Ένας χρόνος από την κακοκαιρία Daniel: Εικόνες βιβλικής καταστροφής - «Κοιμόμαστε με τον φόβο»
Ολοσχερώς κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες, ολόκληρα χωριά κάτω από το νερό, πλημμυρισμένες υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, τη χώρα χτύπησε η κακοκαιρία Daniel, μία από τις σοβαρότερες φυσικές καταστροφές, που άφησε πίσω της τεράστιες ζημιές στις περιοχές του Βόλου, του Νοτίου Πηλίου, της Λάρισας και της Καρδίτσας.
Ολόκληρα χωριά βυθίστηκαν κάτω από το νερό, λόγω της υπερχείλισης ποταμών όπως ο Πηνειός, ενώ καταστράφηκαν υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις. Ακόμα και έναν χρόνο αργότερα, οι κάτοικοι των πλημμυρόπληκτων περιοχών παλεύουν για την αποκατάσταση των περιουσιών τους ενώ, σε επίσκεψή του στη Φαρκαδόνα, την Δευτέρα (02/09), ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως, «εάν αυτή η φυσική καταστροφή δεν έβρισκε την ελληνική οικονομία σε μια φάση ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Επειδή πατάμε καλά στα πόδια μας, είμαστε σε θέση σήμερα να έχουμε ήδη δαπανήσει 650 εκατομμύρια συνολικά για την αποκατάσταση και για τη στήριξη. Προφανώς, αυτό το οποίο ακούω και το ακούω από παντού, είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Αυτό έχει μια μεγάλη τοπικότητα, γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία, γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή όπου υπάρχει καθυστέρηση. Φυσικά, οι αριθμοί τους οποίους κληθήκαμε να διαχειριστούμε είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της ελληνικής διοίκησης. Δε μιλάμε για ένα φαινόμενο το οποίο είχαμε ξανασυναντήσει. Η κατεύθυνση την οποία έχω δώσει όμως στον Χρήστο (σ.σ. Τριαντόπουλο), και με την επίβλεψη του Θανάση, ο οποίος συντονίζει το όλο σχέδιο από πλευράς του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι με την τοπική σας στήριξη αυτά τα προβλήματα να τα λύνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα από τον Daniel αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες, αφού πολλές εξ’ αυτών χάθηκαν εντελώς, επηρεάζοντας δραματικά τις τοπικές οικονομίες. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους όμως, ειδικά στις περιοχές όπου το οδικό δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί, οι δυσκολίες παραμένουν.
«Είμαστε 14 οικογένειες από 60 που ήμασταν»
Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN πραγματοποίησε οδοιπορικό στο Σωτήριο, που είναι ένα από τα χωριά που επλήγησαν βαρύτερα από την κακοκαιρία. «Είμαστε 14 οικογένειες από 50-60, που ήμασταν. Πολλοί έφυγαν με τις οικογένειές τους, διότι έχουν παιδιά που πάνε σχολείο. Μπορεί αύριο να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Δεν ξέρουμε. Κοιμόμαστε με τον φόβο», επεσήμανε κάτοικος του χωριού.
Δώδεκα μήνες μετά οι δρόμοι παραμένουν έρημοι, οι κατοικίες διαλυμένες, ενώ οι καλλιέργειες καλύπτονται από το νερό. Οι λιγοστοί κάτοικοι που αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους και να ξαναχτίσουν εκεί τις ζωές και τις περιουσίες τους δεν έχουν πάρει στο 100% τις αποζημιώσεις, που τους αναλογούν.
«Το σπίτι δώσαμε 20.000 ευρώ και το φτιάξαμε, για να μπούμε μέσα. 8-7.000 ευρώ μας δόθηκαν από την Αρωγή και περιμένουμε να πάρουμε», πρόσθεσε κάτοικος, δείχνοντάς την κατοικία του.
Τα νερά υποχώρησαν μόλις τον Ιούνιο, αποκαλύπτοντας τα σημάδια της καταστροφής. «Από τον Ιούνιο και μετά υποχώρησαν. Μέχρι και τον Ιούνιο έρχονταν νερά από τον Πηνειό», εξήγησε άλλος κάτοικος.
Οι αγρότες εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να ξανακαλλιεργήσουν. «Από ό,τι καταλαβαίνω θα καλλιεργήσουμε ξανά μετά από δύο χρόνια. Σε εμάς το Σωτήριο υπάρχει πολύ νερό. Θα τραβήξει αυτή η ιστορία», δήλωσε άλλος κάτοικος.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr