Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σίφνος: Το πρώτο νησί των Κυκλάδων που κινδυνεύει με λειψυδρία
«Δεν μπορούμε να σπαταλάμε άδικα νερό που δεν έχουμε σε κήπους και πισίνες ή σε πλυσίματα αμαξιών»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με κατεπείγουσα ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Σίφνος είναι το πρώτο νησί των Κυκλάδων που εξαιτίας της αυξανόμενης έλλειψης νερού, τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τις 22 Ιουλίου.
Στην απόφαση αυτή οδήγησε η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης που σημειώνεται ήδη από τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με βλάβη που προέκυψε τον περασμένο μήνα σε αφαλάτωση στον Πλατύ Γιαλό, αναφέρει το sustainablecyclades.gr.
Αύξηση 100% στην κατανάλωση τον Ιούνιο
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Φουτουλάκη, σε κάποια μέρη η κατανάλωση νερού που καταγράφηκε τον Ιούνιο σημειώνει αύξηση έως και 100% σε σχέση με αυτή του περασμένου Αυγούστου. «Οι μετρήσεις ήταν αυτές που μας φόβισαν και γι αυτό προσχωρήσαμε με τη δήμαρχο σε αυτή την απόφαση. Ενδεικτικά, εκεί που πέρσι τον Αύγουστο σε ένα παραθαλάσσιο μέρος κατανάλωναν 13 κυβικά/ώρα, φέτος τον Ιούνιο η κατανάλωση φτάνει έως και τα 25 κυβικά/ώρα».
Οι υφιστάμενες αφαλατώσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού που συνεχώς αυξάνονται. «Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση της οικοδόμησης. Τα 3-4 τελευταία χρόνια βρεθήκαμε με πάρα πολλές πισίνες και μεγάλους κήπους που χρειάζονται πότισμα όλη μέρα. Είμαστε στα όρια μας. Όλο τον χειμώνα χτίζουνε. Και αυτό που παρατηρώ είναι ότι δεν θα χτίσουν ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο σπίτι όπως το ξέρουμε από παλιά, αλλά μια βίλα με πισίνα και γύρω-γύρω στρέμματα με φυτά τα οποία θα πρέπει να ποτίζονται. Δεν μπορούμε να τα εξυπηρετήσουμε όλα αυτά. Τέτοιες ανάγκες παλιά το νησί μας δεν τις είχε».
«Το πρόβλημα θα λυθεί μονό με επιπλέον αφαλατώσεις», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος.
Σήμερα το νησί διαθέτει τρεις αφαλατώσεις: δύο στον Πλατύ Γυαλό και μία αφαλάτωση υφάλμυρου νερού στις Καμάρες. Οι γεωτρήσεις που υπάρχουν διάσπαρτες στο νησί σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο δεν έχουν μεγάλη δυναμική εξαιτίας του άνυδρου χειμώνα που πέρασε. Παράλληλα, τον περασμένο μήνα, μία από τις αφαλατώσεις στον Πλατύ Γυαλό, παρουσίασε βλάβη και μέχρι να επιδιορθωθεί, οικισμοί δεν υδροδοτήθηκαν για 10-15 μέρες.
«Παλεύουμε με νύχια και με δόντια με κάποιες αφαλατώσεις, δηλαδή μηχανήματα που παράγουν το νερό μας. Άμα κάτσει και βλάβη, το πρόβλημα είναι μη διαχειρίσιμο. Τον Ιούνιο το προλάβαμε, τον Αύγουστο όμως τι θα κάνουμε; Όλα αυτά είναι που συνέβαλαν σε αυτή μας την απόφαση, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση και το υπουργείο, να μας δώσουν έξτρα αφαλάτωση».
Ο κ. Φουτουλάκης επεσήμανε ακόμη ότι η χρήση πρέπει να περιοριστεί σε οικιακή, επαγγελματική και αγροτική. «Δεν μπορούμε να σπαταλάμε άδικα νερό που δεν έχουμε σε κήπους και πισίνες ή σε πλυσίματα αμαξιών».
Η δήμαρχος του νησιού κ. Ναδάλη βρίσκεται αυτή την ώρα στα αρμόδια υπουργεία της Αθήνας προκειμένου να αιτηθεί νέες αφαλατώσεις για το νησί.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr