Έρχονται «ευέλικτα» πολεοδομικά σχέδια με αύξηση υποδομών, χωρίς συγκράτηση της ζήτησης: Σφοδρές αντιδράσεις στη Μύκονο
Σφοδρές οι αντιδράσεις για το ΕΠΣ της Μυκόνου, οι περιορισμοί του οποίου θα κρατήσουν μόνο για πέντε χρόνια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ειδικά και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια - «λάστιχο» τα οποία θα ...ανοιγοκλείνουν διαθέτοντας την «ευελιξία» ώστε να χωρέσουν τουριστικές δραστηριότητες ακόμα και σε νησιά κορεσμένα, των οποίων η φέρουσα ικανότητα αυτή τη στιγμή δε «σηκώνει» άλλες επενδύσεις, προσανατολίζεται να παραδώσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το ξεκαθάρισμα του πολεοδομικού χάους που επικρατεί.
«Ευέλικτα» πολεοδομικά σχέδια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Η δυνατότητα θα δοθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία ετοιμάζεται ήδη προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ταχύτατα ώστε να συμπαρασύρει και τα Προεδρικά Δατάγματα, με τα οποία θα κυρωθούν τα ΕΠΣ και ΤΠΣ που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο στο πλαίσιοτης μεταρρύθμισης των 700 εκ. ευρώ.
Πρακτικά στα πολεοδομικά σχέδια θα εισάγονται εκ των προτέρων και χρήσεις γης υπό προϋποθέσεις ώστε με την πρόβλεψη των αναγκαίων υποδομών δικτύων κυρίως σε εξωαστικές περιοχές, να καλύπτεται η φέρουσα ικανότητα ανά περιοχή, για οικιστικές επεκτάσεις, στρατηγικές επενδύσεις και άλλες χρήσεις γης και να μπορούν να αρθούν με μία απλή διαπιστωτική πράξη οι περιορισμοί που θα έχουν επιβληθεί από τα Π.Δ των πολεοδομικών σχεδίων. Ουσιαστικά θα μπορεί να τροποποιείται ένα Π.Δ. και να αλλάζει η φυσιογνωμία μιας περιοχής με μία απλή διαπιστωτική πράξη, καθώς θα δίνεται εκ των προτέρων η «ευελιξία» προσθήκης χρήσεων ή αλλαγών στην αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα με μια απλή πράξη εφόσον έχουν ολοκληρωθεί έργα υποδομής.
Πρώτη εφαρμογή της συγκεκριμένης καινοτομίας, όπως τη χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του υπουργείου, Ευθύμιος Μπακογιάννης, είναι η πρόταση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα για το ΕΠΣ της Μυκόνου, ενός νησιού στο οποίο ισχύει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Το σχέδιο, το οποίο αντιμετωπίστηκε με εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις έως και ύβρεις και γιουχαίσματα από το κοινό, προβλέπει για τη Μύκονο την αύξηση της αρτιότητας ενός οικοπέδου για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων στα 30 από τα 10 στρέμματα που ισχύει σήμερα και για την ανέγερση κατοικίας στα 8 στρέμματα από 4 που είναι σήμερα.
Ο περιορισμός αυτός όμως φαίνεται πως θα είναι προσωρινός και θα έχει ...ημερομηνία λήξης καθώς θα διαρκέσει το πολύ για πέντε χρόνια, αφού σύμφωνα με το υπουργείο, εφόσον ολοκληρωθούν απαραίτητα έργα υποδομής, οι περιορισμοί θα μπορούν να μειωθούν έως και κατά 50% και η αρτιότητα να επιστρέψει τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κατοικία στα σημερινά επίπεδα και να αυξηθεί τελικά μόνο κατά 5 στρέμματα σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Τα έργα αυτά αφορούν:
- Έργα ύδρευσης (αφαλατώσεις-δίκτυα). Απαγόρευση κολυμβητικών δεξαμενών σε όλες τις νέες άδειες λόγω λειψυδρίας μέχρι να λειτουργήσει νέα αφαλάτωση
- Έργα αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων
- Έργα οδοποιίας
- Θέσεις στάθμευσης
- Έργα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
Η δέσμευση αυτή βέβαια δε φάνηκε να καθησυχάζει καθόλου τους κατοίκους, οι οποίοι ύστερα από τη διετή αναστολη έκδοσης οικοδομικών αδειών, βλέπουν τις ιδιοκτησίες τους να χάνουν την οικοδομησιμότητά τους.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τα ζητήματα αρτιότητας, ο κ. Μπακογιάννης απάντησε ότι «σήμερα βάζουμε 8 στρέμματα, το οποίο είναι αρκετά περιοριστικό και δημιουργεί προφανώς ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάθετη ιδιοκτησία. Με την πρόβλεψη των υποδομών φέρουσας ικανότητας και τη σχετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου και θα συμπαρασύρει και τα Π.Δ. δίνεται η δυνατότητα μείωσης των στρεμμάτων αρτιότητας έως και 50% και σε κάθε περίπτωση όχι κάτω των 4 που είναι ελαχιστς αριθμός στρεμμάτων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα υποδομής αυξάνουν τα μεγέθη της φέρουσας ικανότητας, κάτι με το οποίο διαφωνούν βεβαίως πολλοί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, οι οποίοι δε συνδέουν την αύξηση των υποδομών με αυτήν. Προυπόθεση βέβαια είναι να υπάρξει η έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με τον κ. Μπακογιάννη, πάντως, να επισημαίνει ότι στην περίπτωση της Μυκόνου έχει ακολουθηθεί στο έπακρο η σχετική νομολογία.
Επιχειρώντας να εξηγήσει το χρονικό παράθυρο της 5ετίας, ο γ.γ. του υπουργείου είπε ότι αποτελεί το όριο του νομοθέτη για την αναθέωρηση ενός πολεοδομικού σχεδίου: «Εδώ λοιπόν με αυτην την πρόταση κάνουμε μία καινοτομία. Επειδή γνωρίζουμε πόσο χρόνο χρειάζεται η αναθεώρηση, πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας ώστε αν πετύχουμε τους στόχους της φέρουσας ικανότητας, να μπορεί με μία διαπιστωτική πράξη να δίνεται η ευελιξία των χρήσεων και η αλλαγή της αρτιότητας. Αυτή η ευελιξία θα διαπιστώνεται ανάλογα με τα έργα υποδομής που θα έχουν υλοποιηθεί».
Προσέθεσε, πάντως, πως στόχος του υπουργείου δεν είναι «μετά από τόσο αγώνα να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο Π.Δ. που θα γυρίσει πίσω».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που αφορούσαν την προτεραιότητα στις στρατηγικές επενδύσεις, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι η κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού αποφάσισε ότι στη Μύκονο πρώτα θα γίνει το ΕΠΣ και αυτές θα ακολουθήσουν μετά αν και εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προυποθέσεις, έχουν τα χαρακτηριστικά και πληρούν τους αυξημένους περιβαλλοντικούς όρους που βάζουν οι φορείς. «Κανείς δεν είπε ότι θα προταχθύν οι στρατηγικες επενδύσεις», υπογράμμισε σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων.
Τη βοήθεια των δημάρχων ζήτησε ο Θ. Σκυλακάκης
Την πρώτη αναφορά στην ...πολεοδομική ευελιξία ενόψει της κατάρτισης των ΕΠΣ και ΤΠΣ, είχε κάνει από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο ίδιος ο υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης την περασμένη Παρασκευή.
Κατά την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εκτός από τις χρήσεις γης για τις οποίες είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι μπορεί να υπάρχουν σε μία περιοχή, θα εισηγηθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, να βάλουμε και χρήσεις γης, υπό προϋποθέσεις πραγματοποίησης των αναγκαίων έργων που τις καθιστούν εφικτές, με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)». Συνέχισε λέγοντας πως, «πρόκειται για μία μεταρρύθμιση - πρόνοια για την αναπτυξιακή προοπτική περιοχών της χώρας, οι οποίες σήμερα περιορίζονται από συγκεκριμένες χρήσεις γης, διότι ελλείψει βασικών έργων υποδομών (π.χ. ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας, αφαλάτωσης, οδοποιίας, κ.λπ.) η φέρουσα ικανότητα είναι περιοριστική».
Μιλώντας για την εν λόγω ρύθμιση μάλιστα, ζήτησε τη συνεργασία των Δήμων για την υλοποίησή της, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορέσει να λύσει πάρα πολλά προβλήματα, όταν θα κληθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Δήμοι να πάρουν αποφάσεις για την επιλογή περιοχών σε σχέση με τις χρήσεις γης.
«Και αυτό, διότι μετά, όταν θα γίνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, η πιθανότητα αλλαγής τους ή ο χρόνος αλλαγής τους, θα είναι πολύ πιο δύσκολος», τόνισε.
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυκόνου
Εν μέσω κραυγών και σφοδρών αντιδράσεων από το κοινό παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το ΕΠΣ για τη Μύκονο. Το σχέδιο προτείνει βασικές Ζώνες Προστασίας (ΠΕΠ): Δικτύου Natura 2000, καταφυγίου άγριας ζωής, νησιωτικών υγρότοπων, προστασίας ταμιευτήρων, προστασίας ρεμάτων/παραρεμάτιας βλάστησης, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ανάγλυφου και τοπίου, διαφύλαξης αξιόλογων παραλιών και ακτών κολύμβησης.
Αντίστοιχα, προτείνονται Ζώνες Ελέγχου Χρήσεων Γης για εγκαταστάσεις αποθήκευσης - μεταποίησης - διαχείρισης απορριμμάτων (με 2 υποζώνες), για τουρισμό και αναψυχή στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, για ήπια τουριστική δραστηριότητα στη δυτική ακτή του νησιού, στη Χερσόνησο Διακόφτη και στην περιοχή ταμιευτήρα Μαραθίου, για Αγροτοκτηνοτροφία στην Άνω Μερά, όπως και για εξωαστική περιοχή στη Χώρα Μυκόνου.
Βάσει του ΕΠΣ, η ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων εντός των τουριστικών ζωνών θα είναι δυνατή μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας.
Στις νότιες περιοχές με χρήσεις τουρισμού – αναψυχής προβλέπεται αρτιότητα 30 στρεμμάτων για τουριστικές εγκαταστάσεις και έως 150 κλίνες ανά οικόπεδο και 8 στρεμμάτων για κατοικία.
Στη δυτική ακτή Μυκόνου προβλέπεται ήπια τουριστική δραστηριότητα με αντίστοιχους όρους αρτιότητας στα οικόπεδα. Στη Χερσόνησο Διακόφτη και στην περιοχή Ταμιευτήρα Μαραθίου, η οικοδομησιμότητα παραμένει ίδια, αλλά μειώνεται ο αριθμός των κλινών ανά γήπεδο στις 50.
Το Σχέδιο προβλέπει και τη χρήση κοινωνικής κατοικίας σε τρεις θέσεις προκειμένου να μπορούν να στεγαστούν οι εργαζόμενοι στο νησί με αρτιότητα στα 2 στρέμματα.
Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και για 5 ημέρες (ημερολογιακές) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες / φορείς, θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια / προτάσεις για το ΕΠΣ της Μυκόνου στην Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr.
Το υπουργείο σημειώνει ότι η διαδικασία της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΣ Μυκόνου και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την παράθεση σχολίων στην προαναφερόμενη πλατφόρμα του ΥΠΕΝ με την οποία για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τα προκρινόμενα σενάρια ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης της μελέτης για την περιοχή τους.
Διαρκή προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη»
«Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr