Έβρος: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το δάσος της Δαδιάς - Αδιάκοπη η μάχη με τις φλόγες, με ενίσχυση δυνάμεων και γραμμές άμυνας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε πύρινο κλοιό παραμένει ο Έβρος, μετά από 10 ημέρες ατελείωτης μάχης με τις φλόγες. Το ενεργό μέτωπο φαίνεται πως πλέον εντοπίζεται στα βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά που καίει φωτιά σε χαράδρα, ενώ σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα στην Λευκίμμη, στον Προβατώνα και στο ανατολικό κομμάτι του δάσους της Δαδιάς.
Παράλληλα, ενεργό μέτωπο υπάρχει και ανάμεσα από τις περιοχές Κίρκη και Κασσιτερά στη Ροδόπη.
Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη Δαδιά
Καθώς η ανησυχία για το δάσος της Δαδιάς παραμένει, δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Δαδιά ενισχύθηκαν σήμερα (28/8) με 185 πυροσβέστες. Αισιοδοξία προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι ο άνεμος θα πνέει ανατολικός και θα έχει ένταση από 3 έως 5 Μποφόρ -καθώς χθες (27/8) ειδικοί εξέφρασαν ανησυχία για την αλλαγή των ανέμων και το πώς θα επηρεάσουν το πύρινο μέτωπο.
Συνολικά επιχειρούν 474 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Στον Έβρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά Έβρου, ενώ στη Ροδόπη οι δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο μεταξύ των περιοχών Κασσιτερά και Κίρκης.
Οχυρό πάνω από την Κοτρωνιά Έβρου
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας έστησαν μία μεγάλη επιχείρηση στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά, δημιουργώντας μία γραμμή άμυνας, ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς.
«Προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Έχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς», ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.
Γραμμή άμυνας στη Δαδιά - Τι λέει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής
«Υπό πολύ αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές, με εξαίρεση φυσικά τον Έβρο, όπου έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δύσκολο μέτωπο» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.
Αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτωπα εκτίμησε ότι θα κλείσουν σιγά σιγά τα μέτωπα και της Βοιωτίας και της Αττικής. «Υπάρχουν μικροεστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς και πάμε σε μία πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα σε όλα αυτά τα μέτωπα», σημείωσε. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε υπήρξαν νέες εστίες πυρκαγιάς και στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στη βόρεια Άνδρο, που δημιουργήθηκαν δύο εστίες μεγάλης πυρκαγιάς Ζωοδόχου Πηγής και στο Βιτάλι, το οποίο έχει ελεγχθεί.
Μιλώντας για τους κεραυνούς που προκάλεσαν φωτιές σε αρκετά σημεία τόνισε ότι είχαμε έξι νέες εστίες πυρκαγιών από την λεγόμενη «ξηρή καταιγίδα» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό έργο πυροσβεστών και εθελοντών.
Αναφορικά με την πυρκαγιά στον Έβρο που καίει για δέκατη ημέρα και ενώ οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να ενισχυθούν τόνισε ότι είναι από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ.
Όπως είπε θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις για να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό, πρόσθεσε. Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.
Ανεπανόρθωτη η καταστροφή στη Δαδιά - «Χρειάζεται περισσότερα από 150 χρόνια για να επανέλθει»
Μη αναστρέψιμη είναι η οικολογική καταστροφή που υπέστη το γνωστό για τη μοναδικότητά του δάσος της Δαδιάς και το καταφύγιο προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών, καθώς η χλωρίδα της περιοχής αποτελείτο από έναν σπάνιο συνδυασμό γηραιών δέντρων και ιδιαίτερου ανάγλυφου, που το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουν ποτέ να αναγεννηθούν.
Παρά την ικανότητα του φυσικού περιβάλλοντος να εμφανίζει ξανά ζωή μέσα από τις στάχτες, στην περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, προμηνύοντας καταστροφικές συνέπειες για τα πουλιά που φώλιαζαν στις κορφές των δέντρων αλλά και για ολόκληρο το δασικό οικοσύστημα. Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, αναλύει στο Τhesstoday.gr το μέγεθος της απώλειας του καταφυγίου, χαρακτηρίζοντας το ως «την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου».
«Πέρσι τον Ιούνιο και φέτος τον Αύγουστο, καταφέραμε να το καταστρέψουμε», υπογραμμίζει ο καθηγητής. «Η φύση αποκαθίσταται μόνη της και χρειάζεται τον χρόνο της. Τα καμένα πευκοδάση και οι θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων στην Ελλάδα χρειάζονται από 10 έως 30 χρόνια μέχρι να αναγεννηθούν. Ωστόσο, η Δαδιά δε θα αναγεννηθεί ποτέ, δεδομένου ότι οι μαύρες πεύκες ήταν πολύ γηραιά δέντρα και στις κορφές τους έκαναν φωλιές πολλά αρπακτικά, χρειάζονται περισσότερα από 150 -και αν- τα καταφέρουν».
Το καταφύγιο ήταν τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας, καθώς «ήταν μοναδικό στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είχε το ιδανικό περιβάλλον βλάστησης, τοπογραφίας και ανάγλυφου και βόλευε πολύ τα αρπακτικά γι' αυτό και ήταν προστατευόμενη περιοχή», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr