Μιχάλης Ζορπίδης: Όχι στη Βόρεια Μακεδονία
Η οικονομία, η επιχειρηματικότητα, τα μακεδονικά προϊόντα, και γενικότερα το μέλλον του επιχειρίν, είναι θέματα που θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, στη Ρόδο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με τη συμμετοχή των 61 Επιμελητηρίων, συνεδριάζει απόψε και αύριο η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, στη Ρόδο. Από την Κεντρική Μακεδονία συμμετέχουν και τα 7 Επιμελητήρια, ενώ από τη Βόρεια Ελλάδα θα δώσουν το ‘παρών’ 15-20 επιμελητήρια. «Θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, το μέλλον των επιχειρήσεων» ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, στο ethnos.gr, προσθέτοντας, ότι ο κάθε πρόεδρος θα θίξει τα θέματα που απασχολούν την περιοχή του.
«Θα συζητήσουμε και για τα μακεδονικά προϊόντα, τη θέση μου τη γνωρίζετε, λέω όχι, στη Βόρεια Μακεδονία’ η Μακεδονία είναι ελληνική, ξεκάθαρα πράγματα, πρώτα πατριωτικά και μετά επιχειρηματικά» τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Ζορπίδης, κατά την άφιξή του στο νησί της Δωδεκανήσου.
Ο νομός Σερρών τελευταίος στο ΑΕΠ
«Εδώ και πολλά χρόνια είμαστε ο τελευταίος νομός στο ΑΕΠ’ εάν δεν δοθούν κίνητρα, για τις περιοχές όπως οι Σέρρες, πρώτα για αυτές που είναι κοντά στα σύνορα, που γειτνιάζουν, εάν δεν δοθούν κίνητρα για τις επιχειρήσεις να γίνουν επενδύσεις, να γίνουν εργοστάσια να δουλέψει ο κόσμος, τότε θα φθίνουμε συνεχώς, και σε λίγο θα είναι μόνο οι γερασμένοι» ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή για τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, προσθέτοντας, ότι ο αγώνας με τις διπλανές χώρες είναι άνισος, «δεν έχουμε ‘όπλα’, ενώ αυτοί έχουν, τα πάντα είναι πιο φθηνά εκεί».
Όπως είπε ο κ. Μέγκλας, «είχαμε 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν τον όρο Μακεδονία, και κατά τη δική μας γνώμη, από εδώ και πέρα θα έχουμε άλλες 80.000 επιχειρήσεις από τα Σκόπια, άρα θα είναι 84.000 επιχειρήσεις στην παγκόσμια αγορά με μακεδονικά προϊόντα».
Αυτό που ο ίδιος πρότεινε, είναι «να έχουν τα προϊόντα μας, ελληνική σημαία, gr και μετά Μακεδονία. Να κατοχυρωθούν, ώστε να υπάρχει διαχωρισμός» επισήμανε λέγοντας ότι και στην Ελλάδα θα πωλούνται τα προϊόντα τα Σκοπιανά για μακεδονικά.
«Αυτό το παθαίνουμε ήδη με τα Βουλγάρικα, τα οποία χρησιμοποιούν ελληνικούς τίτλους, ελληνικά γράμματα, και μπορεί στα πολύ ψηλά να αναγράφεται ότι είναι made in Bulgaria, αλλά πωλούνται για ελληνικά» επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.
Θα επηρεαστεί και ο τουρισμός
Εκτός από τα προϊόντα και τη γενικότερη κατάσταση στον επιχειρηματικό κόσμο, στην Πιερία δίνεται η αίσθηση ότι η πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών, θα δημιουργήσει προβλήματα και στον τουρισμό.
«Ήδη, στην περιοχή έχουμε ακυρώσεις από τα Σκόπια» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, τοποθετώντας το πρόβλημα στο φόβο των τουριστών από τη Βόρεια Μακεδονία, για μη φιλική αντιμετώπιση προς τους ίδιους.
Ωστόσο, ο κ. Ζορπίδης, ο οποίος εκτός από την ιδιότητα του προέδρου στο ΕΕΘ, είναι και ταξιδιωτικός πράκτορας, αναφέρει ότι ο τουρισμός δεν επηρεάζεται. «Ότι ήταν θα είναι, δεν άλλαξε τίποτα. Οι Σκοπιανοί ερχόντουσαν και θα έρχονται» ανέφερε ο κ. Ζορπίδης.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr