Έντονες ανησυχίες: Εξαφανίζονται οι μέλισσες - Πώς δηλητηριάζονται
Κίνδυνος για τις μέλισσες από τη χρήση μελισσοτοξικών εντομοκτόνων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο αφανισμός των μελισσών στην Κρήτη έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως σε περιοχές με ελαιοκαλλιέργειες, λόγω των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται κατά του δάκου.
Τη θλιβερή αυτή διαπίστωση έκανε προς τη «Νέα Κρήτη» χθες, με αφορμή την επικαιροποίηση των γεωργικών προειδοποιήσεων για την ανοιξιάτικη περίοδο και τον κίνδυνο κατά των μελισσών από τη χρήση μελισσοτοξικών εντομοκτόνων, ο μελισσοκόμος από το Γαλένι του πρώην δήμου Τεμένους Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Ωστόσο, εάν τηρούνται οι οδηγίες που δίνονται κάθε χρόνο την περίοδο αυτή, οι μέλισσες δεν κινδυνεύουν και κατά συνέπεια μειώνονται και οι κίνδυνοι επιβίωσης... της ζωής πάνω στον πλανήτη, αφού από την επιβίωση της μέλισσας εξαρτάται και η επιβίωση όλων μας!
Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή, εάν οι παραγωγοί χρησιμοποιήσουν μελισσοτοξικά εντομοκτόνα στα δέντρα τους, προκαλείται μεγάλη ζημιά. Επειδή κατά την ανθοφορία των καρποφόρων δέντρων υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών και τα περισσότερα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά, έχουμε ως αποτέλεσμα να πεθαίνουν οι μέλισσες, να χάνεται η παραγωγή τους και ταυτόχρονα να μειώνεται και η φυτική παραγωγή, λόγω της μείωσης της επικονίασης που απαιτείται για το “δέσιμο” των καρπών.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», ο μελισσοκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης δήλωσε κατηγορηματικά: «Οι αγρότες θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά τις οδηγίες για να μη βλάψουν τις μέλισσες. Να χρησιμοποιούν φάρμακα μη τοξικά για τις μέλισσες και να ψεκάζουν πάντοτε πριν βγουν οι μέλισσες, δηλαδή νωρίς τα ξημερώματα»...
Όταν τον ρωτήσαμε για το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί στα κρητικά μελίσσια λόγω των φυτοφαρμάκων, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης ήταν κατηγορηματικός: «Τα τελευταία δύο χρόνια, που ο κόσμος έχει επενδύσει περισσότερο από πριν στην καλλιέργεια της ελιάς και έχει αυξήσει τους ψεκασμούς λόγω της έξαρσης του δάκου, το φαινόμενο της δηλητηρίασης της μέλισσας στην Κρήτη έχει γίνει εντονότερο απ’ ότι στο παρελθόν»...
Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για πρόβλημα που είναι μεγαλύτερο στις περιοχές όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ελαιοκαλλιέργειες πάνω στο νησί, ξεκαθαρίζοντας ότι, αν οι ψεκασμοί κατά του δάκου γίνονταν πάντοτε με τον σωστό τρόπο, δε θα είχαμε τόσο σοβαρές συνέπειες.
«Προφανώς και έχουμε περιπτώσεις ψεκασμών σε ώρες που δεν επιτρέπεται, δηλαδή αργά το πρωί και όχι ξημερώματα. Έτσι πέφτουν θύματα τέτοιων ψεκασμών οι μέλισσες. Μα, αν εκλείψουν οι μέλισσες, αλίμονό μας! Θα πεινάσουμε όλοι», τόνισε στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καλλιεργητές
Αναλυτικότερα, οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τα εξής:
- Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς, κερασιάς, βυσσινιάς, αχλαδιάς, μηλιάς, κυδωνιάς και ακτινιδιάς.
- Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).
- Ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία.
- Στις λοιπές καλλιέργειες απαγορεύονται, επίσης, οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
- Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας, όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα, όπως χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου, και προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.
Πηγή: neakriti.gr
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr