Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Καρδίτσας: «Θα μας φάει η αρρώστια» - 7.000 νεκρά ζώα σε κτηνοτροφική μονάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι κάτοικοι στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας επιστρέφουν στα σπίτια τους και εκτός από τις καταστροφές έρχονται αντιμέτωποι και με τα εκατοντάδες νεκρά ζώα που ακόμα δεν έχει απομακρυνθεί. Η ανησυχία τους για την υγεία τους είναι μεγάλη, με τους περισσότερους να μιλούν για μια υγειονομική «βόμβα», έτοιμη να εκραγεί.
«Απέναντί μου δίπλα στο φράχτη βλέπω πρόβατα τα οποία είναι πνιγμένα και είναι μέρες εδώ. Δεν έχει έρθει κάποιος να τα πάρει. Βλέπω τρακτέρ τα οποία και αυτά μπήκε μέχρι πάνω το νερό και λαγούς κολλημένος επάνω, μαντριά που έχουνε πέσει και μέσα έχει πάλι πρόβα τα κοτόπουλα γαλοπούλες και γενικά η κατάσταση είναι απελπιστική», λέει κάτοικος της Μεταμόρφωσης.
«Θα μας φάει η αρρώστια»
Σύμφωνα με τους κατοίκους η περισυλλογή των νεκρών ζώων πρέπει να γίνει με γρήγορους και εντατικούς ρυθμούς καθώς όλοι μιλάνε για μία υγειονομική «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί, όπως μεταδίδει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Γιάννης Ζιάκας, που βρίσκεται στο σημείο.
Η δυσοσμία είναι ανυπόφορη με τους κατοίκους να προσπαθούν να προστατευτούν με μάσκες, γάντια και μακρυμάνικα ρούχα, ενώ ανησυχούν για τυχόν ασθένειες που καραδοκούν.
«Ακόμα και η μάσκα που φοράω δεν μπορεί να με προστατέψει, φοράω μακρυμάνικο με 30 βαθμούς για να μην μπορέσω να ακουμπήσω τίποτα δεν ξέρω πως μπορεί να προστατευθεί ο κόσμος», περιγράφει κάτοικος της Μεταμόρφωσης.
Κάτοικος από το χωριό Κεραμίδι, λέει: «Θα μας φάει η αρρώστια εδώ, ελονοσία οτιδήποτε δεν ξέρω. Τι να κάνω γάντια και μάσκα να προστατευτώ λιγάκι και δεν έχουμε ούτε νερό έστω να πλυθούμε λίγο».
Έντονη η ανησυχία για την υγεία - Τι λένε οι επιστήμονες
Την ίδια ώρα και οι επιστήμονες επισημαίνουν τους κινδύνους για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
Οι άνθρωποι αυτοί, λόγω του ότι είναι και καταβεβλημένοι και ψυχολογικά, τους κάνει πιο ευάλωτους στις αναπνευστικές λοιμώξεις και σε αλλεργίες και πνευμονίες που είναι κάτι το οποίο πρέπει γρήγορα να εντοπιστεί, τονίζει ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με έρευνα της επιχειρησιακής μονάδας beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέσω του συστήματος πρόβλεψης EYWA για ασθένειες μεταδιδόμενες από κουνούπια, περιοχές όπως η Λάρισα, ο Βόλος, η Ελασσόνα και ο Τύρναβος, πριν τις πλημμύρες είχαν χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης πληθυσμού κουνουπιών.
Πλέον, όπως αποτυπώνεται και στον χάρτη, στο κόκκινο είναι και οι τέσσερις νομοί της Θεσσαλίας, με τα μοντέλα να αναμένουν διπλασιασμό.
«Τώρα είναι το σημείο το κρίσιμο το οποίο πρέπει να αντιδράσουμε ώστε να μην έχουμε προβλήματα από πιθανή ανάπτυξη του πληθυσμού για να δημιουργήσει και προβλήματα στον ανθρώπινο πληθυσμό», τονίζει από πλευράς του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Χωριό - «υγειονομική βόμβα» με 7.000 νεκρά ζώα
Η κατάσταση είναι δύσκολη και στον Κοσκινά της Καρδίτσας, από όπου οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS και μιλούν για μία «υγειονομική βόμβα» στο χωριό, καθώς περίπου 500 μέτρα από τον οικισμό υπάρχει ένα μεγάλο χοιροστάσιο με περίπου 7.000 γουρούνια μέσα, που είναι νεκρά.
Όπως καταγγέλλουν στο OPEN, δεν έχει πάει κανείς να απομακρύνει τα νεκρά ζώα και λένε «δεν θέλουμε να πεθάνουμε από τις αρρώστιες».
Στον Κοσκινά έχει τοποθετηθεί και παγίδα ώστε αν πιαστεί κάποιο κουνούπι να εξακριβωθεί αν υπάρχει κίνδυνος ασθενειών στη συγκεκριμένη περιοχή.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr