Φλωρίδης στο OPEN: Η φιλοσοφία των αλλαγών στον ποινικό κώδικα - Ο χρόνος έκτισης ανάλογα με την ποινή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τη «φιλοσοφία» των αλλαγών στον ποινικό κώδικα εξήγησε σήμερα (1/12) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να κοιτάξουμε και τη μεριά των θυμάτων».
Αρχικά ο κ. Φλωρίδης έκανε μια σύντομη αναφορά στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας: «Για να κλείσει το θέμα λέω πως στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιο θέμα προς επεξεργασία. Ισχύει ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός. Αυτό το ζήτημα δεν είναι στο υπουργείο τώρα. Αυτό ετέθη όπως ετέθη από την κορυφή της κυβερνήσεως, αλλά σε ό,τι με αφορά ως υπουργό, το θέμα αυτό δεν υπάρχει ως εκκρεμότητα στο υπουργείο».
«Εάν και εφόσον τεθεί, τότε είναι προφανές ότι το υπουργείο θα εκφραστεί. Συζητάμε τώρα σε μια υποθετική περίπτωση για ένα θέμα που δεν ξέρουμε την πορεία του», τόνισε.
Ο στόχος των αλλαγών στον ποινικό κώδικα
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, το ελληνικό ποινικό σύστημα μέσα από μία διαδρομή δεκαετιών έχει δύο χαρακτηριστικά: «μία υπερπληθώρα πρόβλεψης ποινών και έχει και μία καταπληκτική ευρηματικότητα οι ποινές να μην εκτίονται».
Στη συνέχεια ο Γιώργος Φλωρίδης εξηγεί πως όταν η χώρα όταν βγήκε από μία σκληρή διδακτορία, «απέτησε με τη μεταβολή της η κοινωνία ότι "θέλω ένα σύστημα να προστατεύει τα ατομικά μου δικαιώματα". Άρα περάσαμε μια περίοδο που στο μυαλό όλων -και αυτό επιβαλλόταν και στις κυβερνήσεις- ότι "δικαιώματα, δικαιώματα, δικαιώματα". Ξεχάσαμε ότι έχουμε και υποχρεώσεις ως πολίτες».
«Η αίσθηση που υπάρχει πια είναι "ό,τι και να κάνω, όποια παρανομία, δεν πρόκειται να πάθω τίποτα αν είναι σε βαθμό πλημμελήματος, έστω και να μου βάλουν πέντε χρόνια, τίποτα, μόνο θα περάσω από το δικαστήριο"», υπογραμμίζει.
«Μετά από όλα τα χρόνια του δικαιωματισμού, λέμε πως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε και τη μεριά των θυμάτων, όχι τη μεριά μόνο των θυτών για τους οποίους υπάρχουν απαιτήσεις υπέρ προστασίας των δικαιωμάτων. Ένας που έχει εγκληματήσει δικαιούται να έχει μία κατά νόμο συμπεριφορά της πολιτείας στην προδικασία και μία δίκαιη δίκη», είπε και συμπλήρωσε πως «τώρα λέμε ότι πρέπει να σκεφτούμε και την πλευρά των θυμάτων, των φιλήσυχων πολιτών».
Ο χρόνος έκτισης ανάλογα με την ποινή
Σύμφωνα με τον υπουργό, η προσπάθεια που γίνεται με αυτή την πρόταση είναι «να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που είναι γενικευμένο, που δημιουργεί την αίσθηση στην κοινωνία πως είναι απολύτως απροστάτευτη».
«Αν κάποιος συλληφθεί για πρώτη φορά και το ποινικό του μητρώο είναι λευκό και η ποινή που θα βάλει το δικαστήριο είναι μέχρι έναν χρόνο, αυτός δικαιούται να ζητήσει αναστολή και το δικαστήριο θα τη δώσει. Θα δώσει και ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση προφανώς», τόνισε και ξεκαθάρισε: «Αν όμως ενώ έχεις πάρει το ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, το ξανακάνεις και σε ξαναπιάσουν σημαίνει ότι δεν έχεις σεβαστεί την απόφαση. Αν το ξανακάνεις, μέσα».
Όπως εξήγησε:
- όταν η ποινή είναι από ένα έως δύο χρόνια έχεις δικαίωμα ή να την εξαγοράσεις ή να κάνεις τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία
- από δύο έως τρία χρόνια, εκτίεις σίγουρα έναν έως έξι μήνες, τον άλλο χρόνο ή τον εκτίεις ή τον εξαγοράζεις
- από τρία χρόνια και πάνω, υποχρεωτικά εκτίεις ποινή
Καταργείται το αδίκημα της «δυσφήμισης»
Τέλος, για το αδίκημα της λεγόμενης «δυσφημίσεως» είπε: «Σημαίνει πως "έχω γράψει κάτι που είναι αλήθεια αλλά μου λέει το δικαστήριο αλήθεια είναι αλλά δεν το είπες με τον σωστό τρόπο". Αυτό δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια. Διερμηνεύεται όπως το θέλει ο καθένας. Αυτό το αδίκημα το καταργούμε. Την απλή δυσφήμιση».
Μένει η συκοφαντική δυσφήμιση. «Η συκοφαντική είναι ότι "ο Χ είναι παιδεραστής έχει συλληφθεί με 10 παιδιά...". Το γράφει αυτό ο τάδε και το λέει ενώ γνωρίζει ότι είναι ψέματα», εξηγεί καταλήγοντας ότι συκοφαντική δυσφήμιση δηλαδή, είναι το ψέμα.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr