Παλάτια στην άμμο: Τα ακριβά μυστικά στην... παραλία της πλατείας Συντάγματος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η πανάκριβη εγκατάσταση που στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος για τις ανάγκες του Πανελληνίου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ έχει καλά κρυμμένα τα μυστικά της στην άμμο. H αγωνιστική άμμος αυτού του επιπέδου είναι ένα πανάκριβο υλικό που χρειάζεται ειδική επεξεργασία, ειδική συντήρηση και ειδική φύλαξη προκειμένου να τηρεί τις αυστηρές προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η παγκόσμια ομοσπονδία από το 1996 οπότε και το μπιτς βόλεϊ έγινε Ολυμπιακό άθλημα.
Εάν βρεθείτε στο Σύνταγμα παρατηρήστε πως μετά από κάθε πτώση στα σώματα των αθλητριών και των αθλητών δεν υπάρχει πάνωτους ούτε ένας κόκκος άμμου. Σε αντίθεση βέβαια σε ότι μας συμβαίνει στις παραλίες όπου πολλές φορές η άμμος λόγω της πυκνότητας της γίνεται τόσο ενοχλητική και αφαιρείται με δυσκολία από ορισμένα σημεία του σώματος όπως στα μαλλιά...
Απορρόφησε και τον... καύσωνα
Όταν το θερμόμετρο έδειξε 42 βαθμούς υπό σκιά οι πλάκες της πλατείας Συντάγματος έμοιαζαν με μαντέμια σε ψησταριά, αλλά η άμμος της εγκατάστασης του μπιτς βόλεϊ δεν ήταν παρά ένα θερμό χαλί προστασίας όπου αθλητές και αθλήτριες πατούν με ευκολία και χωρίς ίχνος ενόχλησης για τον απλούστατο λόγο ότι η θερμοκρασία ήταν σχετικά σταθερή και πολύ χαμηλότερη από τα υπόλοιπα δομικά υλικά.
«Η άμμος είναι status»
Που οφείλονται οι «μαγικές» ικανότητες της ειδικής άμμου και πόσο δύσκολο είναι να προμηθευτεί κανείς αυτό το πανίσχυρο υλικό;
«Η ποιότητα της άμμου είναι από μόνη της ένα status για τα τουρνουά του μπιτς βόλεϊ. Χαρακτηρίζει την ποιότητα και το επίπεδο των τουρνουά και αυτό το γνωρίζουν οι αθλητές. Η κορυφαία ποιότητα είναι η χαλαζιακή άμμος που απορροφάει την ακτινοβολία του ήλιου και διατηρεί χαμηλή θερμοκρασία. Επίσης έχει την ιδιότητα να απορροφά το νερό και να διατηρεί φυσιολογική υγρασία. Δεν κάνει αυλακώσεις στο νερό, δεν παρασέρνεται από το νερό αλλά το απορροφά σαν σφουγγάρι. Έχει ειδική χημική σύνθεση και ειδική πυκνότητα ώστε να μην παρασέρνεται στο δυνατό αέρα ενοχλώντας τους θεατές με σκόνη ή καταστρέφοντας κοντινές υποδομές», είπε στο ethnos.gr ο διευθυντής του μπιτς βόλεϊ της Ε.Ο.ΠΕ. Αλέκος Παρασκευόπουλος ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέμα οργάνωσης κορυφαίων ελληνικών αλλά και διεθνών τουρνουά.
Διευθυντής το 2004
Ήταν ο διευθυντής εγκατάστασης στο Ολυμπιακό Κέντρο του μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο το 2004 το οποίο μέχρι σήμερα ρημάζει. Παρά τα χρόνια που πέρασαν, η πανέμορφη χαλαζιακή άμμος ακόμα και σήμερα κοσμεί την γύρω περιοχή από την εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση. «Θυμάμαι πως για την άμμο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ξοδεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ακόμα και σήμερα όποιος κάνει μία βόλτα στην περιοχή μπορεί να διαπιστώσει την υψηλή ποιότητα της. Η άμμος στο Σύνταγμα είναι από τις κορυφαίες ποιότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα», τόνισε ο Παρασκευόπουλος
Πυριτική με υπόλευκο χρώμα
Η πυριτική άμμος είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος τύπος άμμου. Η άμμος πυριτίας είναι πολύ λεπτή και έχει πολύ χαμηλό επίπεδο απορροφητικότητας και το χρώμα της είναι υπόλευκο.
Οι προδιαγραφές της παγκόσμιας ομοσπονδίας
Σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία πετοσφαίρισης (FIVB) χονδροειδείς ή μεσαίου βαθμού κόκκοι, μεταξύ 0,5 mm και 2 mm, για το 80% έως 92% των κόκκων είναι η ιδανική σύνθεση της άμμου. Οτιδήποτε διαφορετικό, δηλαδή, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι κόκκοι μπορούν να προκαλέσουν είτε συμπαγή μάζα ή να προκαλεί σκόνη ή ακόμα να είναι τραχιά στην υφή προκαλώντας τραυματισμούς και ερεθισμούς στο δέρμα των αθλητών κατά την πτώση και την τριβή τους.
Ειδική μελέτη για το Σύνταγμα
Ιδιαίτερη προετοιμασία θέλει και η προετοιμασία της εγκατάστασης που θα φιλοξενήσει την άμμο και τον αγωνιστικό χώρο και τα πάντα γίνονται με την επίβλεψη πολιτικών μηχανικών. Άλλωστε και ο Παρασκευόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προετοιμασία της υποδομής: «Κατ΄αρχήν η εγκατάσταση στο σημείο που βρίσκεται στο Σύνταγμα δεν στήθηκε τυχαία. Εχουν γίνει ειδικές μελέτες στατικότητας της πλατείας Συντάγματος καθώς από κάτω υπάρχει το μετρό. Τα χρόνια της καραντίνας κάναμε πολύ δουλειά με τον Δήμο Αθηναίων και στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, τον ΟΠΑΝΔΑ και όλους τους συνεργάτες, μηχανικούς και όλους τους ειδικούς που εργάστηκαν για να έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα».
Προετοιμασία και υποστρώματα
Σχετικά με την προετοιμασία ώστε να τοποθετηθεί η άμμος πάνω στην πλατεία ο Αλέκος Παρασκευόπουλος τόνισε: «Υπάρχει ολόκληρη προετοιμασία που γίνεται στη βάση και στα υποστρώματα. Η άμμος τοποθετείται τελευταία και έχει πάχος 30 έως και 50 πόντους. Είναι βασικές αυτές οι προδιαγραφές ώστε το υλικό να αποδίδει το μέγιστο αποτέλεσμα».
Την πήρε το νερό και ο αέρας
«Η άμμος αυτή έχει ειδική πυκνότητα και δεν την φτιάχνουν και πολλά εργοστάσια στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε πως δεν κάνουν όλες οι ποιότητες άμμου που προέρχονται από παραλίες ή παραποτάμιες περιοχές. Οι περισσότερες από αυτές είναι ακατάλληλες. Δυστυχώς αυτό δεν το γνωρίζουν κάποιοι διοργανωτές τοπικών τουρνουά και για το λόγο αυτό η ομοσπονδία πετοσφαίρισης (σ.σ. Ε.Ο.ΠΕ.) ακολουθεί την FIVB και έχει θεσπίσει ειδικές προδιαγραφές και αυστηρούς κανονισμούς. Εκτός των άλλων υπάρχει αυστηρή νομοθεσία που απαγορεύει μεταφορά άμμου από παραλίες ή ποτάμια και επιπλέον χρειάζεται πολλαπλός καθαρισμός από πετραδάκια ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς. Στο παρελθόν μας είχε τύχει σε κάποιο τουρνουά σε νησί η άμμος να μην ήταν η προβλεπόμενη. Έπιασε νεροποντή και η άμμος παρασύρθηκε από το νερό αφού είχε μηδενική απορροφητικότητα. Άλλες φορές πάλι, η άμμος κολλούσε στα σώματα και στα μάτια των αθλητών δημιουργώντας κινδύνους για την ασφάλεια τους αλλά και συχνές διακοπές στους αγώνες. Για όλους αυτούς του λόγους χρειάζονται ειδικές προδιαγραφές ακριβείας και πολλά στάδια επεξεργασίας. Για το λόγο αυτό ανεβαίνει και το κόστος», τονίζει ο Αλέκος Παρασκευόπουλος.
30.000 ευρώ σε κάθε γήπεδο
H άμμος που χρησιμοποιείται για ένα γήπεδο διαστάσεων 25μ.Χ15μ. και βάθος 40 εκατοστά κυμαίνεται περίπου στα 150 κυβικά μέτρα. Συνήθως χρειάζονται περίπου 8-10 μεγάλα φορτηγά για τη μεταφορά της, ενώ το συνολικό βάρος φτάνει τους 10-15 τόνους.
Το κόστος για ένα γήπεδο μπιτς βόλεϊ με την κορυφαία ποιότητα χαλαζιακής άμμου μπορεί να φτάσει και τα 30.000 Ευρώ.
Είναι ζωντανός οργανισμός
Η μεταφορά με φορτηγά είναι κοστοβόρα, όπως και η συντήρηση και η αποθήκευση αλλά και η απολύμανση από μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς. «Η άμμος είναι ζωντανός οργανισμός. Μπορεί να χαλάσει ή να σαπίσει που συνηθίζουμε να λέμε εάν δεν γίνει σωστή συντήρηση. Χρειάζεται συνέχεια καθαρισμό και απολύμανση διότι προτεραιότητα όλων μας είναι η υγεία των αθλητών, των διαιτητών και όσων έρχονται επαφή με την άμμο».
Διαβάστε ακόμη
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr