Η Guardian στη Γαύδο: Πώς το ελληνικό νησί μπήκε στο στόχαστρο διακινητών
«Έχουμε φτάσει στα όριά μας» λέει η δήμαρχος του νησιού - 800 άνθρωποι αποβιβάστηκαν σε λίγους μήνες στο νησί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αυξάνονται οι φόβοι για μια νέα μεταναστευτική διαδρομή στην Ελλάδα, καθώς περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν αποβιβαστεί στη Γαύδο, το μικρό ελληνικό νησί που έχει λιγότερους από 70 μόνιμους κατοίκους.
Στη Γαύδο υπάρχουν μόλις δύο οικογένειες με τέσσερα παιδιά. Οι υπόλοιποι «είναι όλοι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ζουν κυρίως μόνοι τους», αναφέρει στην Guardian η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη.
Πρόκειται για έναν μικρόκοσμο που τον χειμώνα εξυπηρετείται από ένα μόνο σχολείο, έναν φούρνο, δύο μίνι μάρκετ και τέσσερις - καφετέριες ταβέρνες. Το απομακρυσμένο νησί φυλάσσεται από τον Ευσέβιο Δασκαλάκη, ο οποίος για μεγάλο μέρος του έτους είναι ο μοναδικός αστυνομικός του.
Άνθρωποι που ζητούν βοήθεια
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου, πρόσφατα η ζωή στη Γαύδο ήταν λιγότερο ήσυχη από ό,τι συνήθως. «Το προπερασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε 150 άτομα που έφτασαν από τη Λιβύη σε τρεις υπερπλήρεις βάρκες», αναφέρει η κυρία Στεφανάκη.
Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, που βρίσκεται πιο κοντά στην Αφρική από ό,τι στην Αθήνα, το νησί των 29 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει αναδειχθεί ως κομβικό σημείο των διακινητών που προσπαθούν να μεταφέρουν ανθρώπους στη Δύση.
Από τους 9.502 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο, περίπου 1.186 Αιγύπτιοι, Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί έφτασαν με σκάφη που αποβιβάστηκαν κοντά στην Κρήτη και τη Γαύδο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Κατά το ίδιο τρίμηνο πέρυσι υπήρχαν μηδενικές αφίξεις στα δύο νησιά, γεγονός που έχει προκαλέσει τώρα φόβους για την ανάδυση μιας νέας διαδρομής διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο.
Μέχρι τις 17 Μαρτίου, όταν η ΕΕ έκλεισε μια συμφωνία ύψους 7,4 δισ. ευρώ με την Αίγυπτο για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, οι βάρκες γεμάτες ανθρώπους έφταναν συνεχώς.
«Έρχονταν μια ή δύο κάθε δύο ή τρεις ημέρες», λέει ο κ. Δασκαλάκης. «Αλλά από τότε που ο πρωθυπουργός και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν στο Κάιρο για να υπογράψουν τη συμφωνία υπήρξε μια αξιοσημείωτη ύφεση. Είναι μια ανακούφιση, αλλά, στη συνέχεια, κανείς δεν ξέρει πόσο ακριβώς θα διαρκέσει», τονίζει ο αστυνομικός.
Πιέσεις για τη συμφωνία με την Αίγυπτο
Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, έχουν ασκήσει πιέσεις για το σύμφωνο, παρά την προοπτική ότι οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα καταδίκαζαν μια συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 187%, σύμφωνα με αξιωματούχους.
«Καμία χώρα ή τοπική κοινότητα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαχείρισης των ροών», λέει η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος του παραρτήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα. «Οι αριθμοί που βλέπουμε είναι ακόμη διαχειρίσιμοι, αλλά απαιτείται γρήγορος συντονισμός, ετοιμότητα και υποστήριξη από τις ελληνικές κεντρικές αρχές και την ΕΕ», τονίζει.
Καιρίδης: Αν δεν σταματήσουν οι ροές θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δεύτερη Πύλο
Όπως επισημαίνει ο Guardian, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, θα επισκεφθεί τη Γαύδο αυτό το Σαββατοκύριακο με στόχο να διασφαλίσει ότι το φυλάκιο δεν θα γίνει αυτό που αποκάλεσε «εστία παράτυπης μετανάστευσης».
«Ενώ στο παρελθόν οι βάρκες μεταναστών από τη Λιβύη σταματούσαν στην Ελλάδα "εξ ορισμού", είναι σαφές ότι η προσέγγιση έχει αλλάξει με τη χώρα να έχει γίνει προορισμός», τόνισε ο υπουργός στην Guardian.
«Αν δεν σταματήσει αυτό, θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για μια άλλη τραγωδία παρόμοια με αυτή της Πύλου», αναφέρει ακόμα ο κ. Καιρίδης αναφερόμενος στην ναυτική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πνίγηκαν όταν το πλοίο στο οποίο ταξίδευαν από το Τομπρούκ ανατράπηκε υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες, ανοιχτά της Πελοποννήσου πέρυσι.
«Αυτό που βλέπουμε είναι εγκληματικά δίκτυα λαθρέμπορων να βάζουν όλο και περισσότερους από αυτούς τους άτυχους ανθρώπους σε μη αξιόπιστα πλοία που δεν θα έπρεπε να είχαν φύγει ποτέ από τις ακτές της Λιβύης».
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της τριετούς συμφωνίας ΕΕ-Αιγύπτου, ο κ. Καιρίδης επέμεινε ότι η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου όχι μόνο είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αναχαίτιση της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά άξιζε τη βοήθεια για την ενίσχυση της εύθραυστης οικονομίας της, εάν πρόκειται να αποφευχθεί μια άλλη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
Η εμφάνιση της νέας μεταναστευτικής οδού στη νότια Ελλάδα δεν ήταν μόνο ανησυχητική, αλλά απαιτεί σωστή και έγκαιρη διαχείριση, τονίζει ο υπουργός.
«Χρειαζόμαστε τη συνεργασία της Αιγύπτου γιατί έρχονται (στην Ελλάδα) κυρίως Αιγύπτιοι. Γι' αυτό πιέσαμε για τη συμφωνία, δίνοντας στην Αίγυπτο την υποστήριξη της ΕΕ που της αξίζει», κατέληξε ο κ. Καιρίδης.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr