Τουλάχιστον 50 οικισμοί της Θεσσαλίας ακόμα αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα: Μόνη λύση η μετεγκατάσταση; Η εκτίμηση Λέκκα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για το σχέδιο ανασυγκρότησης των πλημμυρισμένων περιοχών της Θεσσαλίας μίλησε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Ειδικότερα, μιλώντας στο MEGA, αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος για τουλάχιστον 50 οικισμούς αλλά και για το σχέδιο αναφορικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων -που προβλέπει σε πολλές περιπτώσεις μετακίνηση πληθυσμού.
Το αγκάθι στη μετακίνηση
«Ως Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών έχω κάνει προτάσεις έτσι ώστε να μπορέσουν οι οικισμοί να είναι πιο ασφαλείς και πιο ανθεκτικοί στην επόμενη κακοκαιρία. Σε ορισμένους οικισμούς χρειάζεται η μεταφορά ολόκληρης της οικιστικής μονάδας, όπως βλέπουμε εδώ στη Μεταμόρφωση, που έχουν εκδηλωθεί τρεις φορές πλημμύρες. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα παραμονής του πληθυσμού σε μία περιοχή που πλημμυρίζει συνέχεια. Καλό θα είναι αυτή η περιοχή να μεταφερθεί σε ένα κοντινό μέρος που δεν θα διατρέχει υψηλό πλημμυρικό κίνδυνο αλλά και άλλους κινδύνους. Προϋποθέτει κοινωνική συναίνεση η μεταφορά της περιοχής και του πληθυσμού.
Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια για τη στάση των κατοίκων «έχω μιλήσει πολλές φορές με κατοίκους. Έχει βρεθεί ο χώρος για τη μεταφορά, αλλά πρέπει να ελεγχθεί. Οι κάτοικοι συμφωνούν να πάνε στις συγκεκριμένες περιοχές που είναι πιο ασφαλείς και δίνουμε και έτσι μία ανθεκτικότητα στην περιοχή. Είναι περίπου 3 χλμ. από τη Μεταμόρφωση. Υπάρχει ένα θέμα. Με βάση τον νόμο, αυτές οι περιοχές που εγκαταλείπονται, οι κάτοικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, το σπίτι σημαίνει χωράφι και εργασία».
Ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως, «έχουμε προτείνει, για παράδειγμα στη Φαρκαδόνα, να πάει ο κόσμος σε περιοχές που είναι ασφαλείς και δεν πλημμυρίζουν. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην Αργιθέα και στο Πήλιο καθώς και σε ορεινή Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου εκεί έχουν γίνει κατολισθήσεις και εκεί πρέπει να γίνει η ίδια διαδικασία· δηλαδή ορισμένες γειτονιές μέσα από τα χωριά να αλλάξουν θέση».
Τέλος, όπως επεσήμανε μπορεί ο κάθε ιδιώτης να χτίσει το σπίτι του μόνος του με δάνεια, ή μία άλλη λύση είναι να αναλάβει η πολιτεία να χτίσει τα 100-150 σπίτια τηρώντας τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και δίδοντας στα χωριά μία βιώσιμη λύση».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr