Δασάρχης Πιερίας στο ethnos.gr για φωτιά: Οι κομάντο που έδρασαν πριν τους πυροσβέστες
Από τη συνολική εικόνα που έχει το πρωί της Πέμπτης 4 Απριλίου τονίζει πως η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη από χθες, οι εστίες συνεχίζουν να είναι έρπουσες, επηρεάζει μόνο υπόστρωμα φυλωμάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Συνεχίζουν να καίνε για πέμπτη ημέρα οι εστίες φωτιάς στα Πιέρια Όρη ωστόσο το μεγάλο στοίχημα των Δασικών Υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μονάδων του Ελληνικού Στρατού, των ανθρώπων του δάσους αλλά και εθελοντών φαίνεται πως έχει κερδηθεί και αυτό το επιβεβαιώνει στο ethnos.gr ο Δασάρχης Πιερίας Πέτρος Παπαπέτρου.
Από τη συνολική εικόνα που έχει το πρωί της Πέμπτης 4 Απριλίου τονίζει πως η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη από χθες, οι εστίες συνεχίζουν να είναι έρπουσες, επηρεάζει μόνο υπόστρωμα φυλωμάτων. «Επικορύφωση έγινε σε πολύ περιορισμένη έκταση και χάθηκαν ελάχιστα δέντρα» και εκτίμησε πως η συνολική έκταση που έχει επηρεαστεί είναι περίπου 2.500 στρέμματα ωστόσο στο τέλος της σημερινής ημέρας θα υπάρχει αναλυτική περιγραφή.
«Δεν έχουμε σχέση με Μάτι...»
«Χωρίς να κινδυνεύω να παρεξηγηθώ και με όλη την ευθύνη των όσων λέω η φωτιά αυτή δεν έχει προξενήσει καταστροφή στο δάσος, αντίθετα στη μεγαλύτερη έκταση της θα βοηθήσει στην αναγέννηση των ειδών που ευδοκιμούν σε αυτό», τόνισε ο Πέτρος Παπαπέτρου και συμπληρώνει: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Λόγω της δημοσιότητας δόθηκε η εντύπωση πως το δάσος στον Όλυμπο θα γίνει Μάτι ή Βόρεια Εύβοια. Δεν πρέπει να κάνουμε την παραμικρή σύγκριση και κακώς σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δοθεί αυτή η εντύπωση. Είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα. Έχουμε χάσει ελάχιστα δέντρα και η αναμόχλευση που γίνεται στο έδαφος λόγω της πυρκαγιάς θα βοηθήσει στην αναγέννηση του δάσους. Όταν θα έχουμε στη διάθεση μας και τις αεροφωτογραφίες θα διαπιστώσουμε πως η όποια ζημιά δεν είναι καν ορατή».
Το ανησυχητικό είναι πάντως πως ο Όλυμπος σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια έχει υψηλότερες θερμοκρασίες και πολύ λιγότερα χιόνια σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2022 και του 2023. «Πράγματι αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που ενδεχομένως να μας προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και μάλιστα άμεσα. Σήμερα έχουμε περίπου 3 πόντους χιόνι περίπου στα 2.000 μέτρα υψόμετρο. Στο ίδιο σημείο το 2023 είχαμε ένα μέτρο χιόνι και το 2022 είχαμε δύο μέτρα χιόνι με ότι αυτό συνεπάγεται».
Το Anti Nero και οι προετοιμασίες
Οπως τόνισε ο Δασάρχης Πιερίας οι βασικοί παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του δάσους ήταν τρεις και τους αποκαλύπτει:
- «Πρώτον η έγκαιρη προετοιμασία που είχαμε κάνει τους προηγούμενους μήνες με τη διάνοιξη δρόμων μέσα από τη χρηματοδότηση του προγράμματος Anti Nero. Είναι η πρώτη φορά που είχαμε στα χέρια μας τη δυνατότητα να κάνουμε πρόδρομες εργασίες πριν καν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος την 1η Μαΐου.
- Δεύτερον, είχαμε ανοίξει εγκαίρως δρόμους μέχρι τα 1.800 μέτρα και συγκεκριμένα μέχρι τη θέση Σαρακατσάνα. Μέχρι πέρυσι είχαμε πρόσβαση μέχρι την Πηγή στα 1.100 υψόμετρο.
- Τρίτον η συντονισμένη συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ειδικά με την Πυροσβεστική, τον Στρατό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό πως στο χωριό Ρητίνη στα 600 μέτρα υψόμετρο συντεταγμένα και πολύ γρήγορα όλος ο πληθυσμός συγκεντρώθηκε άμεσα για να βοηθήσει στην πυρόσβεση».
Βίντεο του ethnos.gr με την καλή εικόνα που έχει από την πυρκαγιά:
Οι 60 υλοτόμοι κομάντο
Ο τέταρτος και πιο σημαντικός παράγοντας αφορά στο ρόλο των ανθρώπων του δάσους που ήταν η αιχμή του δόρατος στη μάχη της κατάσβεσης ανατρέποντας ουσιαστικά το δόγμα των προηγούμενων ετών που θέλει επιχειρήσεις μόνο από την Πυροσβεστική. Όπως και στη μεγάλη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια η συμβολή των υλοτόμων, των κτηνοτρόφων, των ριτινοπαραγωγών και των μελισσοκόμων ήταν τεράστια και το ίδιο συμβαίνει και στα Πιέρια Όρη:
«Η αιχμή του δόρατος σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν η ομάδα των περίπου 60 υλοτόμων από την περιοχή μας. Τους χωρίσαμε σε 6 ομάδες και δράσαμε άμεσα. Βοήθησαν τα μέγιστα για τη διάνοιξη δρόμων και πέντε μεγάλων ζωνών. Μιλάμε για ανθρώπους που σε συνεργασία με τους ντόπιους κτηνοτρόφους γνωρίζουν κάθε δέντρο του δάσους και κάθε μονοπάτι. Έβαλαν τα στήθη τους μπροστά και πριν από τους πυροσβέστες. Μιλάμε για ανθρώπους που έκοβαν τεράστια δέντρα μέσα σε λίγα λεπτά και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Με την ευκαιρία θέλω να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω για την τεράστια προσπάθεια τους. Ευχαριστούμε πολύ την ηγεσία και τα πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άψογη συνεργασία και φυσικά όλους τους εμπλεκόμενους και τους εθελοντές μας. Επίσης είχαμε τη συνδρομή μεγάλων μηχανημάτων έργου, όπως μεγάλες μπουλντόζες, προωθητήρα και JCB και ανοίξαμε γρήγορα τις αντιπυρικές ζώνες κόβοντας την εξέλιξη της φωτιάς στο έδαφος. Με αυτό τον τρόπο αποκλείσαμε με ασφάλεια το Καταφύγιο και όλη την πλευρά προς Κοζάνη και παράλληλα δώσαμε πρόσβαση στα σημεία υδροδοσίας ώστε να επιχειρήσουν τα δεκάτονα πυροσβεστικά οχήματα».
«Δεν είμαστε παρθένο δάσος»
Όπως τονίζει ο Πέτρος Παπαπέτρου οι μήνες που έρχονται θα είναι δύσκολοι και κρίσιμοι καθώς οι κλιματικές συνθήκες θα ευνοήσουν πολλά επεισόδια και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι διαρκής η ετοιμότητα και η σωστή ενημέρωση γύρω από τα θέματα που αφορούν την πυρόσβεση αλλά και την φροντίδα των δασικών εκτάσεων: «Αν μου επιτρέπεται θα ήθελα να γίνει μία ακόμα διευκρίνιση που πολλές φορές δημιουργεί συγχύσεις. Λέγεται πολλές φορές η φράση «παρθένο δάσος». Τα Πιέρια Όρη δεν είναι «παρθένο δάσος». Είναι ένα δάσος διαχειριζόμενο και απολύτως προσβάσιμο από τις αρμόδιες αρχές, το δασαρχείο, τους επαγγελματίες υλοτόμους και γίνεται συστηματική φροντίδα και συστηματικές προσπάθειες για την αναγέννηση του».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr