Πόσο πιθανή είναι η αύξηση τρομοκρατικών απειλών στη χώρα μας: Ο ρόλος των «μοναχικών λύκων» και του dark web
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ως πολύ πιθανή θεωρεί την αύξηση τρομοκρατικών και άλλων αναδυόμενων υβριδικών απειλών το επόμενο διάστημα για τους πολίτες του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου, στην ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο που διανύουμε διεθνώς, ο επίκουρος καθηγητής Νέων Τεχνολογιών και Βιοασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εξειδικευμένος στον τομέα των υβριδικών απειλών, Αθανάσιος Μποζίνης.
Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας στο ethnos.gr, εκτιμάει ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για την Ελλάδα, αφού συνορεύει με χώρες, από τις οποίες μπορούν ευκολότερα να περάσουν κάθε είδους φανατικοί με στόχο τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων.
Ο κ. Μποζίνης ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως επικίνδυνοι ή τρομοκράτες όσοι πρόσφυγες και μετανάστες περνούν στη χώρα μας. Σημειώνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αφού κάποιοι, έναντι αμοιβής ή επειδή μπορεί να επηρεαστούν από «καθοδηγητές», υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε τρομοκράτες.
«Δυστυχώς, οι κάθε είδους υβριδικές τρομοκρατικές απειλές δεν μπορούν να προβλεφθούν αποτελεσματικά. Ωστόσο, μπορούν να αντιμετωπιστούν, κυρίως όταν υπάρχει διεθνής συνεργασία, όταν οι κατάλληλες υπηρεσίες των κρατών συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτό είναι το σημαντικότερο που μπορεί να γίνει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο συγκεκριμένος κίνδυνος», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Μποζίνης.
«Μοναχικοί λύκοι» και σκοτεινό διαδίκτυο
Κατά τον ίδιο, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι «μοναχικοί λύκοι», κυρίως όταν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν μία μεγαλύτερη ομάδα.
«Βέβαια, όσο μεγαλύτερη γίνεται μία ομάδα τρομοκρατών, τόσο είναι ευκολότερο να διαρρεύσουν πληροφορίες γι’ αυτήν και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών. Απαραίτητη για να υπάρχει αποτελεσματικότητα, είναι η παρακολούθηση από τις υπηρεσίες των social media και γενικώς του διαδικτύου που περιλαμβάνει και τον ‘’σκοτεινό’’ του χώρο. Σε αυτόν τρομοκράτες ανταλλάσσουν μηνύματα μεταξύ τους. Αυτό έκαναν και πριν την 11η Σεπτεμβρίου, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί, το ίδιο έγινε και στη χώρα μας στην περίπτωση της επίθεσης που αποφεύχθηκε στο ισραηλινό εστιατόριο και συναγωγή. Δύο άτομα μπήκαν πριν από πέντε χρόνια με διαφορετικό τρόπο στη χώρα μας και επικοινωνούσαν μέσω διαδικτύου με άτομο στο Ιράν», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Κατά τον ίδιο, η παγκοσμιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης και η ευρύτερη χρήση του διαδικτύου δημιουργούν περισσότερες προϋποθέσεις, για να ενισχυθεί το οπλοστάσιο των τρομοκρατών και οι τελευταίοι να δρουν με διαφορετικούς τρόπους.
«Μέσα από το διαδίκτυο οι τρομοκράτες μπορούν να αντλήσουν πολλές πληροφορίες, για την κατασκευή ενός όπλου και έτσι να αποκτήσουν χημικά αέρια και βιολογικά ή άλλα χημικά όπλα. Επίσης, πρέπει να αναμένουμε πιθανές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας από τρομοκράτες στον κυβερνοχώρο των κρατών. Παράλληλα, προσωπικά δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο επίθεσης τρομοκρατών σε έναν από τους 15 πυρηνικούς σταθμούς που διαθέτει η Ουκρανία, ώστε να αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα η Ευρώπη από τη διαρροή πυρηνικού υλικού. Βέβαια, το ενδεχόμενο αυτό είναι μικρό, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί εξαιτίας και της πολεμικής σύρραξης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή», υπογραμμίζει στο ethnos.gr ο κ. Μποζίνης.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr