«Κλωτσιές και μπουνιές όταν ήμουν έγκυος»: Αλήθειες γυναικών που υπέστησαν βασανιστήρια
Πολλές γυναίκες αναγκάζονται να υποστούν τη φρίκη της κακοποίησης για μέρες, για μήνες, για χρόνια - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες τους στο OPEN🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πολλές γυναίκες αναγκάζονται να υποστούν τη φρίκη της κακοποίησης για μέρες, για μήνες, για χρόνια. Οι περισσότερες το υπομένουν μόνες. Ώσπου, συνήθως, βρίσκουν τη δύναμη και το κουράγιο να μιλήσουν.
Η Ευαγγελία ζούσε την απόλυτη φρίκη από 19 χρονών, τότε που γνώρισε τον σύντροφο και μετέπειτα σύζυγό της. Υπέμενε τα βασανιστήρια, όπως υποστηρίζει, γιατί ήταν έγκυος. Από ένα σημείο και μετά η δομή κακοποιημένων γυναικών ήταν μονόδρομος…
«Έπρεπε να τον παντρευτώ με το ζόρι, γιατί είχα μείνει έγκυος για οικονομικούς λόγους. Με είχε κακοποιήσει ακόμα και όταν ήμουν έγκυος με κλωτσιές με μπουνιές. Δεν είχα στήριξη από τους δικούς μου. Έλεγαν ότι εγώ φταίω. Με είχε πετάξει κάτω μου έδινε κλωτσιές στην κοιλιά, νοσηλεύτηκα επτά μηνών πήγα να χάσω τον γιο μου, με ρώτησαν τότε στο νοσοκομείο μήπως τσακώθηκε με τον σύζυγό σου και τους λέω έπεσα από τις σκάλες», περιγράφει χαρακτηριστικά στο OPEN και την Ελευθερία Σπυράκη.
«Με απειλούσαν ότι θα μείνω στον δρόμο»
Η Ευαγγελία ήταν μόνη. Η οικογένειά της δεν ήταν απλώς απούσα, αλλά της έδειχνε και την πόρτα…
«Δεν έφευγα γιατί φοβόμουν και τους δικούς μου και αυτόν με απειλούσαν ότι θα μείνω στον δρόμο», δηλώνει.
Και όταν απευθύνθηκε στις αστυνομικές Αρχές, παρότι τους έδειξε το τραύμα που από την μαχαιριά του συζύγου της, εκείνοι, όπως λέει την έδιωξαν...
«Μου είπε ένας αστυνομικός ότι "δεν μπορείς να κάνεις μήνυση, έπρεπε από την πρώτη μέρα που είχες στο τραύμα". Του έδειξα κιόλας και λέει "φαίνεται το σημάδι αλλά μπορεί να το έκανες μόνη σου" και έχουν χαθεί τα DNA».
«Με χτυπούσε και μπροστά στο παιδί»
Στην ίδια δομή ζει τα τελευταία τρία χρόνια και η Μαργαρίτα που επί έξι χρόνια κακοποιούνταν συστηματικά από τον κατά 35 χρόνια μεγαλύτερο σύζυγό της.
«Με ζήλευε υπερβολικά πολύ. Πήγαινα να ανοίξω την πόρτα να δω το παιδί με το ποδήλατο αν είναι καλά και αν τυχαίνει να περάσει έμπαινε μέσα και με χτύπαγε δήθεν ότι έχω κάποιον άλλο ενώ εγώ δεν είχα πάει ούτε μέχρι τον φούρνο να πάρω μία φρατζόλα ψωμί. Με χτυπούσε και μπροστά στο παιδί. Ήταν ένας άνθρωπος οποίος χτυπούσε ακόμα και πελάτη μέσα στο ταξί τον κατέβαζε και τον χτύπαγε. Εδώ στην δομή δεν φοβάμαι τίποτα».
«Αυτό που θέλω να πω στις γυναίκες είναι ότι πρέπει να μιλάνε να μη φοβούνται και ότι υπάρχουν και δομές», τονίζει στο τέλος η Ευαγγελία.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες - θύματα βίας. Σε αυτές έχουν φιλοξενηθεί από το 2018 μέχρι σήμερα 1.634 κακοποιημένες γυναίκες ενώ στα 44 συμβουλευτικά κέντρα μόνο από τις αρχές του χρόνου μέχρι τώρα έχουν απευθυνθεί 1.139 γυναίκες.
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr