ΔΕΘ 2023: Drone που εντοπίζει δασικές πυρκαγιές και πύραυλο που θα φτάσει στη στρατόσφαιρα παρουσιάζουν φοιτητές του ΑΠΘ - Πώς θα λειτουργούν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ένα drone με τη μορφή αεροπλάνου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετάει πάνω από δασικές εκτάσεις, να εντοπίζει πυρκαγιές και να ενημερώνει αμέσως τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να προχωρήσουν στην κατάσβεσή τους, κατασκεύασαν τα μέλη της ομάδας Αεροδιαστημικής και Αεροναυπηγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ASAT) και το παρουσιάζουν στην 87η ΔΕΘ.
Σύμφωνα με το μέλος της ASAT, Παναγιώτη Καντούρη, σημαντικό πλεονέκτημα του Phoenix, όπως λέγεται το drone, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στον αέρα περίπου έξι ώρες χρόνος τουλάχιστον εξαπλάσιος σε σύγκριση με άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό. Με ειδικούς αισθητήρες που διαθέτει στα φτερά του, παίρνει ενέργεια από τον ήλιο και έτσι πετυχαίνει πολύ μεγάλη διάρκεια πτήσης.
«Δε χρειάζεται πιλότο για να πετάξει ο Phoenix. Καταφέραμε να στείλουμε 14 κιλά στον αέρα, χρησιμοποιώντας μεθόδους της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, διαθέτει πολλές δικλείδες ασφαλείας. Ακόμα και αν χάσει το σήμα του ή παρουσιάσει κάποιο μηχανικό πρόβλημα, μπορεί να προσγειωθεί με ασφάλεια. Βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης της κατασκευής και από το Νοέμβριο θα ξεκινήσουμε τις πτήσεις, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι ο Phoenix να μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών», λέει στο ethnos.gr ο κ. Καντούρης.
«Ο Phoenix είναι σαν ένα παιδί. Όσο περισσότερο πετάει, τόσο και το ίδιο θα εκπαιδεύεται και θα βελτιώνει τις πτήσεις του», συμπληρώνει από την πλευρά του ο Αγησίλαος Χατζέτογλου, μέλος και αυτός της ομάδας ASAT.
Πύραυλος που θα βρεθεί στη στρατόσφαιρα
Τα μέλη της ίδιας ομάδας έχουν προχωρήσει και στην κατασκευή πυραύλου, τον οποίο έχουν σχεδιάσει να κινείται με στέρεα καύσιμα και θα συμμετάσχουν με αυτόν σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Στόχος τους είναι να φτάσει ο πύραυλος σε ύψος τριών χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης ώστε να κερδίσουν το διαγωνισμό.
«Εμείς σχεδιάσαμε τον κινητήρα του πυραύλου, ο οποίος κινείται με στέρεα καύσιμα. Άρα χρησιμοποιούμε, πράσινη ενέργεια, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούμαι πρόβλημα στο περιβάλλον. Εμείς σχεδιάσαμε και τα αερόφρενα του πυραύλου καθώς και τις πλακέτες του. Επίσης, ο πύραυλος διαθέτει και σύστημα αλεξίπτωτου, για να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Απώτερος στόχος μας για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι να φτάσει ο πύραυλός μας στη στρατόσφαιρα. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία και ο πύραυλος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιστημονικές έρευνες. Δεν είναι καθόλου εύκολο να φτάσει ένα μηχάνημα στη στρατόσφαιρα, αλλά το έχουμε βάλει στόχο ως ομάδα», σημειώνει ο κ. Καντούρης.
Έλενα Ακρίτα: «Αν ο Παύλος Πολάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα»
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr