Η Ιρλανδία µετακοµίζει στα... Γρεβενά για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου
Για πέµπτη χρονιά η πόλη θα γιορτάσει τον Άγιο Πατρίκιο, προστάτη της... µπίρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με παρελάσεις, φεστιβάλ, πολλή κέλτικη µουσική και χορό γιορτάζει η Ιρλανδία την Ηµέρα του Αγίου Πατρικίου και στα… Γρεβενά στήνουν ήδη το 5ο φεστιβάλ για να τιµήσουν τη µνήµη του Ιρλανδού αγίου. Εστιατόρια, µπαράκια, ζαχαροπλαστεία και καφέ, µαζί και η τοπική εκκλησία προετοιµάζονται για να τιµήσουν τη µνήµη του προστάτη αγίου και φωτιστή του «σµαραγδένιου νησιού» της Ευρώπης. Ηταν το 2015, στις 17 Μαρτίου, όταν µια παρέα νεαρών που αγαπούν την κέλτικη µουσική και την µπίρα Guinness αποφάσισε να γιορτάσει την Ηµέρα του Αγίου Πατρικίου σε ένα µπαράκι στα Γρεβενά. Το ξηµέρωµα τους βρήκε να ακούν κέλτικη µουσική και έκτοτε το καθιέρωσαν.
Φέτος το φεστιβάλ διοργανώνεται 14-17 Μαρτίου, περιλαµβάνει µουσική, χορό, φαγητό, ακόµη και παραµύθια από τη µακρινή χώρα, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Αθήνα. Ηδη στα Γρεβενά αρχίζει ο εφοδιασµός σε… µπίρες και… πρώτες ύλες από το ∆ουβλίνο και αναµένονται επισκέπτες από όλη τη ∆υτική Μακεδονία, αλλά ακόµη και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Εχουµε καθιερώσει τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου και πλέον ο κόσµος το περιµένει κάθε χρόνο.
Οσοι έρθουν εκείνες τις ηµέρες θα γευθούν την ιρλανδέζικη γαστρονοµία, θα ακούσουν παραδοσιακή µουσική, θα πάρουν µέρος σε σεµινάριο χορού, θα δουν ένα αριστούργηµα του ιρλανδικού κινηµατογράφου αλλά και διάφορες εκφάνσεις του ιρλανδικού πολιτισµού» υπογραµµίζει στο «Εθνος» ο Στέλιος Παπαλαµπρόπουλος, από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ. Το πρόγραµµα ξεκινά στις 14 Μαρτίου µε ένα Guinness be-Irish party σε γνωστό µπαρ των Γρεβενών, όπου θα προσφέρεται και συλλεκτικό καπέλο της γνωστής φίρµας. Την Ηµέρα του Αγίου Πατρικίου οι πωλήσεις της γνωστής µπίρας εκτοξεύονται σε όλο τον κόσµο και από 5,5 εκατ. ποτήρια που είναι η καθηµερινή κατανάλωση, εκείνη την ηµέρα καταναλώνονται πάνω από 13 εκατ. ποτήρια – τα περισσότερα, φυσικά, στην Ευρώπη.
Την Παρασκευή 15 Μαρτίου η Ιρλανδέζα Μέρι Κέιτ Σίαν θα διδάξει παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας της και οι συµµετέχοντες θα κάνουν πρακτική εξάσκηση στη διάρκεια της συναυλίας που θα ακολουθήσει. Παράλληλα θα προβληθεί το αριστούργηµα του Νιλ Τζόρνταν «Μάικλ Κόλινς, ο Επαναστάτης», παραγωγής 1996, µε τους Λίαµ Νίσον, Αλαν Ρίκµαν, Τζούλια Ρόµπερτς. Το φιλµ, που βραβεύτηκε µε τον Χρυσό Λέοντα και το Βραβείο Ανδρικής Ερµηνείας για τον Λίαµ Νίσον στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, αναφέρεται στην Ιρλανδία των αρχών του αιώνα και στην εξέγερση κατά της βρετανικής κατοχής. Οι Tir Fada είναι ένα µουσικό σχήµα από τη Θεσσαλονίκη, που δηµιουργήθηκε ορµώµενο από την αγάπη τους για την κέλτικη µουσική παράδοση, και στο ρεπερτόριό του έχει σκοπούς και τραγούδια από την Ιρλανδία και τη Σκοτία, στην αγγλική και στην κέλτικη γλώσσα. Στη διάρκεια του τετραήµερου φεστιβάλ οι Tir Fada θα δώσουν συναυλίες και θα αφηγηθούν µετά µουσικής παραµύθια και κέλτικες ιστορίες, ενώ θα γίνει και ένα εργαστήριο για τη λαογραφία της χώρας που θα απευθύνεται σε παιδιά.
Και η τοπική εκκλησία συµµετέχει στο φεστιβάλ και το απόγευµα του Σαββάτου 16 Μαρτίου θα τελεστεί εορταστικός Εσπερινός, αφιερωµένος στον Aγιο Πατρίκιο, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας, ενώ την επόµενη µέρα θα γίνει πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Για τους Κέλτες αγίους θα µιλήσει ο µοναχός π. Χρυσόστοµος της Ιεράς Μονής Κουτλουµουσίου από το Aγιον Ορος. Συναυλία θα δώσουν, επίσης, οι Trees Celts Medieval, ένα σχήµα που παίζει µεσαιωνική, κέλτικη και σεφαραδίτικη µουσική. Καταστήµατα θα σερβίρουν σπεσιαλιτέ από το «σµαραγδένιο νησί», όπως η ιδιαίτερη σούπα µε µοσχάρι και πατάτες, πιάτα µε αρνί, η πίτα το βοσκού, µαύρο ιρλανδέζικο ψωµί και cupcakes, µαζί και ιρλανδέζικο καφέ.
Επίσημη αργία σε πολλές χώρες
Η Ηµέρα του Αγίου Πατρικίου είναι µεγάλη θρησκευτική και πολιτιστική γιορτή, που τιµά τη 17η Μαρτίου, ηµέρα θανάτου του σηµαντικότερου προστάτη της Ιρλανδίας. Οι εορτασµοί περιλαµβάνουν παρελάσεις και φεστιβάλ µε µουσική και χορό, µε έµφαση στο πράσινο χρώµα ή στο τριφύλλι, και αποτελούν αφορµή για την προβολή του πολιτισµού της Ιρλανδίας.
Είναι επίσηµη αργία για αρκετές χώρες και στην Ελλάδα τιµάται ιδιαίτερα και µόνο στα Γρεβενά. «Oποιος βρεθεί εκείνες τις ηµέρες εδώ θα ακούσει µουσική, θα δει κινηµατογράφο, θα φάει, θα πιει και θα µάθει πράγµατα για την Ιρλανδία. Μια χώρα µικρή, µε µεγάλη ιστορία και βαθιά κουλτούρα» αναφέρει ο κ. Παπαλαµπρόπουλος.
Το τριφύλλι χαρακτηρίζει τους εορτασµούς, όπως και το πράσινο χρώµα, αν και εκείνο που παραδοσιακά συνδέεται µε τον Αγιο Πατρίκιο είναι το µπλε και µάλιστα µια ιδιαίτερη απόχρωσή του που φέρει το όνοµά του. Το πράσινο κυριάρχησε τον 18ο αιώνα, όταν γεννήθηκε η ιδέα να γίνει το τριφύλλι σύµβολο του κινήµατος ανεξαρτησίας και κατά συνέπεια το χρώµα των Ιρλανδών αυτονοµιστών
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr