Δημιουργείται εθνικό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών με μικροδορυφόρους
Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα καθοδηγείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η πρώτη χώρα που δημιουργεί Εθνικό Σύστημα Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών γίνεται η Ελλάδα με το έργο για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης λύσης βασισμένης σε δορυφορικό σύστημα προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ανέλαβε η OroraTech.
Πλέγμα μικροδορυφόρων
Πρόκειται για επένδυση σε τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε σύστημα ανίχνευσης δασικής φωτιάς της εταιρείας OroraTech, η οποία μαζί με μία κοινοπραξία από Έλληνες υπεργολάβους θα παραδώσουν ένα σύστημα διαχείρισης που θα περιέχει επίγεια συστήματα και υπηρεσίες επεξεργασίας, καθώς και ένα σμήνος δορυφόρων θερμικής απεικόνισης για την παρακολούθηση του συνόλου της επικράτειας για πιθανές εστίες.
Το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει το 2026. Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα καθοδηγείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.
«Επενδύοντας στοχευμένα στη διαστημική τεχνολογία, κάνουμε την ουσιαστική διαφορά στην παρακολούθηση των πυρκαγιών που αποτελούν απειλή για τις ανθρώπινες ζωές, τα οικοσυστήματα και την οικονομία μας», δηλώνει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Οι υπηρεσίες ανίχνευσης πυρκαγιάς και τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης της OroraTech προσφέρουν απαράμιλλο έλεγχο και επίγνωση της κατάστασης». Η OroraTech και οι Έλληνες συνεργάτες της κέρδισαν το έργο σε ανοιχτό διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την υποστήριξη του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Δορυφόρων, του οποίου ηγείται το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.
Οι υπηρεσίες δεδομένων της OroraTech θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ελληνικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και θα αξιοποιούν την τεχνογνωσία των ελληνικών πανεπιστημίων και της βιομηχανίας. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη αλγορίθμων προϊόντων δεδομένων, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη διαστημικών αισθητήρων και υπηρεσιών βαθμονόμησης, με την εταιρεία Satways Ltd. για τη διαλειτουργικότητα του προϊόντος και με την εταιρεία Attisat S.A. για την κατασκευή του επίγειου σταθμού στην Ελλάδα.
Η OroraTech εδρεύει στο Μόναχο, ιδρύθηκε το 2018 και παρέχει πληροφορίες για δασικές πυρκαγιές σε κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα. «Μέσω της χρηματοδότησής της από τον Οργανισμό έχει εξελιχθεί σε ένα ικανό παράδειγμα υπηρεσιών διαστήματος που παρέχουν άμεσα και σημαντικά οφέλη εδώ στη Γη», σχολιάζει η Simonetta Cheli, Director of Earth Observation Programmes στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Και συνεχίζει: «Καθώς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η OroraTech προχωρούν στην υλοποίηση του ελληνικού σμήνους δορυφόρων θερμικής απεικόνισης, εμείς στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις εξειδικευμένες υπηρεσίες μας για την οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης και ανθεκτικότερης Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον Martin Langer, CEO και CTO της OroraTech, «η παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία στη θερμική ανίχνευση των Ελλήνων συνεργατών μας είναι καθοριστική για την παροχή της καλύτερης λύσης για τη χώρα. Η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα διαθέτει ένα Εθνικό δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών».
Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η OroraTech θα επενδύσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας ένα hub για τις επιχειρησιακές λειτουργίες της στην Αθήνα, όπου θα φιλοξενεί το σύνολο του στόλου των διαστημικών αισθητήρων της εταιρείας και μία ομάδα ανάπτυξης αφιερωμένη στην προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης υπέρυθρων.
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει πληγεί σημαντικά από δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν επηρεάσει το 2% της συνολικής έκτασης της χώρας. Λόγω του δύσβατου ορεινού εδάφους και των περισσότερων από 6.000 νησιών, η καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Η παρακολούθηση για φωτιές σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, όπου η επικοινωνία είναι περιορισμένη, απαιτεί πιο προηγμένες τεχνολογίες ανίχνευσης.
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr