Χαράλαμπος Μουζάκης: «Το 1G στο τεστ κόπωσης στο τριώροφο δεν το έχουμε δει ακόμα σε σεισμό στην Ελλάδα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τα δύο πειράματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν το 2009 και το 2022 στις προκατασκευασμένες κατασκευές της Κοφινάς Α.Ε. στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) αποτελούν σημείο αναφοράς για την έρευνα και για την τεχνολογική εξέλιξη των προκατασκευασμένων ξύλινων κατασκευών στην Ελλάδα.
Ειδικά στις 2 Φεβρουαρίου 2022 δοκιμάστηκε μία τριώροφη κατασκευή που στην οροφή της είχε επιπρόσθετη μάζα 1 τόνου. Στον προσομοιωτήρα δέχτηκε τριαξονική καταπόνηση μεγαλύτερη του 1g. Το πείραμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς στον ενδελεχή έλεγχο που ακολούθησε το τριώροφο κτίριο δεν παρουσίασε ρηγμάτωση.
Πρώτες ύλες και τεχνική συνδεσμολογίας
Σε μία καθαρά σεισμογενή χώρα οι προκατασκευασμένες κατασκευές που τηρούν όλα τα υψηλά τεχνολογικά στάνταρς αποδεικνύεται πως είναι μία καθαρή αλλά και ασφαλή λύση.
Μάλιστα αποδείχτηκε με τον πλέον επιστημονικό τρόπο πως με τις άριστες πρώτες ύλες και τις προηγμένες τεχνικές συνδεσμολογίας οι προκατασκευασμένες κατοικίες μπορούν να νικήσουν ακόμα και τους νόμους της φύσης και να αποτελέσουν εγγυημένη και ασφαλής επιλογή.
«Φορτίστηκε με μεταβλητά και κινητά φορτία»
«Πραγματοποιήθηκε τριαξονική σεισμική δοκιμή τον Φεβρουάριο του 2022 από την εταιρεία Κοφινάς Α.Ε. Ήταν ένα πολύ χρήσιμο πείραμα που έδωσε σημαντικά συμπεράσματα», είπε αρχικά στο ethnos.gr ο Χαράλαμπος Μουζάκης Πολιτικός Μηχανικός Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) και συμπλήρωσε: «Η κατασκευή αυτή ήταν σύμφωνη με τις προδιαγραφές που χρησιμοποιεί η εταιρεία. Μάλιστα τοποθετήθηκαν μεταβλητά και κινητά φορτία πάνω σε αυτήν, έτσι ώστε να έχει τα φορτία που προβλέπονται υπό φυσιολογικές συνθήκες».
«Του δώσαμε 1G ενώ ο σεισμός της Κεφαλλονιάς ήταν 0,63G»
Σχετικά με την καταπόνηση που δέχτηκε το τριώροφο κτίριο είπε: «Πραγματοποιήθηκε ένας τριαξονικός σεισμό με επιτάχυνση 1g. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης με την πραγματικότητα, στην Ελλάδα η μεγαλύτερη επιτάχυνση που έχει καταγραφεί σε σεισμό είναι 0,63g στο σεισμό της Κεφαλλονιάς (σ.σ. 6.1 Ρίχτερ στις 26 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου 2014) αλλά και στο Αρκαλοχώρι (σ.σ. 6 Ρίχτερ 27 Σεπτεμβρίου 2021). Η δοκιμή στον προσομοιωτήρα έφτασε σε πολύ μεγάλες επιταχύνσεις που δεν έχουμε καταγράψει ακόμα στην Ελλάδα. Η καταπόνηση είχε διάρκεια 60 δευτερόλεπτα».
«Φορτίστηκε με μεταβλητά και κινητά φορτία»
«Με χαρά δεχτήκαμε να προβούμε στην αντισεισμική δοκιμή τον Φεβρουάριο του 2022. Στη σεισμική Τράπεζα του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου πραγματοποιούμε συνεχώς τέτοια τεστ κοπώσεως σε ακραίες συνθήκες και πάντα εντός των ορίων του αντισεισμικού σχεδιασμού, Η αντισεισμική δοκιμή σε τριώροφη κατασκευή από την εταιρεία Κοφινάς Α.Ε. Ηταν ένα πολύ επιτυχημένο πείραμα που έδωσε σε όλους πολύ χρήσιμα συμπεράσματα», είπε στο ethnos.gr ο Χαράλαμπος Μουζάκης Πολιτικός Μηχανικός Αναπληρωτικής Καθηγητής στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) και συμπλήρωσε: «Η κατασκευή αυτή ήταν ίδια με τις προδιαγραφές που χρησιμοποιεί η εταιρεία. Μάλιστα φορτίστηκε με μεταβλητά φορτία και κινητά φορτία πάνω σε αυτήν έτσι ώστε να έχει τα φορτία που θα μπορούσε υπό φυσιολογικές συνθήκες».
Η σημασία της επιτάχυνσης
Οπως τόνισε ο Χαράλαμπος Μουζάκης θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στη μέτρηση της επιτάχυνσης που έχει ένας σεισμός από το μέγεθος σε Ρίχτερ: «Για μας τους μηχανικούς αλλά πιστεύω και για τους πολίτες παίζει μεγάλο ρόλο η τιμή της επιτάχυνσης ενός σεισμού παρά η τιμή των Ρίχτερ. Χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά σε αυτόν τον τομέα και τα ΜΜΕ μαζί με την επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να ενημερώσουν πιο πολύ τους πολίτες. Υπάρχει άγνοια. Πρέπει να φωτίσουμε περισσότερο τη σημασία της επιτάχυνσης ενός σεισμού. Η επιτάχυνση δεν σχετίζεται μόνο με Μέγεθος σε Ρίχτερ. Για παράδειγμα μπορεί ένας σεισμός 6 Ρίχτερ και 0,7g επιτάχυνση να είναι πιο καταστροφικός για τα κτίρια από έναν σεισμό που είναι 6,5 Ρίχτερ αλλά αναπτύσσει μικρότερη επιτάχυνση».
«Χρειαζόμαστε πιο πολλούς μετρήτες επιτάχυνσης»
Τόνισε επίσης πως το υπάρχουν δίκτυο επιταχυνσιογράφων στην Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το κεφάλαιο και εξηγεί: «Οι πρώτοι επιταχυνσιογράφοι τοποθετήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα τη δεκαετία του ΄70. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουμε αύξηση των συσκευών αυτών οπότε είναι και μεγαλύτερο το διαθέσιμο αρχείο. Και πάλι όμως χρειαζόμαστε πολλή δουλειά και περισσότερους μετρητές. Η επιστημονική κοινότητα πιέζει διαρκώς για να αυξηθεί ο αριθμός τους αλλά ακόμα είμαστε πίσω σε αυτόν τον τομέα».
«Κάθε Δήμος και ένας μετρητής επιτάχυνσης»
Κανονικά κάθε Δήμος θα έπρεπε να είχε και ένα μετρητή επιτάχυνσης. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Κυμαίνεται από 8.000 έως 10.000 Ευρώ και συνδέεται με το Εθνικό δίκτυο. Εάν αυξήσουμε το δείγμα μας θα μας βοηθήσει πολύ για να βελτιώνουμε συνεχώς τον αντισεισμικό σχεδιασμό μας», είπε στο ethnos.gr ο Χαράλαμπος Μουζάκης.
Τα μυστικά της επιτυχίας του τριώροφου
Τα υλικά του ξύλινου σκελετού της κατασκευής αποτελούνταν από τεγίδες σουηδικής ξυλείας που ήταν φουρνισμένες σε ξηραντήριο κλάσης C24 από εγκεκριμένο και στιβαρό σουηδικό πεύκο. Από εκεί και πέρα το βίδωμα με χρήση στριφωνιού TORX σε εργοστασιακό περιβάλλον και συνθήκες, η καναδική θωράκιση OSB και το σφράγισμα της τοιχοποιίας που την καθιστούν έτοιμη για άμεση επί τόπου συναρμολόγηση και τοποθέτηση, η χρήση βίδας για την στερεοποίηση κάθε σημείου του ξύλινου σκελετού, η οποία τοποθετείται βάσει ρομποτικών κινήσεων και σχεδιασμών, τα μεταλλικά συνδετικά ελάσματα που χρησιμοποιούνται για την καλύτερη και ασφαλέστερη συναρμολόγηση των μερών του προκατασκευασμένου σπιτιού και τέλος η υπερδιαστασιολόγηση φέροντος οργανισμού μέσω μελετών μηχανικού χαρακτήρα έκαναν τη διαφορά και παρουσίασαν αυτό το στιβαρό αποτέλεσμα ακόμα και απέναντι στις πιο βίαιες αντιδράσεις της φύσης που θεωρητικά θα μπορούσαμε να δούμε μόνο σε ένα εργαστήριο.
«Καμία φθορά, καμία αστοχία»
Ο Μάκης Ασημακόπουλος, Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.). που έκανε τον έλεγχο στο τριώροφο δοκίμιο φυσικού μεγέθους πείραμα στατικότητας στον σεισμικό προσομοιωτήρα είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό το τριώροφο κτίριο ήταν μία από τις υψηλότερες κατασκευές που έχουμε υποβάλει σε δοκιμασία στη σεισμική τράπεζα του Πολυτεχνείου. Υποβάλαμε την κατασκευή σε μία υπερφυσική καταπόνηση. Ήταν καταπόνηση 1G. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί τέτοια τιμή καταπόνησης. Το πράξαμε στον προσομειωτήρα ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα και σε ακραίες συνθήκες. Η κατασκευή έχει ανταπεξέλθει. Έμεινε όρθια. Δεν παρατηρούνται ρηγματώσεις ή τίποτε άλλο το αξιοσημείωτο. Δεν παρατηρήθηκε καμία φθορά, καμία αστοχία, τόσο στην τοιχοποιεία όσο και σε πόρτες και παράθυρα. Αυτό σημαίνει πως ανταπεξήλθε πλήρως στη δοκιμασία που υποβάλαμε την προκατασκευασμένη κατασκευή».
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr