Παιδιά εναντίον... παιδιών: Γιατί έχουν εκτοξευθεί τα περιστατικά βίας και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς - Παιδοψυχίατρος εξηγεί στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αύξηση των περιστατικών θυμού, βίας και επιθετικότητας σε κάθε έκφανσή της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το bullying στα σχολεία, παρατηρείται μετά την περίοδο της πανδημίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων και απέναντι σε συνομηλίκους τους και σε άτομα χαμηλότερης ηλικίας.
Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ Παιδοψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βάιος Νταφούλης, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αύξηση της επιθετικότητας παρατηρείται πλέον και σε πολύ μικρής ηλικίας άτομα, ακόμα και σε αυτά που πηγαίνουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση των περιστατικών νοσηλείας παιδιών ευάλωτων ομάδων που έχρηζαν ψυχιατρική φροντίδα. Αυτά ήταν κυρίως παιδιά που ζούσαν και μεγάλωναν σε προβληματικά περιβάλλοντα, βρίσκονταν αντιμέτωπα με περιστατικά οικογενειακής βίας, παρουσίαζαν αυτοκτονικές τάσεις και τα λοιπά. Στη μετά covid εποχή, αν υποθέσουμε ότι αυτήν διανύουμε τώρα, όταν τα παιδιά και οι έφηβοι επανήλθαν στις φυσιολογικές συνθήκες ζωής τους, παρατηρήσαμε σε αυτά αύξηση των περιστατικών θυμού, επιθετικότητας και βίας σε όλες τις εκφάνσεις της. Η επιθετικότητα αυτή εκφράζεται απέναντι σε συνομηλίκους τους και σε άτομα χαμηλότερης ηλικίας. Αυτά τα περιστατικά θυμού, βίας και επιθετικότητας παρατηρούνται πλέον και σε πολύ μικρής ηλικίας παιδιά, ακόμα και μεταξύ αυτών που φοιτούν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου», τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Νταφούλης.
Η έκθεση στη βία οδηγεί σε επιθετικότητα
Όπως αναφέρει ο ίδιος, παντοδύναμη αιτία υποκίνησης της βίας είναι η προηγούμενη έκθεση ενός παιδιού στη βία, η οποία μπορεί να υπάρχει μέσα στην οικογένεια ή γενικότερα στο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού.
«Όσο περισσότερο εκτίθεσαι στη βία, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να ασκήσεις βία. Υπάρχουν παιδιά που έπεσαν θύματα βίας και εκφοβισμού και τα ίδια στη συνέχεια έγιναν θύτες», σημείωσε ο διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» και διδάκτωρ Παιδοψυχολογίας του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Νταφούλη, σημαντικό ρόλο στην αύξηση της επιθετικότητας μεταξύ των παιδιών διαδραματίζουν τα διαδικτυακά παιχνίδια με βία, με τα οποία σήμερα ασχολούνται από πολύ μικρές ηλικίες. Την ίδια στιγμή οι γονείς δε δείχνουν την κατάλληλη μέριμνα, ώστε να αντιληφθούν και να κατανοήσουν, τι είδους παιχνίδια είναι αυτά που παίζουν τα παιδιά τους.
«Ο κοινωνικός μιμητισμός παίζει το δικό του πολύ σημαντικό ρόλο. Τα περισσότερα από τα παιδιά που έρχονται σε εμάς είναι εθισμένα σε διαδικτυακά παιχνίδια με βία και ποτέ δεν έρχονται σε εμάς με το πρώτο επεισόδιο που παρουσιάζουν. Δυστυχώς, όσο τα παιδιά συνεχίζουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να βρίσκονται σε μία κατάσταση απομόνωσης και ταυτόχρονα τα οικογενειακά προβλήματα δεν περιορίζονται, τόσο τα περιστατικά βίας και επιθετικότητας μεταξύ των παιδιών θα συνεχίζουν να υφίστανται και να αυξάνονται. Θα πρέπει οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν τα παιδιά και να τα κατευθύνουν να ασχοληθούν με τα σπορ, με τη μουσική, το διάβασμα και άλλα παρόμοια αντικείμενα. Θα πρέπει και τα ίδια τα παιδιά να βοηθούν το ένα το άλλο. Μόνο έτσι θα μειώνονται τα κρούσματα βίας και επιθετικότητας μεταξύ των παιδιών», τόνισε ο κ. Νταφούλης.
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Κατά τον παιδοψυχίατρο, το πρώτο που πρέπει να προσέξουν οι γονείς, προκειμένου να προλάβουν τα ενδεχόμενα περιστατικά επιθετικότητας και βίας που μπορεί να αναπτύξουν τα παιδιά τους, είναι η έκφραση απειλών από αυτά. Όπως λέει, ο κ. Νταφούλης, οι απειλές μπορεί να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για άσκηση βίας και έκφραση επιθετικότητας από τα παιδιά.
«Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να υποψιαστούν, αν τα παιδιά τους αρχίζουν να απομονώνονται, αν υπάρχει κάποια αιφνίδια αλλαγή στη συμπεριφορά τους, αν έχουν έντονες συναισθηματικές μεταβολής και αν έχουν πολλά νεύρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό», κατέληξε ο κ. Νταφούλης.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr