Τι θα συνέβαινε εάν «χτύπαγε» την Ελλάδα σεισμός αντίστοιχος της Τουρκίας; Ποια είναι τα «σούπερ κτίρια» της Αθήνας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο ερώτημα, εάν τα κτίρια στην Ελλάδα μπορούν να αντέξουν σεισμό όπως αυτόν που χτύπησε την Τουρκία απάντησε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.
Μάλιστα, ο κ. Λέκκας, έδωσε οδηγίες, μιλώντας στην ΕΡΤ για το πώς πρέπει να κινηθεί κανείς σε περίπτωση σεισμού, είτε κάποιος βρίσκεται σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.
«Με ένα σεισμό σαν της Τουρκίας θα είχαμε το 1/20 των καταρρεύσεων», σημείωσε ο κ. Λέκκας τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα η απαίτηση των αντισεισμικών κανονισμών» είναι ότι θα υφίστανται βλάβες αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα καταρρέουν, γεγονός πολύ σημαντικό, διότι το «κτήριο που καταρρέει έχει πάρα πολλά θύματα ενώ αυτό που δεν καταρρέει έχει πολύ πολύ λιγότερα».
Σχετικά με τα λεγόμενα «σούπερ κτήρια» στην Αθήνα, αυτά δηλαδή που έχουν την απόλυτη αντισεισμική προστασία ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι πράγματι υπάρχουν και παραδείγματα αυτών αποτελούν ο πύργος Αθηνών, το Ωνάσσειο, το Μουσείο της Ακρόπολης. «Χαρακτηριστικό τους αποτελεί ότι απομονώνουν τη σεισμική δόνηση στα θεμέλια του κτηρίου, είναι σαν ένας τύπος αμορτισέρ που αποσβαίνει την ενέργεια στη βάση του κτηρίου. Το κτήριο κινείται με την ίδια ένταση με ένα οποιδήποτε άλλο, αλλά δεν παθαίνει βλάβες».
Οδηγίες σε περίπτωση σεισμού
Κληθείς να απαντήσει ο κ. Λέκκας ποια θα πρέπει να είναι η πρώτη αντίδραση που πρέπει να έχει κανείς, απαντά: «Αν βρισκόμαστε στο σπίτι, προσπαθούμε να πάμε στο κέντρο του δωματίου, εφόσον η κατασκευή είναι με οπλισμένο σκυρόδεμα, δηλαδή από το 1959 και μετά.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διαψεύδει το μύθο ότι θα κατά τη διάρκεια ενός σεισμού καλό θα ήταν σταθούμε κάτω από τα δοκάρια κάποιας πόρτας, διότι «όταν συνθλίβεται μία οικοδομή, συνθλίβεται στα δοκάρια, δηλαδή το ένα δοκάρι με το άλλο δεν αφήνει καθόλου χώρο. (…) Δεν πάμε δίπλα σε μεγάλα αντικείμενα τα οποία μπορούν να ανατραπούν. Είδαμε δεκάδες βίντεο στην Τουρκία πώς μπορούν να ανατραπούν». Τόνισε, ακόμη, ότι το κέντρο των δωματίων ήταν ο χώρος που έψαχναν για επιζώντες με το συνεργείο της ΕΜΑΚ στην Τουρκία.
Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι όταν τελειώσει ο σεισμός βγαίνουμε από το σπίτι και δεν καθόμαστε ποτέ στο πεζοδρόμιο αλλά επιλέγουμε έναν ανοιχτό εξωτερικό χώρο.
- Εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης – Τι αποφασίστηκε στην Εκτελεστική Γραμματεία
- Η αναφορά Μητσοτάκη στο χρόνο των εκλογών - «Κυριότερος εκφραστής του Πολακισμού ο Τσίπρας»
- Μάριος Παπαγεωργίου: Τα 3 στοιχεία που δείχνουν ότι το κρανίο που βρέθηκε ανήκει στον αδικοχαμένο άνδρα – Πότε θα δοθούν απαντήσεις
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Θα δώσει η τροπονίνη απαντήσεις για τον θάνατο – μυστήριο της Τζωρτζίνας;
- Υγρός τάφος (ξανά) η Μεσόγειος για δεκάδες μετανάστες: Συνταρακτικές εικόνες από το πολύνεκρο ναυάγιο στη νότια Ιταλία
- ΕΚΤ: Στο 4% βλέπει η αγορά τα επιτόκια μετά το άλμα του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr