Βραβεία Μποδοσάκη 2023: Αυτοί είναι οι τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες με τα σούπερ επιτεύγματα τους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τέσσερις νέοι επιστήμονες που πρωτοπορούν στον παγκόσμιο ερευνητικό στίβο και έχουν ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην πρόοδο της επιστήμης με τις κορυφαίες επιδόσεις τους περιλαμβάνονται στα Επιστημονικά Βραβεία 2023 του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που επιβραβεύει και αναδεικνύει τα καλύτερα «μυαλά» της Ελλάδας στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στους τομείς των Βασικών Επιστημών, των Βιοεπιστημών, των Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Τεχνολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών.
Η ελίτ των 61 επιστημόνων
Δύο βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι να πρόκειται για Έλληνα ή Ελληνίδα κατά την ιθαγένεια ή το γένος έως 40 ετών. Τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη καθιερώθηκαν το 1992 και από τότε μέχρι σήμερα έχει βραβεύσει 61 Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν διαπρέψει με τα επιτεύγματα τους και αποτελούν την ελίτ της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.
Έπαθλο 20.000 Ευρώ
Εφέτος την τιμητική τους είχαν οι κλάδοι των Βιοϊατρικών Επιστημών, της Χημείας, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και των Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας. Τα Επιστημονικά Βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 20.000€ ανά επιστημονικό τομέα. Η τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων 2023 θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη 28 Ιουνίου.
Βιολόγος μεταβολιστής που κυνηγάει τον καρκίνο
Στον τομέα των Βιοεπιστημών και τον κλάδο των Βιοϊατρικών Επιστημών, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 απονέμεται στον ελληνικής καταγωγής Έντουαρντ Τσοουσάνι (Edward Chouchani), Αναπληρωτή Καθηγητή Βιολογίας του Καρκίνου, Dana-Farber Cancer Institute και Αναπληρωτή Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard.
Ο Έντουαρντ Τσοουσάνι, είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας στον τομέα του μεταβολισμού, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μηχανισμοί του μεταβολισμού ρυθμίζουν τις φυσιολογικές διεργασίες.
Θεραπείες για μεταστατικές ασθένειες
Στόχος της έρευνάς του είναι η αξιοποίηση αυτών των νεοανακαλυφθέντων μηχανισμών στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για μεταβολικές, φλεγμονώδεις και μεταστατικές ασθένειες. Για τις ανακαλύψεις του έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 εργασίες σε κορυφαία περιοδικά και έχει υπάρξει συνιδρυτής τριών εταιρειών βιοτεχνολογίας, οι οποίες συγκέντρωσαν χρηματοδότηση άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Για τα ερευνητικά του επιτεύγματα, έχει κερδίσει σειρά βραβείων και υποτροφιών, όπως η υποτροφία Pew, το Heidi Helmholtz Diabetes Award, το Biochemical Society Early Career Investigator Award κ.α.
Χημικός που προωθεί καθαρές τεχνολογίες για το περιβάλλον
Στον τομέα των Βασικών Επιστημών και στον κλάδο της Χημείας, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 απονέμεται στον Κωνσταντίνο Βογιατζή, Αναπληρωτή Καθηγητή της Θεωρητικής και Υπολογιστικής Χημείας του University of Tennessee. Το ερευνητικό έργο του Κωνσταντίνου Βογιατζή επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων υπολογιστικών μεθόδων που βασίζονται στην κβαντική χημεία και στην τεχνητή νοημοσύνη για την περιγραφή χημικών διεργασιών που προωθούν καθαρές τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κατάλυση και προσρόφηση
Ο απώτερος στόχος είναι η αποσαφήνιση των θεμελιωδών φυσικών αρχών που διέπουν τη χημική δραστικότητα, κατάλυση και προσρόφηση. Το 2020 και το 2022 τιμήθηκε με το Ffrancon Williams Endowed Faculty Award in Chemistry, το 2021 με το OpenEye Outstanding Junior Faculty Award της Αμερικάνικης Ένωσης Χημικών και το 2022 με το CAREER Award της National Science Foundation των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επαναστατικές μικροοικονομικές θεωρίες
Στις Κοινωνικές Επιστήμες και τον κλάδο Οικονομικής Επιστήμης ή Πολιτικής Επιστήμης, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 Βραβείο απονέμεται στον ελληνικής καταγωγής Φιλίπ Στρακ (Philipp Strack), Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Yale University.
Το πρωτοποριακό και ιδιαίτερα ευρύ έργο του Philipp Strack ανήκει στον χώρο της μικροοικονομικής θεωρίας και μελετά κυρίως το πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις και αλληλεπιδρούν σε δυναμικά περιβάλλοντα. Η έρευνά του βασίζεται στην οικονομική θεωρία και τα συμπεριφορικά οικονομικά και οι διεργασίες που μελετά έχουν εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με άμεσο αντίκτυπο για την κοινωνία όπως, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις της υπερβολικής αυτοπεποίθησης και άλλων παρανοήσεων στη λήψη αποφάσεων, οι ψυχολογικοί μηχανισμοί πίσω από την προκατάληψη, o σχεδιασμός των διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων, η δυναμική τιμολόγηση των αγαθών, η βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία των lockdown σε μια πανδημία, ο σχεδιασμός των κρυπτονομισμάτων, οι βέλτιστοι φόροι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα χωρίς να βλάπτονται οι φτωχοί. Το έργο του περιλαμβάνει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά στο χώρο της οικονομικής επιστήμης, ενώ από το 2023 είναι μέλος της Econometric Society.
Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση
Στον τομέα Εφαρμοσμένων Επιστημών Τεχνολογίας και τον κλάδο Applications of Artificial Intelligence Methods and Technologies in Engineering Disciplines, το Επιστημονικό Βραβείο 2023 απονέμεται στον Βασίλειο Συργκάνη, Επίκουρο Καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογιας στο Stanford University, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών (by courtesy), James and Anna Marie Spilker Faculty Fellow. Η έρευνά του έγκειται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, της θεωρίας παιγνίων και της θεωρίας των αλγορίθμων, με απώτερο στόχο τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων με τη χρήση δεδομένων.
Οικονομετρία και στατιστική
Το έργο του συνεισφέρει σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων όπως η μηχανική μάθηση, η οικονομετρία, η στατιστική, η θεωρία της μάθησης, η θεωρία παιγνίων και ο σχεδιασμός μηχανισμών. Με την ερευνητική του ομάδα εργάζεται σε θέματα μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, με επίκεντρο την ανακάλυψη σχέσεων αιτιότητας και τη λήψη αποφάσεων, χρησιμοποιώντας δεδομένα μεγάλων διαστάσεων, με κύριες εφαρμογές στη βιοϊατρική, στη διοίκηση επιχειρήσεων και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Έχει λάβει βραβεία «καλύτερης δημοσίευσης» (“Best Paper” awards) σε κορυφαία συνέδρια στον τομέα ειδίκευσής του: EC, COLT και NeurIPS.
«Έτσι αναδεικνύεται το ελληνικό πνεύμα»
«Με τα Επιστημονικά Βραβεία, το Ίδρυμα Μποδοσάκη αναδεικνύει το ελληνικό πνεύμα που διακρίνεται στον διεθνή επιστημονικό στίβο και τιμά τα επιστημονικά επιτεύγματα των νέων επιστημόνων», τονίζει η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, κα Αθηνά Δεσύπρη. «Οι διακρίσεις των νέων επιστημόνων μπορούν να εμπνεύσουν και να ανοίξουν τους ορίζοντες της επιστημονικής εξέλιξης και αριστείας, στη στήριξη των οποίων το Ίδρυμα Μποδοσάκη παραμένει διαχρονικά προσηλωμένο».
Πως προκύπτουν οι βραβεύσεις
Τους υποψηφίους προτείνουν είτε επιστήμονες του ιδίου κλάδου, ίδιας ή ανώτερης βαθμίδας είτε τα Πανεπιστήμια και τα Ιδρύματα στα οποία υπηρετούν. Στη συνέχεια, οι Ειδικές Επιτροπές Κρίσεως, οι οποίες συγκροτούνται ειδικά για κάθε κλάδο στον οποίο απονέμεται βραβείο, αξιολογούν τις υποψηφιότητες. Κάθε Ειδική Επιτροπή Κρίσεως υποβάλλει τις προτάσεις της σχετικά με τους επιλεγόμενους από αυτήν υποψηφίους στην Επιτροπή Επιστημονικών Βραβείων, η οποία με τη σειρά της εισηγείται στο Ίδρυμα τους επικρατέστερους υποψηφίους προς βράβευση. Η Επιτροπή Επιστημονικών Βραβείων έχει την ευθύνη της τελικής πρότασης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος επικυρώνει την τελική πρόταση της Επιτροπής Επιστημονικών Βραβείων και ανακηρύσσει τους βραβευόμενους.
Κονοφάγου και Ταβερναράκης θα τους βραβεύσουν
Τα Επιστημονικά Βραβεία 2023 θα απονείμουν στις 28 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο οι διακεκριμένοι βραβευθέντες με τα Επιστημονικά Βραβεία Μποδοσάκη Ελίζα Κονοφάγου, βραβευθείσα με το Επιστημονικό Βραβείο Μποδοσάκη το 2017, Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Columbia University και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης και ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, βραβευθείς με το Επιστημονικό Βραβείο Μποδοσάκη το 2005, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr