Το Αρκαλοχώρι ακόμα σε δεινή θέση: «Είχαν παγώσει λογαριασμούς πληγέντων, τώρα έχουμε πλειστηριασμούς» - Προειδοποίηση σεισμοπλήκτων σε πλημμυροπαθείς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι καταγγελίες για κατάσχεση χρημάτων πληγέντων από φυσικές καταστροφές ή «πάγωμα» λογαριασμών ενίσχυσης, είναι πολλές. Την ώρα που πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας λένε ότι εισπρακτικές παίρνουν τηλέφωνο παρά την αναστολή των πλειστηριασμών και καταγγέλλουν κατάσχεση αποζημιώσεων, σεισμόπληκτος υπενθυμίζει πως αυτά δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά.
Ο πρόεδρος σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Κρήτης, Κώστας Γκαντάτσιος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, αναφέρει πως τον Μάρτιο, 15 λογαριασμοί σεισμοπλήκτων -ενώ αναφέρεται πως ο λογαριασμός προέρχεται για ενίσχυση από καταστροφικές καταστροφές- μπλοκαρίστηκαν από τις τράπεζες.
«Εμείς ενημερωθήκαμε και καταγγείλαμε το γεγονός και τότε τον Μάρτιο. Υπάρχει ΦΕΚ πως οι τράπεζες και κανένα ίδρυμα, κανένα fund, δεν μπορεί να κατάσχει τα χρήματα. Μετά από 45 μέρες αγώνα καταθέσαμε ανά πιστωτικό ίδρυμα το ΦΕΚ και έτσι μόνο καταφέραμε και ξεμπλοκαρίστηκαν οι λογαριασμοί», περιγράφει ο ίδιος και προσθέτει πως «δεν ξέρω αν έχει γίνει και σε άλλους σεισμόπληκτους».
«Τώρα έχουμε και πλειστηριασμούς στο Αρκαλοχώρι» - Κατασχετήρια και στη Θεσσαλία
Αναφερόμενος στους ανθρώπους στη Θεσσαλία που επλήγησαν από ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, ο κ. Γκαντάτσιος είπε «τι θα τραβήξουν να λέτε γιατί όπως και σε εμάς εξαγγέλθηκε το 6μηνο αναστολής πλειστηριασμών, τέσσερις ημέρες πριν ήρθαν τα κατασχετήρια. Το ίδιο έχει γίνει και στη Θεσσαλία. Και τώρα έχουμε και πλειστηριασμούς στο Αρκαλοχώρι».
Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε πως το 20% της κρατικής αρωγής, του δανείου που πρέπει να δώσουν οι τράπεζες πάλι, καταχρηστικά, δεν το δίνουν. Το ίδιο θα γίνει και στη Θεσσαλία, είπε.
Όπως είχε γράψει πριν περίπου πέντε μήνες το ethnos.gr, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό μετά τις δεσμεύσεις των λογαριασμών που περιείχαν τα ποσά της κρατικής αρωγής και την εγγραφή πληγεισών κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στο Υποθηκοφυλακείο προς κατάσχεση, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και την άρνηση του συνόλου των συστημικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση των ιδιοκτησιών τους.
Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι σεισμόπληκτοι ύστερα από τη μακρά προσπάθεια να συντάξουν και να υποβάλουν τους απαραίτητους φακέλους ώστε να εκδώσουν τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες, βρήκαν κλειστές τις πόρτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έπρεπε να τους παράσχουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία άτοκο δάνειο προκειμένου να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις.
Άλλωστε, τον Σεπτέμβριο οι σεισμόπληκτοι έμειναν στη δίνη των πλειστηριασμών. Παρά τις επίμονες εκκλήσεις για παράταση για άλλο ένα 6μηνο στους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, έκλεισε κάθε τέτοιο παράθυρο παραπέμποντάς τους πληγέντες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Κι αυτό την ώρα που οι Τράπεζες ουσιαστικά τους αρνούνται εδώ και μήνες τον δανεισμό στο ποσοστό του 20% που υπολείπεται του κόστους αποκατάστασης που καλύπτει το Δημόσιο κατά 80%.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr