Η ερυθρά παλίρροια φέρνει τον Θερµαϊκό στα όριά του
Δυσοίωνες προβλέψεις για τον Θερµαϊκό κάνουν οι ειδικοί, καθώς για τρίτη φορά µέσα στον ίδιο χρόνο τα νερά του κόλπου σε πολλά σηµεία πήραν ένα αποκρουστικό καφέ χρώµα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το φαινόµενο της ερυθράς παλίρροιας έκανε την εµφάνισή του από το απόγευµα της Παρασκευής µέχρι και χθες, δίνοντας στα νερά του κόλπου, µπροστά στην παλιά παραλία της πόλης, µια απόχρωση του καφέ που θύµιζε περισσότερο βαλτώδες έδαφος παρά θαλασσινά νερά.
Το θέαµα προκάλεσε την άµεση αντίδραση του υφυπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Με εντολή της Κατερίνας Νοτοπούλου δύο απορρυπαντικά σκάφη έπιασαν αµέσως δουλειά, καταφέρνοντας να περιορίσουν το φαινόµενο. «Πήραµε αυτήν την έκτακτη απόφαση για να αντιµετωπίσουµε άµεσα και γρήγορα το φαινόµενο και να αποκατασταθεί η εικόνα της πόλης» τόνισε η υφυπουργός.
Οπως δήλωσαν στο «Εθνος» οι επιστήµονες, τα επόµενα χρόνια τα φαινόµενα της ερυθράς παλίρροιας και του ευτροφισµού θα ενταθούν τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση. Η άπνοια και η ζέστη που επικράτησαν τις προηγούµενες ηµέρες αποτέλεσαν µόνο την αφορµή για την εκδήλωση του φαινοµένου. Η αιτία όµως είναι η κακή κατάσταση του κόλπου, ο οποίος µέρα µε τη µέρα υποβαθµίζεται.
Η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια στο τµήµα Βιολογίας του ΑΠΘ, δηλώνει ότι «ο όρµος της Θεσσαλονίκης από την Αρετσού µέχρι το λιµάνι της πόλης µοιάζει µε εύτροφη λίµνη, λόγω της νέας άνθισης φυτοπλαγκτού». Οπως εξηγεί, «το φαινόµενο της ερυθράς παλίρροιας οφείλεται στα γνώριµα στον όρµο ετερότροφα δινοµαστιγωτά Nictiluca και Spatulodinium». Οι αναλύσεις που έχουν γίνει στα νερά του κόλπου δείχνουν πολύ υψηλή αφθονία και βιοµάζα φυτοπλαγκτού µε συµµετοχή γνωστών τοξικών ειδών, µεγάλη συγκέντρωση µικροφυκών που έχουν καφετί χρώµα, υπέρµετρη αύξηση πρωτοζώων και εµφάνιση ζελατινωδών ζωικών οργανισµών.
Οπως εκτιµά ο καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Φυτιάνος, τα φαινόµενα του φυτοπλαγκτού και της ερυθράς παλίρροιας θα εµφανίζονται όλο και πιο συχνά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δεδοµένου ότι ο Θερµαϊκός είναι ιδιαίτερα επιβαρυµένος και τα λύµατα αποτελούν πρώτης ποιότητας τροφή για το φυτοπλαγκτόν, καθώς είναι πλούσια σε ενώσεις φωσφόρου και αζώτου.
Ο κ. Φυτιάνος τονίζει ότι αιτίες της κακής κατάστασης του κόλπου, που προκαλούν και το φαινόµενο του ευτροφισµού, είναι τα φυτοφάρµακα και τα λιπάσµατα που χρησιµοποιούνται ανεξέλεγκτα στις αγροτικές καλλιέργειες πέριξ του κόλπου, τα κάθε λογής απόβλητα που χύνονται από την τάφρο του ∆ενδροποτάµου στη θάλασσα και οι συχνές υπερχειλίσεις του παντορροϊκού αποχετευτικού συστήµατος της Θεσσαλονίκης που σε κάθε ισχυρή νεροποντή αφήνει τα ανεπεξέργαστα οικιακά λύµατα να πέφτουν στον Θερµαϊκό.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr