Ο ιστορικός αθλητικός σύλλογος που πήρε το όνομα του από το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Είναι αρχές 1960 και ο Αθλητικός Όμιλος «Αττικός» στον Κολωνό αποφασίζει να επενδύσει μόνο στην ομάδα του ποδοσφαίρου διαλύοντας τις αξιόλογες ομάδες βόλεϊ και μπάσκετ.
Οι καλοί αθλητές της εποχής και οι παράγοντες που διαφώνησαν με αυτή την απόφαση παίρνουν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα νέο αθλητικό σύλλογο.
Αρχικά προκρίνεται η ονομασία «Νέοι Κολωνού». Πρωτεργάτης είναι ο παπά Βασίλης, κατά κόσμον Βασίλης Παγώνης, που λίγο αργότερα χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης.
Παπάς παλιάς κοπής
Παλιός αθλητής και ο ίδιος «άνθρωπος του λαού, του σαλονιού, αλλά και του πεζοδρομίου» ο παπά Βασίλης ήταν ιερέας «παλιάς κοπής» με πλούσια δράση σε όλα τα επίπεδα «στο σαλόνι και στο αλώνι» που έλεγαν και οι βαρύμαγκες του Κολωνού. Του έβγαζαν το καπέλο στον πατέρα Βασίλειο ο οποίος οργάνωνε τα αθλητικά πράγματα της περιοχής που τότε έσφυζε από ζωή και η έννοια της γειτονιάς ήταν στο απώγειο της.
Μετά 48 χρόνια
Στο μεταξύ στις 25 Αυγούστου 1960 διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ρώμης. Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ, οι Οδυσσέας Εσκιτζόγλου και ο Γιώργος Ζαΐμης, με το σκάφος Νηρέας, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοϊκή κλάση Ντράγκον. Στην Ελλάδα ξεσπάει ντελίριο ενθουσιασμού. Ήταν το γεγονός της χρονιά και όλη η χώρα πανηγυρίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 48 χρόνια...
Η πρόταση για το «Νηρέα»
Λίγες ημέρες αργότερα ο παπά Βασίλης μαζεύει όλους τους παράγοντες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για δράση στο νεοσύστατο σύλλογο και ρίχνει στο τραπέζι τη μετονομασία του συλλόγου από «Νέοι Κολωνού» σε Αθλητικός Όμιλος «Νηρεύς» προς τιμή του σκάφους των Γλύξμπουργκ, Εσκιτζόγλου, Ζαΐμη που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Μάλιστα λόγω των αλλαγών και των καθυστερήσεων για να υπάρξει απαρτία στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση γύρισε ο χρόνος και έτσι ο Νηρέας έχει ιδρυτική χρονιά το 1961.
«Ηθελαν όλοι να τιμήσουν τους Ολυμπιονίκες»
«Ο Κολωνός ήταν η καρδιά της Αθήνας. Δεν είχε θάλασσα για να δικαιολογηθεί το όνομα «Νηρέας», όμως, ήταν μεγάλη η θέληση όλων για να τιμήσουν τον τεράστιο αυτό άθλο που η πρόταση του παπά Βασίλη για την ονομασία του συλλόγου εγκρίθηκε ομόφωνα», λέει στο ethnos.gr ο Λευτέρης Κελεπούρης που τότε ήταν αθλητής και αργότερα ανέλαβε επί σειρά ετών την προεδρία του συλλόγου δίνοντας μία περιουσία για να συντηρήσει τον σύλλογο. Σήμερα, στην επανεκκίνηση που έχει κάνει ο σύλλογος με πρόεδρο τον Λάμπρο Κίτσιο, ο Κελεπούρης είναι επίτημος πρόεδρος. Θυμάται λοιπόν τα γεγονότα εκείνης της εποχής:
Ο μπαμπάς της Μαρίας Σολωμού
«Στη διοίκηση του Νηρέα συμμετείχαν πολλές προσωπικότητες του Κολωνού που ήταν από όλες τις παρατάξεις. Ο παπά Βασίλης είναι αλήθεια πως ήταν φιλοβασιλικός αλλά η πρόταση του έγινε δεκτή και από κομουνιστές, και από δεξιούς και από κεντρώους. Τα πολιτικά τα αφήναμε έξω από τον σύλλογο. Ο γιατρός ο Παναγιώτης Τζώρτζης ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Νηρέα και μέλη της διοίκησης ο παπά Βασίλης, ο Νταϊδήμος, ο Λαμπρόπουλος, ο Μπαμπάτσικος, ο Θάνος και ο Μίμης Σολωμός, ο δικαστικός, πατέρας της ηθοποιού Μαρίας Σολωμού».
5.000 κόσμο στην πλατεία Κολωνού
Ο Νηρέας μεγαλούργησε και έγραψε ιστορία στο ελληνικό βόλεϊ μαζεύοντας στην πλατεία του Κολωνού μέχρι και 5.000 κόσμο σε κάθε αγώνα. Εκεί που σήμερα είναι η πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου στον Κολωνό ήταν το γήπεδο του βόλεϊ. «Για μας ήταν σαν το Μαρακανά. Μπορείς να φανταστείς 5.000 κόσμο σε αυτή την πλατεία;», θυμάται με συγκίνηση ο Λευτέρης Κελεπούρης.
Έτσι ξεκίνησε και ο Ολυμπιακός
Οπως αποκαλύπτει μάλιστα από τα σπλάχνα του Κολωνού ιδρύθηκε και το τμήμα βόλεϊ του Ολυμπιακού που σήμερα πρωταγωνιστεί. Θυμάται χαρακτηριστικά: «Στην πρώτη ομάδα του Νηρέα προπονητής ήταν ο Μιχαηλίδης και αργότερα ο Τουρσούγκας και έπαιζαν μεταξύ άλλων οι Αγραπιδάκης, Κλάψας, Τουρσούγκας, Κομιανός, Παπαδάκης, Μιχαηλίδης, ο Παντελιάς, εγώ και αργότερα ο Κουμπλής, ο Κριτσοταλάκης, ο Λαμπάκης κ.α. Αργότερα ο Αμπελάς πήρε τα δελτία πολλών αθλητών έφυγε και πήγε για να στελεχώσει την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού μαζί με τους Κουμπλή, Παντελιά, Κριτσοταλάκη, Λαμπάκη».
Η μεταγραφή Γόντικα
Κορυφαίες στιγμή του συλλόγου ήταν οι νίκες επί των πανίσχυρων της εποχής Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Υπήρχαν και οι «μαύρες» μέρες με δύο επεισοδιακούς αγώνες με Παναθηναϊκό, Όλυμπιακό και Α.Ο.Παγκρατίου όπου σημειώθηκαν τεράστιας έκτασης επεισόδια και δεν τελείωσαν ποτέ. Η μεταγραφή από το Νηρέα στον Παναθηναϊκό τόσο του Ρούλη Αγραπιδάκη και αργότερα του Δημήτρη Γόντικα ήταν από τα γεγονότα που ξεχώρισαν. Με τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία του συλλόγου από τη μεταγραφή Γόντικα αγοράστηκε το ακίνητο επί της οδού Μίλων 148 που μέχρι και σήμερα είναι η έδρα του ιστορικού συλλόγου, ενώ ταφόπλακα στο ανοικτό αθλητικό κέντρο του Κολωνού που περιελάμβανε και κολυμβητήριο, έβαλε η ανάπλαση του δημάρχου της Αθήνας Δημήτρη Μπέη το 1982 που κατέστρεψε ουσιστικά την πλατεία και την υποβάθμισε ενώ σήμερα αποτελεί σημείο συγκέντρωσης περιθωριακών.
Σημείωση - Στη βασική φωτογραφία:
Η πρώτη ομάδα του Α.Ο.Νηρέα το 1961: Πάνω οι Νικολαΐδης Π., Τσιάντης Ν., Παπα Βασίλης Παγώνης, Μιχαηλίδης Μ., Παπαδάκης Εμ., Τζώρτζης γιατρός πρόεδρος, Αμπελάς Κ. ΚΑΤΩ: Κομμιανός π., Χυτήρογλου Ακης, Αγραπιδάκης Ρ., Κλάψας Αν.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr