Ένας «πιγκουίνος» στην Κυπαρισσία: Ποιο είναι το πτηνό που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η κακοκαιρία Ντενίζ που «χτύπησε» τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο τον Νοέμβριο, «έκανε δώρο» στους παρατηρητές πουλιών της Ελλάδας ένα νέο είδος για τη χώρα: την Κοινή Άλκα (Alca torda), ένα θαλασσοπούλι που φωλιάζει σε παράκτιους γκρεμούς της Βόρειας Ευρώπης και τον χειμώνα τον περνάει στον Ατλαντικό και τη Δυτική Μεσόγειο.
Φέτος, όμως, πολλά πουλιά αναγκάστηκαν να κινηθούν πιο ανατολικά, φτάνοντας στις ακτές της Αδριατικής και, όπως αποκαλύφθηκε, του Ιονίου Πελάγους.
Ένα ενήλικο άτομο παρατηρήθηκε από τον Luca Cornacchia, έναν ενθουσιώδη Ιταλό παρατηρητή πουλιών που μένει στην Ελλάδα και ήταν πεπεισμένος ότι φέτος το είδος θα ερχόταν στα μέρη μας. Γι’ αυτό και με μεθοδικότητα έψαξε όλα τα λιμάνια της δυτικής Πελοποννήσου και τελικά κατάφερε να εντοπίσει την Άλκα στην Κυπαρισσία! Το νέο διαδόθηκε γρήγορα και πλήθος παρατηρητών από όλη την Ελλάδα έσπευσε να απολαύσει το θέαμα αυτού του αναπάντεχου επισκέπτη και ανταμείφθηκε με το παραπάνω καθώς το πουλί παραμένει ήρεμο εντός του λιμανιού, τρέφεται κανονικά (με εντυπωσιακά μακροβούτια που κρατούν αρκετά λεπτά) και δείχνει ότι του αρέσει το μέρος, όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η Κοινή Άλκα είναι ένα στρουμπουλό, ασπρόμαυρο πουλί με δυνατό ράμφος και θυμίζει πιγκουίνο. Είναι συγγενής της εξαφανισμένης πια Μεγάλης Άλκας. Το ίδιο κινδύνευσε να πάθει και η ίδια, αλλά ευτυχώς πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα προστασίας τον 20ό αιώνα και αυξήθηκε ο πληθυσμός της.
Τρέφεται κατά κύριο λόγο με ψάρια (αλλά... δεν θα πει και όχι σε γαρίδες και άλλα καρκινοειδή) τα οποία πιάνει με πολύ δυναμικά μακροβούτια και μάλιστα ό,τι πιάσει το καταπίνει ενώ βρίσκεται ακόμα σε κατάδυση, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να της κλέψουν το φαγητό γλάροι ή ληστόγλαροι.
Φωλιάζει σε αποικίες και η πλειοψηφία των πουλιών επιστρέφει στο ίδιο μέρος για συνεχόμενες χρονιές. Τα θηλυκά γεννούν ένα αβγό, σπανιότερα δύο, και τη φροντίδα του νεοσσού επωμίζονται και οι δύο γονείς. Θα περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το νεαρό πουλί να ενηλικιωθεί και να ξεκινήσει τη δική του οικογένεια. Ζει πολλά χρόνια, το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ήταν 41 ετών.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr