροφοι,
το 5% τέως σύντροφοι και το
0,2% γυναίκες που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη.
Σε ποσοστό 8,2% ανέρχονται οι γυναίκες θύματα που είχαν συγγενική ή άλλη σχέση με τον δράστη,
5,8% έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τον πατέρα τους και
σε ποσοστό 5,2% έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τον γιό τους
Την ίδια χρονιά από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου ανά την Ελλάδα πέρασαν συνολικά 4.767 γυναίκες επιζήσασες βίας και πολλαπλών διακρίσεων. Η έμφυλη βία κατά των γυναικών υπερισχύει σε καταγραφές με ποσοστό 89,7%, ενώ το επικρατέστερο είδος έμφυλης βίας για τις γυναίκες που αναζήτησαν βοήθεια ήταν η ενδοοικογενειακή βία με 85% από το σύνολο των καταγεγραμμένων μορφών βίας κατά των γυναικών, ενώ ακολουθούν με ποσοστά 3% η σεξουαλική παρενόχληση και 2% περιστατικά που αφορούν βιασμό.
Η σχέση επιζήσασας – δράστη είναι κυρίως συζυγική, κατά 58%, καθώς και συντροφική σε ποσοστό 15%, ενώ το 11% αφορά άλλο μέλος της οικογένειας
Στους Ξενώνες του Δικτύου είχαν φιλοξενηθεί 454 άτομα: 216 γυναίκες και 238 παιδιά, ενώ όσον αφορά τις κλήσεις στο 15900, καταγράφηκαν συνολικά 8.669, εκ των οποίων οι 5.942 αφορούσαν «περιστατικά βίας» και οι 1.422 «χρήσιμη ενημέρωση».
Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, μόνο στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2022, υποστηρίχθηκαν από τα Συμβουλευτικά Κέντρα συνολικά 1.216 γυναίκες επιζήσασες βίας και πολλαπλών διακρίσεων που έλαβαν συμβουλευτική καθώς και 115 τρίτα πρόσωπα που έλαβαν, κυρίως, χρήσιμη ενημέρωση. Τα ποσοτά έμφυλης βίας κατά των γυναικών είναι συντριπτικά και γι΄αυτό το τρίμηνο και φτάνουν το 87,5% (1167), ενώ η επικρατέστερη μορφή της ήταν η ενδοοικογενειακή βία με 81% και ακολουθούν με ίδια ποσοστά 2% η σεξουαλική παρενόχληση και περιστατικά που αφορούν βιασμό.
Την ίδια περίοδο στους Ξενώνες του Δικτύου φιλοξενούνταν 193 άτομα: 98 γυναίκες και 95 παιδιά, καλύπτοντας περίπου το 48% της συνολικής χωρητικότητάς τους, ενώ στη γραμμή 15900 καταγράφηκαν συνολικά 2.648 κλήσεις, εκ των οποίων οι 1.927 αφορούσαν «περιστατικά βίας» και οι 363 «χρήσιμη ενημέρωση». Οι διαστάσεις του προβλήματος καταδεικνύονται και από το γεγονός ότι από το σύνολο των κλήσεων που καταγράφηκαν για τις ωφελούμενες γυναίκες την περίοδο αναφοράς, το 90% κάλεσαν για 1η φορά την Γραμμή Υποστήριξης 15900, το 8% κάλεσε για 2η φορά, ενώ το 1% εκ του συνόλου των ωφελούμενων κάλεσαν για 3η και 4η φορά, αντιστοίχως.
Να σημειωθεί επίσης ότι το 7% από τα «τρίτα πρόσωπα» που κάλεσαν στη Γραμμή, ήταν παιδιά των γυναικών που υφίστανται υφίσταται την βία.
- Πολυτεχνείο 2022: Το ethnos.gr στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης - Μαζική η συμμετοχή των πολιτών
- Τι απαντά η Κιβωτός του Κόσμου στις καταγγελίες για κακοποίηση: Δεν έχουμε γνώση των περιστατικών – Είμαστε στη διάθεση των αρχών
- Πρώτη αντίδραση Δένδια μετά το διπλωματικό επεισόδιο: «Να συνεργαστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης για γρήγορες εκλογές»
- Νέες αποκαλύψεις: Ο βοηθός της Diana εξηγεί πώς ο Κάρολος της έκανε την ζωή κόλαση με τα ψέματα για την ψυχική της υγείας
- Η υψηλή εισπραξιμότητα φόρων γεμίζει τον κρατικό «κουμπαρά» για νέα μέτρα στήριξης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr