Οι κίνδυνοι που απειλούν σήμερα την κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο - Δράση των τρομοκρατών, παγκόσμιος πληθωρισμός και κλιματική αλλαγή
Είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση του προβλήματος της τρομοκρατίας από τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών, λόγω του τεράστιου εύρους των πληροφοριών που φτάνουν σε αυτές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι σχέσεις τρομοκρατών με την παραοικονομία και το οργανωμένο έγκλημα, με τη χρήση του «σκοτεινού διαδικτύου», η εκμετάλλευση από τρομοκρατικές ομάδες και «μοναχικούς λύκους» των οπλικών δυνατοτήτων που δίνουν οι τελευταίες εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη, ο τεχνητός πληθωρισμός που δημιουργείται από κερδοσκόπους και οδηγεί στη φτωχοποίηση και την μετακίνηση των λαών και η μέχρι στιγμής αδυναμία των κρατών να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι που απειλούν σήμερα τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό σημείωσε στο ethnos.gr ο καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας - Νέων Τεχνολογιών και Βιοασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Μποζίνης, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητες η ενημέρωση αλλά και η συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και οι απειλές, τουλάχιστον στο βαθμό του δυνατού.
«Θα αναφερθώ αρχικά στη διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών στο περιβάλλον από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Για την αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των κυβερνήσεων και όλων των φορέων, διότι δεν ξέρεις πότε και τι θα ξεσπάσει. Απαραίτητο είναι, επίσης, να ενημερωθούν αλλά και να είναι προετοιμασμένοι οι πολίτες για κάθε ενδεχόμενο. Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει αυτός ο συντονισμός και την κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η παραπληροφόρηση που δέχονται οι πολίτες, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη μη ενημέρωση τους», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Μποζίνης.
Σύνδεση τρομοκρατίας με οργανωμένο έγκλημα και παραοικονομία
Κατά τον ίδιο, σήμερα η διεθνής τρομοκρατία έχει δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας με το οργανωμένο έγκλημα και την παραοικονομία, παράγοντες που την καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνη για την κοινωνία.
«Αυτές οι συνεργασίες δημιουργούν διάφορα παρακλάδια της διεθνούς συνεργασίας. Οι ακραίες ιδεολογίες στοχεύουν σε άτομα που είναι απενταγμένα και περιθωριοποιημένα από τον κοινωνικό βίο. Κάθε μορφής τρομοκρατικές οργανώσεις τους προσεγγίζουν, τους εκπαιδεύουν και έτσι δημιουργούνται οι ''μοναχικοί λύκοι'' που προχωρούν σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Η παραοικονομία παίζει το ρόλο της, αφού οι τρομοκράτες χρειάζονται χρήματα, για να οργανώσουν ομάδες και η επικοινωνία γίνεται μέσω του dark web, δηλαδή μέσω του ''σκοτεινού διαδικτύου''. Άρα η σχέση τρομοκρατίας με οργανωμένο έγκλημα και παραοικονομία και η χρήση του dark web έχουν ως αποτέλεσμα να ''ξεφυτρώνουν'' οι ''μοναχικοί λύκοι'', οι οποίοι μπορεί να δρουν αυτόνομα ή σε συνεργασία με ομάδες. Ο εντοπισμός τους είναι πολύ δύσκολος στο dark web», τονίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Κατά τον κ. Μποζίνη, είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση του προβλήματος από τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών, λόγω του τεράστιου εύρους των πληροφοριών που φτάνουν σε αυτές για τις τρομοκρατικές ομάδες και τις συνεργασίες τους . Όπως λέει, θέλει σωστή χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από τις υπηρεσίες, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι πληροφορίες και να γίνει αντιληπτό ποιες είναι αληθείς και ποιες προϊόν παραπληροφόρησης
«Τα κράτη πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με τους διεθνείς οργανισμούς στο θέμα των πληροφοριών. Να αναφέρω, ως παράδειγμα, το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι είχαν ενημερώσει τη Ρωσία, ωστόσο, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί ποτέ. Εδώ είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών. Αν κάποιος πολίτης δει κάτι ύποπτο, θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως τις Αρχές. Δε γίνεται να τα περιμένουμε όλα από το κράτος», αναφέρει ο κ. Μποζίνης.
Χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι περιφερειακοί πόλεμοι και συγκρούσεις και ιδιαίτερα αυτός στην Ουκρανία, σε μία χώρα που υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, αποτελούν έναν μεγάλο παγκόσμιο κίνδυνο, εξαιτίας του ενδεχομένου να χτυπηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις από μία βόμβα που έπεσε κατά λάθος ή από ομάδα τρομοκρατών.
«Ένα τέτοιο χτύπημα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο φυσικά θα καταστεί το ευρύτερο περιβάλλον επικίνδυνο και κατά συνέπεια θα καταστραφεί και καλλιεργήσιμη γη, με αποτέλεσμα να υπάρξει ακραία άνοδος στις τιμές των τροφίμων. Περιφερειακούς πολέμους και συγκρούσεις και ενδεχόμενο χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από κερδοσκόπους και να εκτινάξουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Τέτοιες κερδοσκοπικές κινήσεις, είτε από πολυεθνικές εταιρείες είτε από εγχώριες επιχειρήσεις, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τα κράτη και μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικές αντιδράσεις και κοινωνική αστάθεια. Ο αυξημένος παγκόσμιος πληθωρισμός θα φέρει φαινόμενα φτωχοποίησης κυρίως σε αναδυόμενες οικονομίες και κατά συνέπεια μετακινήσεις πληθυσμών. Μείωση καλλιεργήσιμων περιοχών και φυσικών πόρων θα προκαλέσουν υποσιτισμό και κατά συνέπεια νέες ασθένειες», αναφέρει ο κ. Μποζίνης.
Τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοέγκλημα
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τονίζει ακόμα ότι σημαντική απειλή για τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο, αποτελούν η ενδεχόμενη εκμετάλλευση από τρομοκράτες της σύγχρονης τεχνολογίας και ιδίως της τεχνητής νοημοσύνης.
«Το ότι η σύγχρονη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή όπλων, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Η καλή ή κακή χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης εξαρτώνται από ποιος έχει τους κωδικούς, δηλαδή τους αλγόριθμους. Στο πλαίσιο του κυβερνοεγκλήματος τους κωδικούς μίας τράπεζας να σπάσει κάποιος, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, θα έχουμε… Αρμαγεδών», υποστηρίζει ο κ. Μποζίνης.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr