Θερμαϊκός: Ποια η κατάσταση ρύπανσης - Κίνδυνος από βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ιδιαίτερα βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο Θερμαϊκός κόλπος, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται μαζικά πλέον θαλάσσιοι οργανισμοί, οι οποίοι διαβιούν σε καθαρά νερά. Μάλιστα, πολύ καλή είναι η εικόνα ακόμα και στις πιο επιβαρυμένες περιοχές του, όπως σε αυτήν του Λευκού Πύργου και σε εκείνη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr o ομότιμος καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαρίτων - Σαρλ Χιντήρογλου, σημειώνοντας ότι τα διάφορα μικροατυχήματα ρύπανσης του κόλπου από κηλίδες πετρελαιοειδών, οι οποίες καταγράφονται κατά καιρούς, αποτελούν βραχύβια φαινόμενα, τα οποία συνήθως διαρκούν εφτά έως δέκα ημέρες, αν βέβαια, δεν καθαριστούν νωρίτερα από τον άνθρωπο.
Κατά τον ομότιμο καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, μετά από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι κηλίδες πετρελαιοειδών απομακρύνονται, μεταποιούνται από τους οργανισμούς του νερού ή πέφτουν στον πυθμένα της θάλασσας και ακολουθούν άλλες διαδικασίες για τη διάλυσή τους.
«Αυτήν τη μορφή ρύπανσης την παρακολουθεί το λιμενικό. Κάποιες φορές γίνεται αντιληπτή και καταγράφεται και άλλες φορές δεν καταγράφεται. Στο ενδεχόμενο μιας χρόνιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα και στην ανθρώπινη υγεία, όχι, όμως, να προκαλέσουν θανάτους. Αν καταναλώσει ο άνθρωπος ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, μπορεί να προκληθούν μορφές δυσεντερίας. Μία τέτοια μορφή ρύπανσης μπορεί να καταστρέψει το ήπαρ των ψαριών και των μαλακίων αλλά δε φτάνει εύκολα στον άνθρωπο, ώστε να του προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία του», λέει στο ethnos.gr o κ. Χιντήρογλου.
Κίνδυνος από φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα
Κατά τον ίδιο, πολύ σοβαρότεροι είναι οι κίνδυνοι από άλλες ουσίες που πέφτουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα, κάποιες από τις οποίες δεν καταστρέφονται ποτέ. Τέτοιες ουσίες είναι τα βαρέα μέταλλα, τα φυτοφάρμακα και διάφορες τοξίνες.
«Κίνδυνος υπάρχει από τα βαρέα μέταλλα που βρίσκονται καμιά φορά σε πετρελαιοειδή καθώς και από τα φυτοφάρμακα ή τις τοξίνες που μπορεί να έχουν τα λιπαντικά των μηχανών. Μπορεί να γελάσουν μερικοί αλλά ακόμα και τα πυροτεχνήματα έχουν κάδμιο, το οποίο ανήκει στα βαρέα μέταλλα. Αυτά δε διαλύονται ποτέ, δεν αφομοιώνονται από τους θαλάσσιους οργανισμούς και δε μετουσιώνονται σε κάτι. Μπορούν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα και κατά συνέπεια να φτάσουν και σε εμάς και να προκαλέσουν ακόμα και καρκινογενέσεις», λέει ο κ. Χιντήρογλου.
Το καλό είναι ότι ούτε από τα βαρέα μέταλλα μπορεί νεκρώσει ένα θαλάσσιο οικοσύστημα. Όπως λέει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, κάποιοι θαλάσσιοι οργανισμοί θα απομακρυνθούν εξαιτίας της συγκεκριμένης ρύπανσης αλλά θα αντικατασταθούν από άλλα είδη.
«Θα φύγουν κάποιοι θηρευτές αλλά θα τους αντικαταστήσουν άλλοι θηρευτές. Αυτοί οι νέοι οργανισμοί θα κρατήσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα σε λειτουργία. Πρόκειται για μία διαδικασία διαδοχής, η οποία συμβαίνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Εκτός κι αν συμβούν μεγάλα φαινόμενα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση το οικοσύστημα δε θα μπορέσει να ανακάμψει. Να αναφέρω ως παράδειγμα τις μεγάλες πλημμύρες που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλία. Για να αποκατασταθεί πλήρως το οικοσύστημα σε αυτές τις περιοχές, χρειάζονται σίγουρα τρία χρόνια και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός από την πλευρά του ανθρώπου», αναφέρει ο κ. Χιντήρογλου.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr