Με βάρκες από τον Έβρο πήγαν να περάσουν 5 τόνους όστρακα από την Τουρκία (pics)
Οι λιμενικοί έχουν επιδοθεί σε ένα «σαφάρι» ελέγχων στην αχανή και δύσβατη περιοχή του Δέλτα, όπου γίνεται όργιο παράνομης εισαγωγής οστρακοειδών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με ξύλινες βάρκες (πλάβες) μέσω του Δέλτα του Έβρου εισάγονται παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων και ακατάλληλων για κατανάλωση οστράκων. Το φαινόμενο έχει ιδιαίτερη ένταση αυτή την περίοδο, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση οστράκων στην ελληνική αγορά, λόγω της Σαρακοστής, ενώ ορισμένες ποσότητες εξάγονται στην Ιταλία, με ενδιάμεσο σταθμό τη χώρα μας.
Σε τρεις επιχειρήσεις τους, μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες, άνδρες του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης κατέσχεσαν συνολικά 5.109 κιλά οστρακοειδών, άγνωστης προέλευσης και χωρίς κανένα πιστοποιητικό ελέγχου, που είχαν περάσει από το ποτάμι και είχαν φορτωθεί σε ΙΧ για να μεταφερθούν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες, κατά παράβαση κάθε διάταξης της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
Οι λιμενικοί έχουν επιδοθεί σε ένα «σαφάρι» ελέγχων στην αχανή και δύσβατη περιοχή του Δέλτα, όπου γίνεται όργιο παράνομης εισαγωγής οστρακοειδών. Στην τελευταία περίπτωση, εντόπισαν τα δύο ύποπτα ΙΧ να κινούνται σε αγροτικό δρόμο εντός της προστατευόμενης περιοχής και έδωσαν μια μικρή «μάχη» με τους λαθροεισαγωγείς προκειμένου να τους συλλάβουν. Στη θέα των λιμενικών οι δράστες επιχείρησαν να διαφύγουν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, με επικίνδυνους ελιγμούς. Μετά από καταδίωξη ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη ο 47χρονος οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου.
Ο δεύτερος, 21 ετών, διέφυγε και συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα. Οι λιμενικοί κατέσχεσαν 88 σάκους με συνολικά 1.617 κιλά δίθυρων μαλακίων του είδους αχιβάδα. Το παράνομο εμπόρευμα δεν συνοδευόταν από τα απαραίτητα έγγραφα για την προέλευσή του, δεν είχε καμία σήμανση, ενώ μεταφερόταν με ΙΧ, χωρίς την προβλεπόμενη τήρηση των κανόνων ψυκτικής αλυσίδας και κανόνων υγιεινής. Μέρος των κατασχεθέντων είχαν μικρότερο μέγεθος από το επιτρεπόμενο για διάθεση στο εμπόριο.
Τα όστρακα οδηγήθηκαν για καταστροφή, όπως και οι ποσότητες των 2.239 και 1.253 κιλών που κατασχέθηκαν στις δύο προηγούμενες επιχειρήσεις, στις 17 και στις 19 Μαρτίου. Στις τρεις επιχειρήσεις συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τόσο ποινικές ευθύνες όσο και χρηματικά πρόστιμα. Οι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπότροποι, καθώς έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για παράνομη εισαγωγή και εμπορία οστράκων.
«Συνήθως οι έμποροι δεν φαίνονται. Βάζουν μπροστά ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά, έναντι κάποιας αμοιβής, ώστε αν γίνουν αντιληπτοί, οι ίδιοι να μένουν στο απυρόβλητο. Οι συλληφθέντες δεν αποκαλύπτουν στις Αρχές ποιος βρίσκεται από πίσω, αλλά δηλώνουν πως δρουν μόνοι τους, με «σύνδεσμους» κάποιους γνωστούς τους από την τουρκική όχθη. Συχνά, μάλιστα, δεν αποκαλύπτουν ούτε την προέλευση των οστράκων», είπε στο «Έθνος» πηγή που γνωρίζει πώς λειτουργούν τα κυκλώματα στην περιοχή.
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν κατασχεθεί συνολικά περισσότερα από 120 χιλιάδες κιλά παράνομων και ακατάλληλων οστράκων. Πέρα από τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την ανθρώπινη υγεία, το παράνομο εμπόριο οστρακοειδών αποτελεί και ένα διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό μέγεθος, αποφέροντας στα κυκλώματα κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με δεδομένο πως πρόκειται για αλιεύματα που πωλούνται στην αγορά σε τιμές που φτάνουν ως και τα 5 ευρώ το κιλό.
«Καμπανάκι» από ΕΦΕΤ και Κτηνιατρική
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή το μπαράζ κατασχέσεων στον Έβρο, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα όστρακα, που είναι από τη φύση τους ευαλλοίωτα και μεγάλης επικινδυνότητας, εάν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλίευσης. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν ιδιαίτερα την επισήμανση των αλιευμάτων, δηλαδή να αναγράφεται αν είναι αποψυγμένα, η περιοχή αλίευσης ή εκτροφής, η μέθοδος παραγωγής (αλίευση ή υδατοκαλλιέργεια), η εμπορική και επιστημονική ονομασία του είδους, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
Όπως ανέφερε στο «Έθνος» η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Έβρου, Ευαγγελία Πλευράκη, επιτρέπεται η αλιεία οστρακοειδών μόνο από περιοχές όπου οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ελέγχουν ανά εβδομάδα το νερό για βιοτοξίνες και τη σάρκα του μυδιού για βιοτοξίνες, σαλμονέλα και κολοβακτηρίδια. Οι νόμιμοι οστρακαλιείς παίρνουν άδεια από το Λιμεναρχείο και έντυπα καταγραφής από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, στα οποία συμπληρώνουν την ποσότητα, το είδος και τη ζώνη αλίευσης. Τα αλιεύματα περνούν αμέσως από το Κέντρο Εξυγίανσης και στη συνέχεια τυποποιούνται προκειμένου να διοχετευτούν στην αγορά.
Νέο φαινόμενο του τελευταίου διαστήματος είναι οι παράτυπες εισαγωγές οστρακοειδών από τη Βουλγαρία. Όπως είπε στο «Έθνος» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, συχνά τα αλιεύματα δεν πληρούν τις προδιαγραφές για το κατάλληλο μέγεθος, ενώ από τα συνοδευτικά έγγραφα δεν προκύπτει αν προέρχεται από Α ή Β Ζώνη αλίευσης. Πριν από λίγες μέρες με τη συνδρομή της αστυνομίας κατασχέθηκε ποσότητα 400 κιλών.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr