Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Μάχη με τις φλόγες έξω από τα Σοφιάνα και Ζάχολη - Σε δυσπρόσιτα σημεία οι εστίες
Συνεχίζεται το τιτάνιο έργο της Πυροσβεστικής - Συνεχείς ρίψεις από τα εναέρια μέσα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για την τρίτη ημέρα συνεχίζεται στην Κορινθία η μεγάλη μάχη για την κατάσβεση της καταστροφικής φωτιάς, με την Πυροσβεστική να επιχειρεί σε δύο μέτωπα.
Η εικόνα είναι βελτιωμένη από το βράδυ, ωστόσο, διαρκώς ξεπηδούν εστίες και σχηματίζονται μέτωπα σε μια μεγάλη έκταση. Τις τελευταίες ώρες μάχη δίνεται έξω από τα χωριά Σοφιάνα και Ζάχολη, τα οποία, ενδεικτικά, χωρίζει μια απόσταση 7-8 χιλιομέτρων.
Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη Ζάχολη, οι εστίες είναι σε δυσπρόσιτα σημεία, γι’ αυτό και οι χερσαίες δυνάμεις τις κυκλώνουν, αναμένοντας τις βολές από τα εναέρια, που πετούν διαρκώς στα σημεία των μετώπων και κάνουν ρίξεις.
Ταυτόχρονα, δασοκομάντος και πεζοπόρα «βουτούν» μέσα στο δάσος για να σβήσουν κάθε μικρή εστία, όπως καταγράφει το Orange Press.
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα
Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος συνδράμουν 13 ελικόπτερα (2 συντονιστικά) και 10 αεροσκάφη.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 8:00 το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι, ο οποίος είχε κλείσει από αργά το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της φωτιάς. Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Εκκενώθηκαν τα Σοφιανά
Λίγο μετά τις 7:00 το πρωί, μάλιστα, οι κάτοικοι στα Σοφιανά έλαβαν μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν προς την περιοχή Ρέθι.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) October 1, 2024
🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Σοφιανά
🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Σοφιανά απομακρυνθείτε προς #Ρέθι
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki
@hellenicpolice
Γιατί βγήκε εκτός ελέγχου η φωτιά
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Λαυράνος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι λόγω της δύσβατης τοποθεσίας, στην οποία ξέσπασε η φωτιά χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
«Κάθε δασική πυρκαγιά δίνει ένα εύλογο χρονικό παράθυρο ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις. Αυτό είναι γύρω στα 15 – 20 λεπτά. Από κει και πέρα, αν οι πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αυτό το χρονικό διάστημα μικραίνει» ανέφερε ο κ. Λαυράνος.
«Δηλαδή, υπήρχαν τρεις παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί ήταν η τοπογραφία, το δύσβατο δηλαδή της περιοχής, οι δυνατοί άνεμοι με τις ισχυρές ριπές που υπήρχαν και φυσικά η πλούσια καύσιμη ύλη. Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά ήταν σαν ζούγκλα», συμπλήρωσε.
Όπως είπε «η ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά ήταν τόσο δύσβατο το σημείο και μάλιστα πάρα πολύ επικίνδυνο από την άποψη ότι υπήρχαν απόκρημνες πλαγιές, υπήρχαν κρυφά σημεία, φαράγγια τα οποία ήταν επικίνδυνα και για τους ίδιους μου τους συναδέλφους. Υπήρχε πρόσβαση μόνο από έναν αγροτικό δρόμο, το οποίο ήταν πραγματικά επικίνδυνο να στείλεις τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν στοχευμένες, καλές ρίψεις λόγω και του γεωθερμικού φορτίου που είχε αναπτυχθεί αλλά και του έντονου καπνού. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες εξαρχής» εξήγησε ο κ. Λαυράνος.
Στα πρώτα 10 λεπτά πήρε διαστάσεις
«Η φωτιά έφυγε μετά το δεκάλεπτο. Ήταν πάρα πολύ δυνατοί οι άνεμοι. Ξεπέρασαν οι ριπές τα 80 χιλιόμετρα την ώρα… μπορεί κάποιος να αντιληφθεί αυτό το νούμερο. Οπότε έφυγε αυτό που λέμε το εύλογο χρονικό διάστημα όπου μπορείς να προσβάλλεις γρήγορα τη φωτιά» σημειώσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το ενδεχόμενο εμπρησμού ο κ. Λαυράνος απάντησε: «Είναι γεγονός ότι πάνω από το 90% μην πω και 95% των πυρκαγιών ξεκινάει από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε με πρόθεση. Αυτό είναι γεγονός. Βέβαια, τα αίτια για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά θα αναλάβει να τα βρει το αρμόδιο τμήμα, το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Από κει και πέρα ούτε κάποια κεραυνική δραστηριότητα υπήρχε, ούτε κάποιες εργασίες, απ ό,τι λένε τουλάχιστον οι πρώτες μαρτυρίες. Άρα ο ανθρώπινος νους μπορεί να φανταστεί, πιστεύω, το αυτονόητο».
Η κατάσταση της υγείας των πυροσβεστών που τραυματίστηκαν
Ο κ. Λαυράνος αναφέρθηκε και στους τρεις πυροσβέστες που έχουν τραυματιστεί στις φωτιές. «Επισκέφθηκα στο Αττικό Νοσοκομείο τον συνάδελφο που μεταφέρθηκε από προχθές το βράδυ με χτύπημα ακριβώς κάτω από το μάτι. Έχει κάνει κάποια ράμματα και γίνονται εξετάσεις για να δούμε ότι δεν έχει κάτι περισσότερο από αυτό το χτύπημα. Έχει ένα μικρό αιμάτωμα. Ενημερώθηκα και για δύο συναδέλφους εχθές, ο ένας με αναπνευστικά προβλήματα, ο άλλος επίσης με ένα χτύπημα στο μάτι. Είναι καλά στην υγεία τους».
Η ΕΕ κινητοποίησε βοήθεια για την Ελλάδα
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η ΕΕ στέλνει αεροπλάνα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και κυρίως στην περιοχή της Βόρειας Πελοποννήσου.
Μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ εχθές το απόγευμα, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ κινητοποίησε άμεσα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU. Τα αεροσκάφη, που κινητοποιήθηκαν από την Κροατία και την Ιταλία, έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα.
Η ΕΕ έχει επίσης ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος Copernicus για την παροχή χαρτών στις τοπικές αρχές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί, όπως τονίζει.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου των δασικών πυρκαγιών, η Ελλάδα είχε ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δύο φορές, λαμβάνοντας τότε 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα, καθώς και 7 ομάδες εδάφους, 348 πυροσβέστες και 115 οχήματα. Η Ελλάδα φιλοξένησε επίσης ένα πρόγραμμα προ τοποθετήσεων, στο οποίο πυροσβέστες και οχήματα αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα για αρκετές εβδομάδες.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr