Οι προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Βαριά πρόστιμα για πειρατική τηλεόραση και στοχευμένοι έλεγχοι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Βαριές «καμπάνες» περιμένουν τους χρήστες πειρατικού περιεχομένου, καθώς τα δύο συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού ολοκληρώνουν αυτές τις ημέρες την κατάρτιση του σχεδίου νόμου, το οποίο θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο και τη λαθραία δραστηριότητα που αποφέρει τεράστια ποσά «μαύρων εσόδων» καθώς ο αριθμός των τελικών αποδεκτών εκτιμάται σε περίπου 900.000 στη χώρα μας!
«Είμαστε σε στενη συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να βοηθήσουμε στα μέτρα της αντιπειρατείας. Σύντομα θα ερθουν ρυθμίσεις για πρόστιμα και ελέγχους που θα κατευθύνονται στοχευμένα σε αυτούς που καταναλώνουν παράνομο streaming ώστε να έρχεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη αυτός που πληρώνει μια παροχή ή την παίρνει παράνομα», ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο υφυπουργός, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Την περίοδο αυτή συνδιαμορφώνεται το νομικό πλαίσιο σε μια κατεύθυνση να ξεπεραστούν προβλήματα με ζητήματα απορρήτου σε ό,τι αφορά τους τελικούς χρήστες: «Η γενική ιδέα είναι τεχνολογικά να καταστεί εφικτό να εντοπίσεις μέσω του πειρατή σε ποιους προσφέρει παράνομο περιεχόμενο. Αρα κάποια θέματα απορρήτου που είναι συνταγματικά μπορούν να λυθούν με αυτόν τον τρόπο, μεσα από την πληροφορία που θα λαμβάνουμε από τον ίδιο τον "πειρατή"», σημείωσε.
Οι νέες τεχνολογίες φαίνεται, πάντως, ότι θα σφίξουν τον κλοιό και απέναντι στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αμελούν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς, καθώς πλέον τα πρόστιμα θα φτάνουν απευθείας στην «πόρτα» τους. Μένει να φανεί, πάντως, εάν το ύψος των προστίμων θα είναι τέτοιο ώστε να καθιστά μονόδρομο τον καθαρισμό των οικοπέδων, καθώς είναι συχνές οι διαμαρτυρίες δημάρχων ότι ιδιοκτήτες τους αγνοοούν αφού οι καθαρισμοί κοστίζουν περισσότερο από τα πρόστιμα.
«Η τεχνολογία δεν μπορεί να σβήσει φωτιές, μπορεί όμως να τις προλάβει», επεσήμανε με νόημα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφερόμενος στα μέσα ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό ήδη υλοποιείται η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, ώστε οι ιδιοκτήτες να ειδοποιούνται στη θυρίδα τους στο gov.gr μέσω διαλειτουργικότητας από το Κτηματολόγιο για την ανάγκη καθαρισμού. Πρακτικά ο οικείος δήμος θα εντοπίζει το οικόπεδο, θα λαμβάνει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη μέσω του Κτηματολογίου και θα του στέλνει μήνυμα στην ψηφιακή θυρίδα του. Εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί, το οικόπεδο θα καθαρίζεται από τον δήμο και θα επιβάλλεται το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.
Στα σχέδια του υπουργείου για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας βρισκονται άλλες δύο πρωτοβουλίες:
- Ο εξοπλισμός αρκετών από τις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκ των οποίων πολλές βρίσκονται μέσα σε δάση, αλλά και των 700 αναμεταδοτών τηλεόρασης με θερμικές κάμερες, με liders για τον εντοπισμό πυρκαγιών: «Οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν πολύ εξελιγμένα συστήματα. Γίνεται ήδη κύκλος επαφών ώστε να προκριθούν οι πιο ενδεδειγμένες μέθοδοι και αυτόν το μήνα θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές», επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου.
- Η μέτρηση της στάθμης των υδάτων στα ποτάμια με πιθανές προγνώσεις για το ύψος του νερού ώστε να υπάρχει ενημέρωση του πληθυσμού μιας περιοχής.
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπόσχονται μία άλλη εικόνα και για το ζήτημα της παράνομης κατάληψης παραλιών, το οποίο έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το καλοκαίρι που μας πέρασε. Έως την προσεχή άνοιξη θα είναι έτοιμη η εφαρμογή, η οποία θα γνωστοποιεί στον χρήστη εάν η κατάληψη σε μια παραλία είναι νόμιμη ή παράνομη. Με άλλα λόγια εάν η έκταση είναι εκμισθωμένη νομίμως ή όχι. Μέσω της εφαρμογής θα υπάρχει μηχανισμός για τον έλεγχο, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα και στους χρήστες να κάνουν αναφορές. Η λειτουργία της θα βασίζεται σε χάρτες με πρόσφατες φωτογραφίες πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν τα περιγράμματα.
Κινητή: Στον «πάγο» η τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις εταιρίες τηλεφωνίας, αλλά οι χρεώσεις αυξάνονται
Στο μεταξύ «παγωμένη» προσπαθεί να κρατήσει την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας που έχουν ζητήσει εδώ και μήνες οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, η ηγεσία του υπουργείου. Η εισήγησή της προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παραμένει αρνητική, αλλά στο μεταξύ οι εταιρίες ενεργοποιούν «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων, τα οποία εως τώρα κρατούσαν ανενεργά ανεβάζοντας τις οφειλές των συνδρομητών.
«Είπαμε στην ΕΕΤΤ ότι είναι αδιανόητο αυτήν την περίοδο με την ακρίβεια να χτυπά την Ελλάδα να συναινέσουμε σε οποιοδήποτε "σπάσιμο" συμβολαίων και σε αυτό επιμένουμε», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι πως το τελευταίο διάστημα υπήρξαν κινήσεις από συγκεριμένους παρόχους να ενεργοποιήσουν όρους σε συμβόλαια που έφεραν αυξήσεις έως 1,5 ευρώ και για κατάργηση της έκπτωσης του 1 ευρώ για την αποστολή ηλεκτρονικού λογαριασμού.
Αναφορικά με τις φορολογικές επιβαρύνσεις στην κινητή τηλεφωνία, ανέφερε ότι στο υπουργείο «είμαστε υπέρμαχοι της μείωσης των φόρων, αλλά δε νομοθετούμε εμείς για τη μείωση του τέλους κινητής».
Μέσω υπουργείου όλες οι απεικονίσεις για τους φορείς
Τη δέσμευση ότι η ελληνική διαστημική βιομηχανία δε θα μείνει εκτός του νέου προγράμματος των μικροδορυφόρων ύστερα από την αιφνιδιαστική ακύρωση του προηγούμενου που έβαινε προς το τέλος του και βρισκόταν ήδη ένα βήμα πριν την κατάθεση προσφορών από τους ενδιαφερομένους, επανέλαβε η ηγεσία του υπουργείου.
Το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, δε θα στοχεύει στις επικοινωνίες, αλλά κυρίως στις γεωχωρικές απεικονίσεις, το σύνολο των οποίων όμως θα περνά από επεξεργασία στο υπουργείο πριν κατευθυνθεί στους φορείς που το χρειάζονται.
«Μετά τα πρόσφατα φυσικά φαινόμενα, διαπιστώθηκε η ανάγκη για τεχνολογίες παρατήρησης της γης», επεσήμανε ο κ. Κυρανάκης προσθέτοντας πως εκεί έπρεπε να στραφούν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας. Εξήγησε πως ήταν διαπιστωμένη η ανάγκη για περισσότερες δορυφορικές εικόνες και τεχνολογίες που δευτερογενώς θα τις μετατρέπουν σε δεδομένα, ενώ ερωτηθείς για την πρόσφατη διάνεξη μεταξύ κυβέρνησης και Αστεροσκοπείου με αντικείμενο την αποτύπωση των καμένων εκτάσεων στον Εβρο, απάντησε ότι το νέο πρόγραμμα θα παρέχει «τρία σετ δεδομένων» με πιο ακριβές αποτέλεσμα: «Θα υπάρχουν δορυφορικά δεδομένα πριν από μια πιθανή πυρκαγιά που θα σχετίζονται για παράδειγμα με τη θερμότητα του εδάφους, δεδομένα κατα τη διάρκεια μιας πυρκαγιας που σε συνδυασμό με καιρικά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν το έργο της πυροσβεστικής και δεδομένα ύστερα από μία καταστροφή που θα αποτυπώνουν την πραγματική ζημιά επί του εδάφους. Θα υπάρχει καλύτερη ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Το Αστεροσκοπείο βασίστηκε στο πρόγραμμα Κοπέρνικος που παρέχει ανάλυση 10 μ. ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου θα δίνει τη δυνατότητα για ανάλυση έως και 30 εκ. Επιπλέον το Κοπέρνικος δεν έχει υποχρέωση απέναντι στη χώρα μας να παρέχει εικόνες όποτε εμείς τις ζητήσουμε. Εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχει εικόνες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα το νέο πρόγραμμα θα εκμηδενίσει τις σπατάλες για το Δημόσιο, το οποίο – όπως είπε – αγοράζε πολλές φορές ακόμα και τις ίδιες εικόνες για λογαριασμό διαφορετικών φορέων.
Το βέβαιο είναι ότι πλέον οποιαδήποτε εικόνα θα φτάνει σε φορείς θα έχει περάσει πρώτα από το υπουργείο, αφού θα υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο, το οποίο θα λαμβάνει και θα επεξεργάζεται τις εικόνες και ακολούθως θα τις διαχέει σε κάθε Οργανισμό ως «έτοιμο προιόν», όπως ειπώθηκε.
Για τις υπόλοιπες προτεραιότητες του υπουργείου, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε:
Προσωπικός Αριθμός
Οπως εξήγησε ο υπουργός, είναι μια μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, ώστε ο πολίτης να μην ταλαιπωρείται στο Δημόσιο επειδή, για παράδειγμα, ένα γράμμα στο επώνυμό του δεν έχει γραφεί σωστά. Ο Προσωπικός Αριθμός, ο οποίος έχει νομοθετηθεί, θα αποτελείται από τον ΑΦΜ και τρία αλφαριθμητικά ψηφία, κάποια εκ των οποίων θα έχει επιλέξει ο κάτοχος. Στόχος είναι εντός του 2023 να έχει ολοκληρωθεί το διαδικαστικό κομμάτι, ενώ ήδη η μεταρρύθμιση οδεύει προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς έγκριση και αμέσως μετά θα υπάρξει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Οπως εξηγήθηκε, ο αριθμός αυτός δε θα καταργήσει άλλους όπως ο ΑΜΚΑ ούτε και τις δυνατότητες που αυτοί προσφέρουν, αλλά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά καθώς για παράδειγμα οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων θα μπορούν να γίνονται τόσο με τον ΑΜΚΑ όπως σήμερα όσο και με τον προσωπικό αριθμό.
Gov.gr wallet
Η εφαρμογή θα εμπλουτιστεί ώστε στο εξής η διακίνηση στοιχείων να μη γίνεται μέσω αρχείων, αλλά μέσω δεδομένων, με μια απλή συναίνεση του πολίτη. Για παράδειγμα, εάν κάποιος θέλει να νοικιάσει αυτοκίνητο, θα μπορεί να το κάνει δίνοντας έγκριση μέσω της εφαρμογής για να λάβει η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων τα δεδομένα που χρειάζεται (δίπλωμα οδήγησης, κλπ). Στον πολίτη θα έρχεται ένα sms που θα ζητά την έγκρισή του. Μόλις αυτη δοθεί, θα μπορεί να προχωρήσει η συναλλαγή. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, στόχος είναι φέτος να βγει η πρώτη εφαρμογή που θα σηματοδοτεί τη νέα λειτουργία του wallet.
Για την εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό, θα μπορεί να ερωτάται ο πολίτης μέσω του wallet εάν δίνει την έγκρισή του στην υπηρεσία να ενημερωθεί για την οικογενειακή του κατάσταση. Στο ίδιο πνεύμα έχει ήδη υλοποιηθεί το KYC (Know Your Customer),ενώ στόχος είναι τα διαθέσιμα στοιχεία να περιλαμβάνουν και την ύπαρξη ή μη κάρτας αιμοδότη, επαγγέλματος, κλπ.
Αναβάθμιση ταχυτήτων
Το smart readiness, έργο 100 εκατομμυρίων ευρω, έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες 120.000 κτισμάτων να επιδοτηθούν με voucher προκειμένου να φτιάξουν την καλωδίωση για οπτική ίνα έως την πόρτα του σπιτιού τους.
Συμπληρωματικά θα ακολουθήσει το gigabit voucher με στόχο να επιδοτήσει τους ιδιοκτήτες των σπιτιών για να κάνουν ευρυζωνικές συνδέσεις.
Θεσπίζεται Ρυθμιστικός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, είναι σχεδόν ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί προσεχώς για συζήτηση και ψήφιση. Εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, προκειμένου το κράτος αλλά και κρίσιμες υποδομές να μπουν υπό μια κοινή ομπρέλα. Αυτό αφορά περίπου 2.000 φορείς συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτικών κρίσιμων υποδομών ενέργειας ή τηλεπικινωνιών.
Παράλληλα στο υπουργείο συζητείται και η δημιουργία ενός μηχανισμού έγκαιρης ειδοποίησης για περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων.
Τεχνητή νοημοσύνη
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα «κουμπώσει» στο gov.gr και θα κάνει εύκολη την αναζήτηση μέσω ενός chatbot. Το μοντέλο εκπαιδεύεται και θα λειτουργεί είτε γράφοντας είτε εκφωνώντας για να καθοδηγεί το χρήστη στην αναζήτησή του. Αποτελεί την πρώτη υλοποίηση κυβερνητικού ΑΙ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr