Ιεράπετρα: Προανάκριση από το Λιμεναρχείο για τη θανάτωση προστατευόμενου καρχαρία από ψαράδες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Προανάκριση για την θανάτωση του μικρού καρχαρία που πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή της Χρυσής και προκάλεσε σάλο, διενεργεί το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και η Αστυνομία.
Σύμφωνα με τη neakriti.gr η οργάνωση Isea προχώρησε σε καταγγελία, ζητώντας να ερευνήσουν οι αρμόδιες Αρχές αν έχουν παραβιάσει τους νόμους οι ψαράδες και όσοι άλλοι ενεπλάκησαν σε αυτήν την υπόθεση. Η Isea υποστηρίζει ότι βάσει ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1981 το συγκεκριμένο είδος είναι προστατευόμενο, ενώ υποστηρίζει ακόμη ότι το ψάρι κακοποιήθηκε πριν εκπνεύσει και μεταφέρθηκε για πώληση.
Το χρονικό
Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι πράγματι το καρχαριοειδές, πριν ακόμα αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί το είδος του, μεταφέρθηκε σε ψαρομανάβικο της Ιεράπετρας, όπου, όπως είναι λογικό, συγκεντρώθηκαν και αρκετοί βετεράνοι αλιείς για να κάνουν την αυτοψία τους και την αναγνώρισή του.
Ψάρευαν μπαρμπούνια
Αφού οι δυο ψαράδες που έπιασαν τον “σαπουνά” έμαθαν ότι αυτό το είδος δεν είναι εμπορεύσιμο, το απόγευμα της Παρασκευής, τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο και προχώρησαν στην θανάτωσή του.
Από το περιβάλλον τους μάθαμε ότι δεν επιθυμούν να μιλήσουν στα ΜΜΕ, καθώς έχουν ζητήσει νομική συμπαράσταση από δικηγόρο της Ιεράπετρας, είναι όμως πάρα πολύ στενοχωρημένοι από την τροπή που πήρε αυτή η υπόθεση, καθώς δεν είχαν ποτέ σκεφτεί να πάνε να ψαρέψουν καρχαρίες(μπαρμπούνια ψάρευαν), ούτε μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα γινόταν αν αυτό το τεράστιο ψάρι την ώρα που το απελευθέρωναν από τα δίχτυα γύριζε και με τα κοφτερά του δόντια έκοβε ένα δικό τους χέρι ή ένα πόδι.
«Δεν είναι στη λίστα των προστατευόμενων ειδών»
Ο ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κυριάκος Ταμπακάκης, ο οποίος αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα το είδος του καρχαριοειδούς που πιάστηκε στην Ιεράπετρα, δηλώνοντας στη neakriti ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για εξαβράγχιο γκρίζο καρχαρία, που ανήκει στην οικογένεια του “σαπουνά”, ερωτηθείς εκ νέου να τοποθετηθεί για τις ενέργειες που ακολούθησαν οι ψαράδες από τη στιγμή που κατάλαβαν ότι στα δίχτυα τους είχε μπλεχτεί ένα μεγάλο καρχαριοειδές ήταν σαφής, δικαιολογώντας τον πανικό τους. «Οι ψαράδες δεν μπορούσαν από τη βάρκα να διακρίνουν ποιο είδος καρχαρία είχε πιαστεί στα δίχτυα τους, ούτε μπορούσαν μέσα στο πέλαγος να τον ξεμπερδέψουν από τα δίχτυα τους, αφού δεν μπορούσαν να τον ανεβάσουν πάνω στη μικρή ψαρόβαρκα. Για να «ξεψαρίσουν» τα δίχτυα τους έπρεπε να μπουν στο λιμάνι, όπως και έκαναν. Από τα βιντεάκια που έχω δει, δεν έχω διαπιστώσει ότι κάποιος κακοποιεί τον καρχαρία. Τον ελευθερώνουν από τα δίχτυα που είχαν τυλιχτεί γύρω του και με σχοινιά τον ανεβάζουν μαζί με άλλους ανθρώπους πάνω στο αυτοκίνητο. Εμείς στο ΕΛΚΕΘΕ βρήκαμε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του 2020, τον οποίο και σας στείλαμε να τον διαβάσετε, όπου στη λίστα με τα προστατευόμενα είδη καρχαριοειδών δεν υπάρχει ο εξαβράγχιος γκρίζος καρχαρίας», μας διαβεβαίωσε ο γνωστός ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κυριάκος Ταμπακάκης.
Ο Κανονισμός
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ορίζει με το Άρθρο 16 ποια είναι τα προστατευμένα είδη, των οποίων η αλιεία απαγορεύεται. Συγκεκριμένα:
Απαγορευμένα είδη:
Απαγορεύεται στα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη να αλιεύουν, να διατηρούν επί του σκάφους, να μεταφορτώνουν ή να εκφορτώνουν τα ακόλουθα είδη:
α) Ακτινόβατο (Amblyraja radiata) στα ενωσιακά ύδατα των διαιρέσεων ICES 2a, 3a και 7d και της υποζώνης ICES 4.?
β) Αγκαθίτη του Ατλαντικού (Centrophorus squamosus) στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 2a και της υποζώνης 4 και στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 14.?
γ) Κεντροσκύμνο (Centroscymnus coelolepis) στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 2a και της υποζώνης ICES 4 και στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 14.?
δ) Σκυμνοσκυλόψαρο (Dalatias licha) στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 2a και της υποζώνης 4 και στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 14.?
ε) Κεντρόνι (Deania calcea) στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 2a και της υποζώνης 4 και στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 14.?
στ) Ομάδα γκριζόβατου (Dipturus batis) (Dipturus cf. flossada και Dipturus cf. intermedia) στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 2a και των υποζωνών ICES 3, 4, 6, 7, 8, 9 και 10.?
ζ) Μεγάλο μαυροαγκαθίτη (Etmopterus princeps) στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 2a και της υποζώνης 4 και στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 14.?
η) Γαλέο (Galeorhinus galeus) όταν αλιεύεται με παραγάδια στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 2a και της υποζώνης ICES 4 και στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα των υποζωνών ICES 1, 5, 6, 7, 8, 12 και 14.?
θ) Καρχαρία λάμνα (Lamna nasus) σε όλα τα ύδατα.?
ι) Καλκανόβατο (Raja clavata) στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 3a.?
ια) Κυματόβατο (Raja undulata) στα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 6 και 10.?
ιβ) Φαλαινοκαρχαρία (Rhincodon typus) σε όλα τα ύδατα.?
ιγ) Ρινόβατο (Rhinobatos rhinobatos) στη Μεσόγειο.?
ιδ) Κεντρόνι (Squalus acanthias) στα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 10, με εξαίρεση τα προγράμματα αποφυγής όπως ορίζεται στο παράρτημα I-A.?
Στην περίπτωση που τα είδη που αναφέρονται στην παράγραφο 1 αλιεύονται κατά λάθος, δεν τους προκαλούνται βλάβες.
Τα δείγματα ελευθερώνονται αμέσως.
- «Ωρολογιακή βόμβα» τα πάνω από 2.800 ετοιμόρροπα κτίρια μόνο στην Αθήνα - Fast track κατεδαφίσεις και νομοσχέδια που έμειναν στον «πάγο» - Οι επικίνδυνες περιοχές
- Απεγκλωβίστηκαν άλλοι επτά Έλληνες από το Σουδάν - Ολλανδοί τούς μετάφεραν στην Ιορδανία
- Γιατί πρέπει να σταματήσει η υπερδιενέργεια τεστ κορονοϊού και γρίπης σε δημόσιους χώρους - Τι εξηγεί στο ethnos.gr ο καθηγητής Γουργουλιάνης
- Πώς από ένα κοπάδι ταχυδρομικών περιστεριών προέκυψε ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου
- ΕΦΚΑ: Οδηγός ψηφιακής εξυπηρέτησης για μη μισθωτούς - Εισφορές, προθεσμίες και οφειλές
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr