Πίσω στις εποχές της οικονομικής κρίσης: Η αιθαλομίχλη επιστρέφει δριμύτερη – Τι λέει στο ethnos.gr ο Σαρηγιάννης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα, αναφορικά με τα ποσοστά της αιθαλομίχλης που θα καταγράφονται στην ατμόσφαιρα των μεγάλων πόλεων, αναμένει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, τα ποσοστά της αιθαλομίχλης το φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι πολύ υψηλά και αντίστοιχα με τους χειμώνες του 2011-2012 και 2012-2013, όταν η χώρα διένυε την αρχή της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες στράφηκαν μαζικά στην οικονομικότερη χρήση του ξύλου, προκειμένου να ζεσταθούν.
Φέτος, με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί δεδομένο ότι και πάλι οι καταναλωτές θα στραφούν στα φτηνότερα ξύλα, με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία.
«Βγήκαμε από την οικονομική κρίση, αναπτύχθηκε το δίκτυο του φυσικού αερίου και η κατάσταση βελτιώθηκε αναφορικά με την αιθαλομίχλη. Φέτος, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ο κόσμος θα στραφεί και πάλι στο πετρέλαιο, για να ζεσταθεί και κυρίως στο ξύλο που είναι το χειρότερο για τη δημιουργία αιθαλομίχλης. Θεωρώ δεδομένο ότι θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα αναφορικά με το μέγεθος της αιθαλομίχλης», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.
Κατά τον ίδιο, η πιο δύσκολη περίοδος θα είναι αυτή των εορτών των Χριστουγέννων, όταν παραδοσιακά η κατανάλωση κάθε είδους ενέργειας για τη θέρμανση των νοικοκυριών είναι υψηλότερη.
Συμβουλές στους καταναλωτές
Ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει ακόμα ότι πρέπει να δοθούν συμβουλές στους καταναλωτές, αναφορικά με το τι είδους ξύλα πρέπει να κάψουν αλλά και με το πώς γίνεται σωστά η καύση, ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη.
«Από μία ατελή καύση δημιουργούνται σωματίδια που έχουν τοξικότητα και δε βγαίνουν εύκολα από τον οργανισμό μας με το βήχα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι το καλύτερο δυνατό είναι η λιγότερη χρήση τζακιού. Επίσης, πρέπει να μετατρέψουν τα τζάκια τους σε ενεργειακά, δηλαδή σε κλειστά. Αυτό κοστίζει, ωστόσο, συμφέρει, διότι λιγότερα σωματίδια εισέρχονται στο εσωτερικό του σπιτιού. Αν κάποιος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τζάκι ή δεν έχει άλλο τρόπο να ζεσταθεί, τότε θα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες αντιρροής στην καύση, δηλαδή το μέτωπο της φωτιάς να κινείται αντίθετα στο ρεύμα του αέρα. Δεν είναι εύκολο να το πετύχεις, αλλά αν ασχοληθεί κάποιος και διαβάσει σχετικά εγχειρίδια, θα το καταφέρει. Θα δει καλύτερα αποτελέσματα και στον ενεργειακό τομέα αλλά και στην εκπομπή των σωματιδίων, η οποία θα είμαι μικρότερη», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Οδυνηρές οι συνέπειες της αιθαλομίχλης
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, πολλά και σοβαρά προβλήματα στην υγεία μπορεί να προκαλέσει η αιθαλομίχλη. Όπως λέει στο ethnos.gr, επιδεινώνει το άσθμα, προκαλεί πνευμονοπάθειες και σε βάθος χρόνου καριοαγγειακά προβλήματα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση πάρκινσον και αλτσχάιμερ.
Παράλληλα, κατά τον κ. Σαρηγιάννη, η αιθαλομίχλη έχει συνδυαστική δράση και με τον Covid-19. Γι’ αυτό το λόγο, όπως αναφέρει, μετά την περίοδο των γιορτών αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η κατάσταση ενδεχομένως να γίνει προβληματική.
«Μεγάλη σημασία έχει και η χημική σύσταση κάποιων ξύλων που καίμε. Αν για παράδειγμα, καίμε ξύλα από ανακυκλωμένα έπιπλα ή αν έχουν πλαστικές ουσίες και μέταλλα, δημιουργούνται χημικά τοξικά. Αυτά επικάθονται πάνω στα σωματίδια και εισπνέουμε ένα κοκτέιλ τοξικό, το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να δημιουργήσει καρκινογενέσεις», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Τέλος, κατά τον ίδιο, σε ετήσια βάση και υπό φυσιολογικές συνθήκες η θέρμανση ευθύνεται σε ποσοστό 20%-30% για τη δημιουργία της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα, ενώ οι μεταφορές είναι υπαίτιες σε ποσοστό 60% για την εμφάνιση του φαινομένου. «Αυτό σημαίνει ότι σε φυσιολογικές συνθήκες, αν πει η κυβέρνηση ότι απαγορεύεται η χρήση του ξύλου, σίγουρα θα βοηθούσε στη μείωση του προβλήματος της αιθαλομίχλης, όμως, δε θα το έλυνε», υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Ωστόσο, σε δύσκολους χειμώνες με ιδιαίτερες συνθήκες, όπως ο φετινός, η συμβολή της θέρμανσης στη δημιουργία του φαινομένου της αιθαλομίχλης μπορεί να φτάσει στο 60%-90% ανάλογα με την περιοχή.
- Ευρωπαϊκός «σεισμός» μετά το σκάνδαλο διαφθοράς: Στο επίκεντρο η Εύα Καϊλή – Ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες
- Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Έρχεται η κακοκαιρία «Gaia» με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
- Φρικτό έγκλημα: Σκότωσε έγκυο και πήρε το μωρό από τη μήτρα της επειδή δεν μπορούσε να κάνει παιδιά
- Capital Link: Οι «χρησμοί» των ελλήνων τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη
- 7 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 – Ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει σημαντικά πολλές διεργασίες του οργανισμού μας
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr