ΟΑΚΑ: Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Tεχνικό Eπιμελητήριο - Οι καταγγελίες για έλλειψη συντήρησης και η άδεια «πέργκολας»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το πρόβλημα στατικής επάρκειας στα στέγαστρα Καλατράβα του ΟΑΚΑ που εντοπίστηκε εξακολουθεί να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά την αναστολή κάθε λειτουργίας του σταδίου για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο. Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάθος πενταετίας, ενώ θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ. Όπως τόνισε, αναφερόμενος στο θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είχε αφεθεί στην τύχη του για δύο δεκαετίες και αυτό ακριβώς αλλάζουμε».
Στο μεταξύ, η αποκάλυψη του Ολυμπιονίκη και πρώην πρόεδρου του ΟΑΚΑ Πέτρου Γαλακτόπουλου προκάλεσε αίσθηση αφού, ο ίδιος, δήλωσε ότι από το 2011 ζητούσε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ και σχεδόν κάθε 20 μέρες έστελνε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο. Από πλευράς της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι, το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο. Η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων του εμβληματικού σταδίου αλλά και του ποδηλατοδρομίου διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ, το οποίο θα προχωρήσει τάχιστα σε δεύτερη μελέτη- επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.
Αυθαίρετο και δηλωμένο ως... πέργκολα
Την ίδια ώρα σοκάρουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το πινγκ – πονγκ ευθυνών γύρω από τα έργα συντήρησης που θα έπρεπε να έχουν γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας την τελευταία 20ετία. Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Τσαντάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το στέγαστρο Καλατράβα, προκειμένου να δηλωθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2004, κατασκευάστηκε με άδεια για πέργκολα, δηλώθηκε, δηλαδή, ως αυθαίρετο. Επί 10 χρόνια δεν μπορούσε να ελεγχθεί, γιατί ήταν αυθαίρετο, δεν μπορούσε να στηθεί ούτε μία σκαλωσιά.
Αποκλεισμένοι οι χώροι περιμετρικά του σταδίου
Οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού σταδίου έχουν αποκλείσει με μια κορδέλα τους χώρους περιμετρικά από τις βάσεις στήριξης του στέγαστρο Καλατράβα για λόγους ασφαλείας
Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι ο έλεγχος έγινε γιατί προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου, το οποίο εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες» ανέφερε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.
Μετά την απόφαση προσωρινής αναστολής λειτουργίας, στις δύο από τις πέντε εγκαταστάσεις, κατασκευής Καλατράβα, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε έρευνα σε βάθος πενταετίας και ζητά απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
- ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;
- Υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;
- γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;
Ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα αδικήματα της: έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ είχε δηλώσει πως «ό,τι και αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο»
Οι καταγγελίες για πολυετή έλλειψη συντήρησης είναι επώνυμες και πολλές. Εκτός από τον Πέτρο Γαλακτόπουλο και ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει τούτο εδώ το κτίριο». Και ο ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης έκανε λόγο για ολική παραμέληση τα προηγούμενα χρόνια ενώ ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, δήλωσε ότι δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή του έργου το οποίο είναι μέχρι σήμερα μοναδικό στο είδος του.
Με ενδιαφέρον αναμένουν οι αρμόδιες αρχές την επαναξιολογηση της τεχνικής μελέτης. Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα διερευνήσει τα προβλήματα της στατικής επάρκειας της εμβληματικής κατασκευής που κατασκευάστηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr