Γαύδος: Ξεπερνούν τους 1.000 οι μετανάστες που έχουν φτάσει φέτος στο νησί
Όσα περιγράφει φουρνάρισσα, που χρησιμοποιεί το περίσσευμα που έχει σε αλεύρι για να φτιάξει ψωμί για τους μετανάστες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ολοένα και πιο δύσκολη, μέρα με τη μέρα, η κατάσταση με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στο ακριτικό νησί της Γαύδου.
Σε φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει το OPEN, απεικονίζονται βάρκες με μετανάστες που έχουν κάνει το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και έχουν φτάσει στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου.
Στο νησί, τους χειμερινούς μήνες κατοικούν μόνιμα μόλις λίγες δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν με ένα καρβέλι ψωμί και ένα πιάτο φαγητό τους απελπισμένους.
«Δεν μπορείς να γυρίσεις και να φύγεις»
«Ηλικιακά παιδιά μου. Δεν γίνεται. Δεν μπορείς να γυρίσεις και να φύγεις» δηλώνει η Στέλλα Στεφανάκη, η φουρνάρισσα της Γαύδου, που χρησιμοποιεί το περίσσευμα που έχει σε αλεύρι για να φτιάξει ψωμί για τους μετανάστες που φτάνουν ολοένα και πιο συχνά στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας.
«Το σοκαριστικό για μένα ήταν όταν τους συνάντησα για πρώτη φορά να φτάνουν. Έρχονταν με τα ρούχα που φορούσαν, βρεγμένα, με σπασμένες παντόφλες ή με σπασμένα παπούτσια ή χωρίς παπούτσια. Τις 2-3 πρώτες μέρες δεν μπορούσα ούτε να κοιμηθώ», περιγράφει στη συνέχεια.
Οι αντοχές του μικρού ακριτικού νησιού, όμως, τελειώνουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Ζιάκα για το OPEN.
«Οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες»
Από τις αρχές του 2024 μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει στη Γαύδο 1.100 μετανάστες, τη στιγμή που όλο το 2023 έφτασαν 890.
«Μας ανησυχεί, βέβαια, γιατί οι υποδομές δεν υπάρχουν στη Γαύδο και εμείς σαν υπηρεσία, οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες», λέει ο Βασίλης Κασικανδαράκης, πρόεδρος Λιμενικών Δυτικής Κρήτης.
«Κάθε φορά που έρχεται μία βάρκα θα μας πουν ότι ταξιδεύανε και με μία δεύτερη βάρκα, την οποία εμείς δεν είδαμε ποτέ ή την είδαμε άδεια. Αυτό θα ήθελα να μην το ξαναδώ», συμπληρώνει η κα Στεφανάκη.
Η νέα «ρότα» των διακινητών
«Σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχουμε είναι δεκάδες χιλιάδες οι οποίοι περιμένουν την ώρα τους να επιβιβαστούν σε μία βάρκα για να έρθουν προς την Ευρώπη τέλος πάντων», λέει ο κ. Κασικανδαράκης.
Οι διακινητές στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους σε βάρκες για να διανύσουν σχεδόν 180 μίλια σε ανοιχτή θάλασσα, από το Τομπρούκ της Λιβύης μέχρι και τη Γαύδο.
Και σε αυτή την περίπτωση, δειγματίζουν με τα βίντεο αυτά που φέρνει στο φως το OPEN σε όσους αγωνιούν για ένα καλύτερο αύριο τα σκάφη που χρησιμοποιούν αλλά και το «ταξίδι θανάτου» στο Λιβυκό Πέλαγος μέχρι τις ελληνικές και τις ιταλικές ακτές.
«Απ’ ότι φαίνεται έχει βρεθεί ένας νέος θαλάσσιος διάδρομος από τις βόρειες ακτές της Αφρικής και τώρα βλέπουμε ότι έχουν στοχεύσει ιδιαίτερα τη Γαύδο», προσθέτει ο πρόεδρος Λιμενικών Δυτικής Κρήτης.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όσοι φτάνουν στο Τομπρούκ της Λιβύης με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε μία από τις βάρκες των διακινητών το κάνουν μέσω Αιγύπτου.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr