Κιβωτός του Κόσμου: Πρώην στέλεχος άδειασε θυρίδα υπό άκρα μυστικότητα - Συνεχείς οι καταγγελίες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 16 λεπτά ┋
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την φερόμενη δράση των ανθρώπων της Κιβωτού του Κόσμου καθώς την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, όλο και περισσότερα σκοτεινά πράγματα για την ΜΚΟ έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Εκτός των πολύ σοβαρών καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και βασανισμούς παιδιών, με την υπόθεση ασχολείται και η οικονομική αστυνομία, με επίκεντρο να είναι η ροή και η κατάληξη των εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές, καθώς τα προβεβλημένα μέλη της Κιβωτού φέρεται να ζούσαν μια πλουσιοπάροχη ζωή που δεν ταίριαζε στην εικόνα τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΜΚΟ, άδειασε με απόλυτη μυστικότητα, τραπεζική θυρίδα σε υποκατάστημα πιστωτικού Ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», η πληροφορία έφτασε από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και από ελεγκτές της επιτροπής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που ήδη ερευνούν την ΜΚΟ. Στην ίδια τράπεζα, σημειώνει η εφημερίδα, η Κιβωτός φέρεται να διατηρούσε λογαριασμό ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε προσπάθεια εξαΰλωσης και αλλοίωσης των ιχνών για τις συναλλαγές της ΜΚΟ που παρουσίαζε ετησίως κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και συνολικά πλεονάσματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Η τραπεζική θυρίδα με το άγνωστο περιεχόμενο που αφαιρέθηκε προ 48 ωρών φέρεται ότι είχε ανοιχτεί στο όνομα της Κιβωτού του Κόσμου.
Βάφτιζαν τα ταξίδια εργασίας εκπαιδευτικές εκδρομές
Ακόμη μια σοβαρή καταγγελία είναι πως φιλοξενούμενα παιδιά δούλευαν σαν εργάτες και μάλιστα για λογαριασμό τρίτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, άνθρωπος που εργαζόταν για τη δομή για πολλά χρόνια στις οικονομικές υπηρεσίες ανέφερε ότι η δομή φαίνεται να έστελνε τα παιδιά στην Μυτιλήνη προκειμένου να μαζέψουν ελιές για λογαριασμό μεγάλων γαιοκτημόνων των περιοχών εκεί.
Τα παιδιά που πήγαιναν και μάζευαν τις ελιές δεν είχαν καμία απολύτως αμοιβή για την εργασία τους και τελικώς το ποσό το έπαιρνε η ΜΚΟ σε μορφή χορηγίας.
Μάλιστα, προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των παιδιών σε αυτά τα μέρη η δομή φαίνεται να «βάφτιζε» τα ταξίδια εργασίας σε κτήματα ως «εκπαιδευτικές εκδρομές».
«Προσπάθησα 25 φορές να γίνω ανάδοχος»
Εκτός όλων των άλλων υπάρχει καταγγελία και για μπλόκο σε υιοθεσία παιδιού, με διάφορες δικαιολογίες.
Η κυρία Χριστίνα Μαλανδράκη είναι μια από τις γυναίκες που προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα παιδάκι και η οποία όπως λέει στο Open προσπάθησε δεκάδες φορές να προσεγγίσει την Κιβωτό και την απέρριπταν με διάφορους τρόπους.
Σύμφωνα με την ίδια, το τελευταίο διάστημα μέσα σε 8 μήνες έχει κάνει πάνω από 25 αιτήσεις.
«Έχω πιστοποίηση νόμιμα από το σύστημα. Είμαι ανάδοχη και όλες τις φορές η Κιβωτός απαντούσε "τα παιδιά περνάνε εδώ ωραία, δεν θέλουνε να φύγουνε". Και δεν το κάνανε μόνο σε μένα.
Άλλη φορά μου απαντούσανε «το παιδί έχει ένα δύο τρία αδέρφια, θα τα πάρεις όλα μαζί. Μα είναι πρακτικά αδύνατον να πάρεις τόσα παιδιά ή το “παιδί έχει κάποιον συγγενή και θα το φέρνεις κάποιες φορές την εβδομάδα».
Η ίδια σημειώνει πως αυτές οι απαντήσεις είναι γραπτές.
Στην τηλεόραση του Open μίλησε και ο κ. Γ. Σταμάτης γενικός γραμματέας κοινωνικής αλληλεγγύης αναφορικά με τις υιοθεσίες.
Όπως εξήγησε: «Η χώρα μας μετά το 2018 έχει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα υιοθεσίας και αναδοχής. Πριν από αυτή την περίοδο ατομικά, ο κάθε πολίτης μπορούσε να πηγαίνει σε μια δομή και να κάνει αίτημα για να υιοθετήσει ή να γίνει ανάδοχος γονέας. Τώρα πλέον όλα είναι σε ηλεκτρονικό σύστημα. Πρέπει οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς να εκπαιδευτούν να γραφούν στο μητρώο θετών γονέων κτλ. Αυτό το κάνει πολύ πιο διαυγές και υπάρχουν εκθέσεις των κοινωνικών συμβούλων για το εάν οι υποψήφιοι κρίνονται ικανοί. Στην πρότερη περίοδο ήταν εντελώς διαφορετικά. Αυτό που άλλαξε και ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια είναι μια διαδικασία που δίνει εχέγγυα στον πολίτη που θέλει να υιοθετήσει ή να γίνει ανάδοχος πως όλα θα είναι διαυγές».
Ο κ. Σταμάτης σημειώνει πως εξετάζεται η περίπτωση της κυρίας Μαλανδράκη.
Σε ερώτηση γιατί να μην θέλει μια δομή να δώσει για υιοθεσία έχει παιδί, απαντά πως εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις.
Ο κ. Σταμάτης σημειώνει πως υπάρχουν ενδείξεις πως ξαναβάφτιζαν τα παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικό όνομα. «Η Κιβωτός έχει κληθεί να απαντήσει. Εξετάζεται και το εάν αυτό γινόταν για παράνομες υιοθεσίες», σημειώνει.
Έρευνες από την οικονομική αστυνομία
Σημειώνεται πως πλέον έρευνες εκπονεί και η οικονομική αστυνομία με στόχο τη διερεύνηση όλων των «γκρίζων ζωνών» σχετικά με τα οικονομικά της δομής.
Η παρέμβαση του σώματος στη ΜΚΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς, στις δυνατότητες της οικονομικής αστυνομίας είναι και να σχηματίσει άμεσα δικογραφία μόλις εντοπίσει τυχόν παρανομίες. Οι αξιωματικοί της οικονομικής αστυνομίας πήγαν στη βασική δομή της ΜΚΟ στον Κολωνό κι από εκεί έχουν πάρει μαζί τους κι εξετάζουν εξονυχιστικά παραστατικά, βιβλία εσόδων – εξόδων, ισολογισμούς – ό,τι βιβλίο υπήρχε στο λογιστήριο, προκειμένου να το ελέγξουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, αυτό που ψάχνουν κυρίως, είναι το ταμείο, καθώς μιλάμε για μία μη – κυβερνητική οργάνωση η οποία στο ταμείο της έβαζε πάρα πολλά χρήματα – κάποιοι, μάλιστα, υπολογίζουν αυτό το ποσό, όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση της «Κιβωτού» να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα της οικονομικής αστυνομίας είναι, το πού πήγαν αυτά τα χρήματα.
Παράλληλα, προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν τα αστρονομικά ποσά που μαζεύτηκαν από τις δωρεές των πολιτών πήγαν πραγματικά στα παιδιά, καθώς παράλληλα θα ερευνήσουν τις φορολογικές δηλώσεις όσων ήταν στα διοικητικά συμβούλια της ΜΚΟ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό, το κάνουν γιατί θέλουν να ελέγξουν αν, οι βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της δομής μπορούν να κατηγορηθούν για παράνομο πλουτισμό. Αν, δηλαδή, αυτά που δηλώνουν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα επίσημα εισοδήματά τους ή όχι.
Μέχρι και κακοποίηση βρέφους αποκαλύπτει παιδαγωγός, πρώην εθελόντρια της «Κιβωτού»
Παράλληλα, την μαρτυρία της από την εποχή που ήταν εθελόντρια σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», μοιράστηκε παιδαγωγός με την ΕΡΤ. Η γυναίκα αποκάλυψε κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά – τρόφιμους της ΜΚΟ, ακόμα και σε βρέφη. Η ίδια ισχυρίζεται ότι, όταν οι συμπεριφορές έπεσαν στην αντίληψή της, ενημέρωσε τον ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου σχετικά, ενώ, λίγο αργότερα, απολύθηκε. Ωστόσο, απευθύνθηκε και στην αστυνομία, όπου και κατήγγειλε εγγράφως τα όσα παραβατικά συνέβαιναν μπροστά στα μάτια της.
Η εθελόντρια παιδαγωγός, συγκεκριμένα, δραστηριοποιούνταν στο παράρτημα στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων της ΜΚΟ, και, σε επιστολή της προς την αστυνομία το 2015 , έκανε εκτενή αναφορά στη χρήση βίας από άτομα της δομής τα οποία ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του ιερέα επικεφαλής της Κιβωτού.
Η επιστολή της εθελόντριας για κακοποίηση στην Πωγώγιανη
«Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα ένα από τα βρέφη, σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού. Ο γιατρός μου είπε ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του, δηλαδή το προηγούμενο απόγευμα και ότι ο αγκώνας δεν βγαίνει με πέσιμο όπως δήλωσε η γυναίκα που τον κρατάει το απόγευμα αλλά μόνο με έντονο τράβηγμα του χεριού!!!»
Η ίδια περιέγραψε ότι «την Ευγενία την καημένη την είχαν διαλύσει εκεί μέσα. Της έριχναν ξύλο γιατί αντιδρούσε. Είναι δυνατόν να παίρνεις ένα παιδί και να το κοπανάς μέσα στην τουαλέτα στο καπάκι και το καπάκι να γίνεται θρύψαλα; Το είδα εγώ με τα μάτια μου το καπάκι. Με πόση δύναμη χτύπησε αυτό το παιδί για να σπάσει το καπάκι;» ενώ υποστήριξε ότι είχε επικοινωνήσει και με τον πατέρα Αντώνιο, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά. «Του είπα εδώ υπάρχουν κακές συμπεριφορές, υπάρχουν παιδαγωγοί που χτυπάνε παιδιά, πρέπει κάτι να κάνετε. Αντί να θεωρήσει εκείνους υπεύθυνους θεώρησε εμένα. Άρχισε να μου φωνάζει εμένα, ότι λέω ψέματα και ότι δεν είμαι καλά και μου έκλεισε το τηλέφωνο», σημείωσε.
«Μού άλλαξαν όνομα, με σταμάτησαν από το σχολείο, ήμουν 9 μήνες απομόνωση»
Ένας ακόμη τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου» κατέθεσε την τραυματική εμπειρία του από τις δομές Κολωνού και Χίου, όπου έζησε.
Στις καταγγελίες για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση που βλέπουν το φως τις τελευταίες μέρες κι έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο, έρχεται να προστεθεί μία ακόμα. Σύμφωνα με τον νεαρό, το όνομα του οποίου είναι Παΐσιος, που μίλησε στο Mega, κατά τη διαμονή του στις δομές της ΜΚΟ, έφαγε «πάρα πολύ ξύλο», ενώ πέρασε και «εννέα μήνες απομόνωση».
«Με βάφτισαν ξανά στα 12 μου»
«Γύρω στα 12 – 13 έτη μου, με βάφτισαν ξανά. Ενώ είχα ήδη όνομα μέχρι τότε, έλεγαν ‘σου έχουμε κρυμμένο όνομα, δε θα σου το πούμε’, μέχρι να με βαφτίσουν. Μπήκα στη δομή του Κολωνού το καλοκαίρι του 2013 μαζί με τις αδερφές μου. Θυμάμαι είχα χαρεί πολύ γιατί είχα δει πολλά παιδιά και κάποια τα ήξερα από έξω», σημείωσε ο ίδιος στο Mega. Όπως εξήγησε, δεν μπήκε στην «Κιβωτό» λόγω κακοποίησης, αλλά επειδή οι γονείς του δεν είχαν την δυνατότητα να τού προσφέρουν τα προς το ζην
«Έφυγα από τους γονείς μου για να βρω ένα καλύτερο αύριο, να έχω ρούχα, ένα πιάτο φαΐ, το ίδιο και οι αδερφές μου. Ήμουν ένα χρονικό διάστημα στην Αθήνα μέχρι που μου είπαν ότι θα πάω στα Γιάννενα», είπε και συμπλήρωσε ότι, «πήγα εκεί, ήμουν λίγο άτακτος, και αρχίζανε και μου την έμπαιναν πολύ. Έφαγα πάρα πολύ ξύλο, δεν ήταν σαν αυτές τις σφαλιάρες που ρίχνεις στα μικρά παιδάκια. Έφαγα και γροθιές και κλωτσιές. Αυτό λέγεται ‘συνέπεια’ εκεί. Με έβαλαν να δουλέψω, να μην ξαναπάω σχολείο. Ο Πασχάλης (σ.σ. παιδαγωγός και στενός συνεργάτης του πατέρα Αντώνιου) και η γυναίκα του, ξέρουν τι μου έκαναν. Και άλλα δύο παιδιά ξέρουν που ήταν εκεί. Την εντολή δεν ξέρω αν την έδινε ο πάτερ, αλλά ήξερε ότι τις έτρωγα. Με κλείδωσαν σε ένα γραφείο και τις έτρωγα εκεί. Μια βδομάδα έγινε αυτό, μέχρι να με στείλουν στη Χίο».
Ωστόσο, η συνέχεια της ιστορίας του Παϊσίου είναι ακόμα πιο σοκαριστική. «Είχα μπει σε απομόνωση, ήμουν 9 μήνες μέσα, έβγαινα έξω μόνο 08.00 με 15.00 για να δουλέψω και με ξαναέκλειναν μέσα και όταν θυμόντουσαν μου έφερναν φαγητό. Ήταν ένα μικρό δωμάτιο με μια τουαλέτα. Παρακαλούσα να βγω, να πάω σχολείο, ήμουν 15 χρόνων», αποκαλύπτει.
«Δε με άφησαν να πάω σχολείο»
Ο άνδρας λέει ότι, ο λόγος που δεν πήγε σχολείο ήταν ότι δεν τον άφησε ο επικεφαλής της ΜΚΟ, ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου, λέγοντάς του ότι κάνει μόνο για δουλειά στην οικοδομή. «Με ρώτησε τι θέλω να γίνω και του είπα κομμωτής, γιατί είναι εύκολο και τα βγάζω πέρα. Μου είπε ότι αυτό είναι για γυναίκες, ότι δεν είναι για το σώμα μου γιατί είμαι ογκώδης και μου είπε ότι είμαι για την οικοδομή. Μου είπε ‘ο Θεός σου έδωσε αυτό το σώμα, για να κάνεις αυτό’. Δούλεψα στην ‘Κιβωτό’ στη Χίο για δέκα λεπτά του ευρώ την ώρα. (…) Όταν μάζεψα χρήματα, πήρα ένα κινητό για να επικοινωνώ με την οικογένειά μου. Μου έλεγχαν με ποιον μιλάω στο κινητό», περιγράφει.
«Είχα ξεχάσει το πρόσωπο του πατέρα μου»
Στη μαρτυρία του Παϊσίου συγκλονίζει και η περιγραφή του για την καταστροφή των ρούχων που είχαν δωρίσει πολίτες στην «Κιβωτό». «Πετάγαμε και καίγαμε τα ρούχα που μας έφερνε ο κόσμος επειδή ήταν πολλά. Μπορούσε να τα φόραγε όλη η Ελλάδα τόσα ρούχα. Έχω κάψει πολλά, έγινε πολλές φορές αυτό. Θέλω να πω ότι έχω δει πολλά παιδιά που βγαίνουν και λένε ότι δεν ισχύουν αυτά. Αυτοί δεν καθόντουσαν όμως 24 ώρες μαζί με τον πατέρα, δεν έμεναν μέσα σε δομή. Το τι έχουν δει τα ματιά μου, δεν το έχουν δει αυτοί. Το άσχημο εκεί μέσα είναι ότι παιδιά που θέλουν να χτίσουν στη ζωή τους κάτι, αποθαρρύνονται. Ήθελε να τους κρατάει μέσα για να μην έχει παραπάνω έξοδα».
Το 2017, το αγόρι χωρίστηκε από τις αδερφές του, ωστόσο, από την «Κιβωτό» δεν του επιτρεπόταν να επικοινωνεί με τους γονείς τους. «Δε με άφηναν να μιλάω καθόλου με τον πατέρα μου. Μια φορά ήρθε στο πάρκο της δομής στον Κολωνό, με κοίταξε και δεν κατάλαβα ποιος ήταν, είχα ξεχάσει το πρόσωπό του», είπε.
Με έκλειναν σε δωμάτιο χωρίς φως γιατί φοβόμουν το σκοτάδι
Τη μαρτυρία του μοιράστηκε και άλλος πρώην τρόφιμος της ΜΚΟ, ο οποίος αποκάλυψε ότι, για τιμωρία τον έκλειναν σε ένα δωμάτιο χωρίς φώτα, ενώ ήξεραν ότι φοβόταν το σκοτάδι. «Όταν δεν καθόμουν καλά, επειδή φοβόμουν το σκοτάδι, αυτοί με έβαζαν σε μία αποθήκη που είχε μέσα σκοτάδι, που ήταν κλειστά τα πάντα, δεν είχε φώτα. Αυτό έκαναν και σε εκείνο το παιδί και σε όλα. Ήταν μερικοί παιδαγωγοί που άμα δεν τους ακούγαμε, μας βάραγαν. Σφαλιάρες και τέτοια, μας τράβαγαν… Ο πατέρας τα ήξερε μερικά και για αυτό κανόνιζε. Παράδειγμα, όταν είχαν βαρέσει εμένα και το είχα πει στον πάτερ, έφυγε αυτός (σ.σ. ο παιδαγωγός). Σε διάλεγαν λόγω καλές συμπεριφοράς, άμα το άξιζες σε έπαιρναν στην κρουαζιέρα. Επιβράβευση. Είχα πάει εξωτερικό, νησιά, είχα πάει και στην Ολλανδία όταν βραβεύτηκε ο πάτερ. Ιταλία, Ρώμη, Αίγυπτο, Μαυροβούνιο, Κροατία (…)», σημείωσε.
«Δεν μπορώ άλλο εδώ μέσα» - Τα σπαρακτικά μηνύματα παιδιού στη μητέρα του
Στο φως ήρθαν και μηνύματα που είχε ανταλλάξει 15χρονο παιδί που φιλοξενούνταν σε δομή της «Κιβωτού» με τη μητέρα του. «Δεν μπορώ άλλο εδώ μέσα, πρέπει να γίνει κάτι», έλεγε τότε στη γυναίκα που είχε χάσει προσωρινά την επιμέλεια του παιδιού της λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Το παιδί στα μηνύματα ρωτάει επίμονα την μητέρα του πότε θα φύγει από τη δομή, με την ίδια να τού ζητά να κάνει λίγη υπομονή. Μεταξύ των μηνυμάτων, είναι και ένα στο οποίο η μητέρα ζητάει από το παιδί της να πάει στις τουαλέτες για να του κάνει βιντεοκλήση. «Δεν μπορώ είναι κλειδωμένες» απαντά εκείνος.
Όσον αφορά τον επικεφαλής της ΜΚΟ, και τη σύζυγό του, Σταματία Γεωργαντή, οι οποίοι μπήκαν στο μικροσκόπιο και της οικονομικής αστυνομίας η οποία ερευνά τα οικονομικά της «Κιβωτού», έγιναν αναφορές που τούς θέλουν να κυκλοφορούν με υπερπολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αλλά και στις δύο μεζονέτες στην Αττική, στις οποίες διέμεναν.
Ξέσπασμα από τον πατέρα Αντώνιο: «Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί»
Τη δική του απάντηση δίνει ο πατέρας Αντώνιος στις καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες ημέρες για την Κιβωτό του Κόσμου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο πατέρας Αντώνιος διαμήνυσε πως «δεν έκανα ποτέ κακό σε κανέναν».
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, ο πατέρας Αντώνιος είναι φιλοξενούμενος σε σπίτι στελέχους της δομής. Αυτό που λέει στους ανθρώπους του είναι: «Δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;»
Η πρεσβυτέρα έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπισή τους. Ήδη έχει τοποθετηθεί ένας δικηγόρος και αναμένονται ακόμα τρεις πολλοί γνωστοί και ικανοί νομικοί. Το μήνυμα που έστειλε είναι: «Για όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα έχουμε κάνει χίλια καλά».
Όσον αφορά τον 19χρονο που έκανε τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», επέστρεψε στον Βόλο και ζητά και από άλλα παιδιά που μεγάλωσαν στην Κιβωτό να μιλήσουν και να αποκαλύψουν, όπως λέει, τι συνέβαινε εκεί.
- Κιβωτός του Κόσμου: «Προσπάθησα 25 φορές να γίνω ανάδοχος» - Τι υποστηρίζει καταγγέλλουσα για τη δομή - Γιατί εξετάζονται τυχόν παράνομες υιοθεσίες
- Αδιανόητη ταλαιπωρία για καρκινοπαθείς: Ουρές ντροπής από το χάραμα για μια χημειοθεραπεία - Έβγαλαν χαρτάκια για προτεραιότητα... μόνοι τους
- Πώς ο «Μωυσής» έσωσε την Βενετία από τρομακτική πλημμύρα
- Ομπρέλα προστασίας για δάνεια 6-12 δισ. ευρώ - Η επιδότηση «γέφυρα» και το ισπανικό μοντέλο
- Όταν το ταξίδι φτάνει στο τέλος του και «Αρχίζω πλέον να είμαι εντάξει με τα πράγματα που μέχρι τώρα δεν μπορούσα να αποδεχτώ»
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr