Κοζάνη: Ο μύθος του κρυμμένου θησαυρού ξεσήκωσε επίδοξους χρυσοθήρες από ολόκληρη τη χώρα
«Ταξίδεψε» σε όλη τη χώρα ο μύθος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στο… κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού στα βουνά της Κοζάνης και πιο συγκεκριμένα σε αυτά των Σερβίων έχουν επιδοθεί άτομα από το νομό αλλά και από διάφορα άλλα σημεία της χώρας. Έχοντας ως οδηγό τον αστικό μύθο ότι χρυσός από κατοίκους της περιοχής την περίοδο της Κατοχής κρύφτηκε στα βουνά, για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών κατακτητών, πολλά άτομα, «οπλισμένα» με διάφορα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλου, «οργώνουν» τα βουνά, για να βρουν το θησαυρό και να πλουτίσουν.
Η αναζήτηση του χρυσού στο νομό Κοζάνης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, όπως λέει στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Κώστας Βύζας, από την περασμένη άνοιξη και μετά το φαινόμενο έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν εκδοθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την αρχαιολογική υπηρεσία και άλλους φορείς τουλάχιστον 14 άδειες εκσκαφής στα βουνά για αναζήτηση του θησαυρού και κατατίθενται ολοένα και περισσότερες αιτήσεις.
«Η αναζήτηση του χρυσού από διάφορους πολίτες στα βουνά και κυρίως σε αυτά της περιοχής των Σερβίων είναι πέρα για πέρα αληθινή ιστορία. Υπάρχει ένας αστικός μύθος στην περιοχή μας ότι την περίοδο της Κατοχής πολλοί κάτοικοι της Κοζάνης, προκειμένου να μην πέσει ο χρυσός που είχαν στα χέρια των Γερμανών, τον έβαλαν σε ένα τζιπ αυτοκίνητο και τον έκρυψαν στα βουνά της περιοχής των Σερβίων. Ο ίδιος μύθος λέει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τον πήραν από το αρχικό σημείο και τον έκρυψαν σε άλλη θέση. Αυτός ο θησαυρός δεν έχει βρεθεί ποτέ, οπότε ολοένα και περισσότερο ανοίγει η όρεξη των επίδοξων χρυσοθήρων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Βύζας.
«Ταξίδεψε» σε όλη τη χώρα ο μύθος
Κατά τον ίδιο, ο εν λόγω αστικός μύθος «ταξίδεψε» σε ολόκληρη τη χώρα, αφού η πλειοψηφία των ατόμων που επιδίδονται στην αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού δεν μένει στην Κοζάνη αλλά σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας.
«Ούτε εγώ γνώριζα τον μύθο για τον κρυμμένο θησαυρό. Τον έμαθα πριν από λίγο καιρό και φαίνεται ότι ''ταξίδεψε'' πολύ. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 14 άδειες εκσκαφής και δεχόμαστε στην υπηρεσία ολοένα και περισσότερες αιτήσεις. Και στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες για αναζήτηση του χρυσού, αλλά από την περασμένη άνοιξη και μετά το φαινόμενο πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Ιδίως τον περασμένο Αύγουστο έγινε χαμός. Τώρα που κρυώνει ο καιρός, πιθανότατα θα μειωθεί το ενδιαφέρον για εκσκαφές και αυτό αναμένεται να αναθερμανθεί από την άνοιξη. Είναι δεδομένο ότι, όταν ψάχνεις πολύ, όλο και κάτι θα βρεις. Οι άδειες που εκδίδονται για εκσκαφή, αφορούν συγκεκριμένα μέρη. Δεν μπορεί να σκάψει ο καθένας, όπου θέλει. Όλες οι εκσκαφές γίνονται υπό την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποια ζημιά στο περιβάλλον αλλά και για να μην καταπατηθεί κάποια δημόσια ή ιδιωτική περιουσία», λέει ο κ. Βύζας.
Τέλος, κατά τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να βρει τον συγκεκριμένο θησαυρό ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο αξίας, θα πρέπει να ακολουθήσει αυτά που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Θα δώσει στην Πολιτεία το νόμιμο ποσοστό από τη συνολική αξία του αντικειμένου που βρήκε, αφού, βέβαια, το εκτιμήσει εμπειρογνώμονας.
Ο θησαυρός των ανταρτών
Εκτός από το μύθο για το χρυσό που έκρυψαν κάτοικοι της Κοζάνης, για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών, κατά τον δήμαρχο Κοζάνης, Γιάννη Κοκκαλιάρη, υπάρχει κι άλλη εικασία για κρυμμένο θησαυρό.
«Και στο παρελθόν κάποιοι έψαχναν για χρυσές λίρες, που λέγεται ότι έκρυψαν οι αντάρτες. Κάποιοι είπανε, μάλιστα, ότι βρήκανε λίρες. Άλλοι άκουσαν διάφορες ιστορίες από παππούδες για κάποιους χάρτες. Όλα αυτά έκαναν κάποιους να πάρουν ειδικά μηχανήματα και να ψάξουν για χρυσό. Η αναζήτηση του θησαυρού γίνεται συνήθως από την άνοιξη και μετά. Τα βουνά μας το χειμώνα έχουν πολλά χιόνια και είναι πολύ δύσκολη η αναζήτηση», αναφέρει ο δήμαρχος Κοζάνης.
Σε αχαρτογράφητα νερά η Γερμανία μετά τη νίκη της ακροδεξιάς: Αγωνία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης
Γιατί οι Αμερικανοί πολίτες επέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ; Οι 7 υποσχέσεις που έδωσε και έπεισαν
Έλενα Λεώνη και Ιάσονας Καφετζής στο ethnos.gr: «Οι τέχνες οφείλουν να προωθούν ισότητα και συμπερίληψη»
Μην ανοίξετε αυτά τα SMS: Η απάτη με το δέμα και την επιστροφή φόρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr