Η Θεσσαλονίκη φώναξε «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» - Έκτη πορεία Μνήμης για το Ολοκαύτωμα (pics+vid)
"Προσπαθούμε να αναδείξουμε την κληρονομιά της Εβραϊκής παρουσίας στην πόλη η οποία επηρέασε σημαντικότατα την ταυτότητά της" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτάρης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κρατώντας λευκά μπαλόνια στα χέρια, φορώντας στο πέτο ένα σύνθημα γραμμένο στα γαλλικά «είστε στις καρδιές μας» και ένα μεγάλο πανό με το μήνυμα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» πλήθος Θεσσαλονικέων μεταξύ των οποίων και τριάντα οικογένειες Γάλλων-οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στην πόλη-ακολούθησαν βουβά το δρόμο που πήραν οι πρόγονοί τους για να μπουν στα βαγόνια και να οδηγηθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θανατώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.
Η πορείας μνήμης πραγματοποιήθηκε για 6η φορά στην Θεσσαλονίκη θυμίζοντας την διαδρομή από την Πλατεία Ελευθερίας στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, την οποία 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης έκαναν περπατώντας για να επιβιβαστούν στα τρένα του θανάτου.
«Από δω ξεκίνησε το τραγικό τέλος της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αναδείξουμε την κληρονομία της Εβραϊκής παρουσίας στην πόλη, η οποία επηρέασε σημαντικότατα την ταυτότητά της» τόνισε με αφορμή την πορεία μνήμης ο Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε: Η Εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης σχεδόν εξαφανίστηκε. Ήταν σε μια κατάσταση άγνοιας για την πόλη τί συνέβη και τι δεν συνέβη τότε και αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε. Την κληρονομία των 500 ετών παρουσίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη και γιατί λέγονταν η Θεσσαλονίκη Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων.
Την πορεία μνήμης ακολούθησε και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Devin Naar οι πρόγονοι του οποίου γεννήθηκαν στην οδό Οδυσσέως στο Βαρδάρη και επέζησαν από το Ολοκαύτωμα βρίσκοντας καταφύγιο στην Αμερική.
«Σήμερα η έκτη χρονιά που βαδίζουμε όλοι μαζί στο δρόμο που πήραν οι πρόγονοί μας για να βρεθούν στα βαγόνια του θανάτου. Σήμερα από εδώ, διατρανώνουμε ότι ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός δεν μπορούν να επικρατούν πια. Αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν και την κληρονομιά μας είναι εύκολο να πέσουμε στα ίδια ατοπήματα» τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας», Δαυίδ Σαλτιέλ ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τραγικό περιστατικό της Νέας Ζηλανδίας. «Ο κόσμος πρέπει να είναι δεκτικός στην διαφορετικότητα, είτε πρόκειται για θρησκεία είτε για χρώμα» πρόσθεσε.
«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για όλους, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά σίγουρα και για τους ανθρώπους που έζησαν σ’ αυτή την πόλη. Τώρα πρέπει να δούμε το μέλλον. Η πόλη αναβιώνει το εβραϊκό της παρελθόν, χάρη στις πολύ σημαντικές προσπάθειας του δημάρχου αλλά και της Ισραηλιτικής Κοινότητας» τόνισε στις δηλώσεις της η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Άμπα.
Στην Πορεία Μνήμης τιμήθηκαν από τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Αχιλέα Κουκοβίνο και ο Χάιντς Κούνιο, που υπήρξαν κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ο Αχιλλέας Κουκουβίνος, με καταγωγή από τη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και συνελήφθη στο μπλόκο της Βάλτας. Γλίτωσε από τύχη την εκτέλεση και έπειτα οδηγήθηκε στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Υπό την απειλή εκτέλεσης εκτοπίζεται στο στρατόπεδο του Μάουτχάουζεν στην Αυστρία. Διέμεινε σε στρατόπεδα εκτοπισμένων για μήνες προτού επιστρέψει στην Ελλάδα έπειτα από τετράμηνη πορεία.
Αντίστοιχα ο Χάινς Κούνιο, Θεσσαλονικιός Εβραίος οδηγείται στην αρχή με την οικογένειά του στο γκέτο του Βαρόνου Χιρς και έπειτα με τρένα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Ύστερα από δύο χρόνια κράτησης μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν και στη συνέχεια στο Έμπενζεε. Κατά την απελευθέρωση ζύγιζε μόλις 35 κιλά.
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr