Αναστάτωση στον Δήμο Νάξου μετά την μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών - Γιατί οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ακριβά
Πώς εξηγεί ο δήμαρχος την αύξηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Φωτιές» άναψε στους κατοίκους του Δήμου Νάξου, η ομολογουμένως πολύ μεγάλη αύξηση των ανταποδοτικών τελών ύδρευσης και καθαριότητας - ηλεκτροφωτισμού, με τη διοίκηση του δήμου και την αντιπολίτευση να ερίζουν για το ποσοστό της.
Ο μεν δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, αναφέρει στο ethnos.gr ότι η ανώτατη αύξηση -τα τιμολόγια ύδρευσης είναι κλιμακωτά- φτάνει στο 300%, ο δε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λεονάρδος Χατζηανδρέου, υποστηρίζει ότι η αύξηση αγγίζει ακόμα και το 690%, αφού κατά τόσο περισσότερο θα κληθούν να πληρώνουν στο εξής οι δημότες.
Σε κάθε περίπτωση η αύξηση των δημοτικών τελών είναι δυσβάστακτη για τη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών και μάλιστα ισχύουν οι ίδιοι συντελεστές για όλες τις περιοχές του δήμου, από τις παραθαλάσσιες και άρα πολύ τουριστικές μέχρι τις ορεινές και φτωχότερες.
Να σημειωθεί ότι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών έχει αναδρομική ισχύ και οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν με βάση τις νέες τιμές από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Η βασικότερη αιτία η έλλειψη νερού
Σύμφωνα με τον κ. Λιανό, τα ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο Νάξου είχαν πολλά χρόνια να αυξηθούν και η μεγαλύτερη αύξηση στα οικιακά τιμολόγια, η οποία κατά τον ίδιο φτάνει στο 300%, καταγράφεται σε τέσσερα ορεινά χωριά της Νάξου (Μέλανες, Γαλήνη, Εγγαρές και Κινίδαρος), όπου οι τιμές τους για την ύδρευση ήταν πολύ χαμηλές. Κατά τον ίδιο, στη Χώρα και στις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου οι αυξήσεις των δημοτικών τελών φτάνουν στο 100%.
«Στα τέσσερα ορεινά χωριά ήταν πολύ χαμηλές οι τιμές των τελών ύδρευσης. Για την κατανάλωση των πρώτων κυβικών μέτρων νερού οι κάτοικοι πλήρωναν μόλις 0,20 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και τώρα θα πληρώνουν 0,80 ευρώ. Επίσης, εφαρμόσαμε ενιαίο τιμολόγιο για όλους τους δημότες, ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις. Τα τέλη για την καθαριότητα είχαν να αυξηθούν από το 1999 και τώρα αυξήθηκαν από 29% έως 130%. Να μην ξεχνάμε ότι ο δήμος μας έχει πέντε νησιά και πρέπει να κάνουμε μεταφορές απορριμμάτων και δια θαλάσσης. Επιφορτίστηκαν οι δήμοι και με τον καθαρισμό του επαρχιακού δικτύου, οπότε πρέπει να προσλάβουμε υπαλλήλους, για να προσφέρουμε σωστές υπηρεσίες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήρθαν και από το ότι πλέον θα πληρώνουν τέλος πολιτισμού όλα τα χωριά και όχι μόνο το Δημοτικό Διαμέρισμα Χώρας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Οι δήμαρχοι πρέπει να είναι αποφασιστικοί και τολμηροί και να μη χωρίζουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες», λέει ο κ. Λιανός.
Κατά τον ίδιο, κύριες αιτίες της αύξησης των ανταποδοτικών τελών είναι η άνοδος του ενεργειακού κόστους και η μεγάλη έλλειψη πόσιμου νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί η σπατάλη του αλλά και να απαιτούνται χρήματα για αφαλατώσεις.
«Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε πάρα πολύ και ταυτόχρονα έπρεπε να καταπολεμήσουμε την πολύ έντονη λειψυδρία, την οποία αντιμετωπίζουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρέπει να προστατεύσουμε το νερό. Δεν είναι δυνατόν κάθε μέρα να πλένουμε τα παντζούρια. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε προμήθεια νερού για έκτακτες ανάγκες και το κόστος φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, φέραμε αφαλατώσεις για εξασφάλιση 3.600 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα. Το κόστος φτάνει τα τρία ευρώ το κυβικό μέτρο. Αν είχε βρέξει, δε θα ανεβάζαμε τα δημοτικά τέλη. Τα αυξήσαμε φέτος που είχαμε το πρόβλημα. Δεν μπορεί η Νάξος να μένει χωρίς νερό, όταν παρουσιάζει κάθε χρόνο ανάπτυξη κατά 20%-22%», τονίζει ο δήμαρχος Νάξου.
«Η αύξηση φτάνει στο 690%»
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηανδρέου αναφέρει ότι η αύξηση φτάνει ακόμα και το 690% και αυτή παρατηρείται στα τέσσερα ορεινά χωριά, όπου υπήρχε ειδικό τιμολόγιο. Όπως λέει, στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου η αύξηση των ανταποδοτικών τελών κυμαίνεται μεταξύ 100%-300%.
«Δυστυχώς, πλέον τα ανταποδοτικά τέλη είναι δυσβάστακτα για τους δημότες. Οι κάτοικοι στα τέσσερα χωριά πλήρωναν 0,20 ευρώ μόνο για τα πρώτα 30 κυβικά μέτρα νερού. Τι μπορείς να κάνεις με τόσο μικρή ποσότητα νερού; Για μεγαλύτερη κατανάλωση πλήρωναν περισσότερα χρήματα ανά κυβικό μέτρο. Ο δήμαρχος μπορεί να κάνει λόγο για χαμηλότερες αυξήσεις, όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι κάτοικοι για την κατανάλωση εκατό κυβικών μέτρων νερού πλήρωναν στο τετράμηνο 22 ευρώ και τώρα θα πληρώνουν 174,4 ευρώ. Αυτή η αύξηση φτάνει το 690%. Συνολικά οι αυξήσεις, ανάλογα με την περιοχή, κυμαίνονται από 100% έως 690%. Επίσης, είναι λάθος το ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ορεινών φτωχών και πλούσιων τουριστικών περιοχών. Πώς να επιβιώσει ένα καφενείο σε ένα ορεινό χωριό, όταν ο συντελεστής των ανταποδοτικών τελών που καλείται να πληρώσει, είναι ίδιος με αυτόν που θα πληρώνει ένα κατάστημα σε μία τουριστική περιοχή; Το ζήτημα είναι ότι ο δήμαρχος θέλει μέχρι το τέλος του χρόνου μόνο από το νερό να εξοικονομήσει επιπλέον 4,3 εκατομμύρια ευρώ », αναφέρει ο κ. Χατζηανδρέου.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr