Διαστηµικές πατέντες made in Greece για το εργοτάξιο... Σελήνη
Καλλιέργεια τροφίµων, εφαρµογές για αστροναύτες και ένα όχηµα που θα πλοηγείται µόνο του είναι κάποιες από τις εφαρµογές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Παραγωγή τροφής υψηλής διατροφικής αξίας στη... Σελήνη αλλά και σε δύσκολα περιβάλλοντα µε ακραίες καιρικές συνθήκες, συσκευές στο µέγεθος ενός ρολογιού χειρός που θα µπορούν ανά πάσα στιγµή να µετρούν τις συνέπειες ηλιακών εκρήξεων αλλά και ένα ελληνικό όχηµα που θα πλοηγείται µόνο του, λαµβάνοντας εικόνες της επιφάνειας της Σελήνης και δηµιουργώντας την πρώτη εθνική «φασµατική βιβλιοθήκη της Σελήνης» είναι ορισµένες µόνο από τις εφαρµογές που µελετούν πανεπιστηµιακά και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας που θα συµµετάσχουν στο πρόγραµµα εξερεύνησης της Σελήνης του Ελληνικού ∆ιαστηµικού Οργανισµού και της NASA.
Το σύνολο των προτάσεων των φορέων παρουσιάστηκε χθες σε ηµερίδα που πραγµατοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, µε στόχο να καταδειχθεί ότι η ανάπτυξη διαστηµικών εφαρµογών µπορεί να έχει και επίγεια χρησιµότητα και µάλιστα σε περιοχές ή συνθήκες όπου τα συµβατικά συστήµατα δεν είναι αποτελεσµατικά.
«Με τις ενέργειες του υπουργείου και του ΕΛ∆Ο διασφαλίσαµε την ενασχόληση της χώρας µε όλα τα επίπεδα του διαστηµικού χώρου. Πλέον δηµιουργούµε τις προϋποθέσεις για τη συµµετοχή της χώρας µας στις αποστολές της ΝΑSΑ στη Σελήνη» σηµείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
Το «Εθνος» παρουσιάζει ορισµένες από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Φασµατογράφος
Η πρώτη αφορά τον εκσυγχρονισµό υπάρχοντος «Φασµατογράφου ακτίνων Α και Χ» προκειµένου να χρησιµοποιηθεί σε αποστολή προσσελήνωσης. Το συγκεκριµένο όργανο κατασκευάστηκε από την οµάδα του καθηγητή Θανάση Οικονόµου στο Πανεπιστήµιο του Σικάγου και θα εκσυγχρονιστεί µε αισθητήρες νέας τεχνολογίας, προσθήκη επεξεργαστή και ενσωµάτωση µνήµης. Στόχος του θα είναι ο λεπτοµερειακός προσδιορισµός της χηµικής σύστασης της επιφάνειας του εδάφους στη θέση προσσελήνωσης, µε δυνατότητα καταγραφής της γενικής ραδιενέργειας της Σελήνης, ενώ µε κατάλληλη σύνθεση δύναται να χρησιµοποιηθεί ως προσωπικό δοσίµετρο στη στολή ενός αστροναύτη.
Από το ΑΠΘ προέρχεται η πρόταση IVED, µιας νέας συσκευής φασµατοσκοπίας ηλεκτρικής αντίστασης για την online και σε πραγµατικό χρόνο ανίχνευση φυσαλίδων σε αστροναύτες. Πρόκειται για µια καινοτοµία ήδη βραβευµένη από τους Οργανισµούς NASA και ESA µε ευρωπαϊκή πατέντα και στόχο να αποτρέψει τον κίνδυνο εµφάνισης της νόσου αποσυµπίεσης που υπάρχει στην επιφάνεια της Σελήνης. Η πρόταση της οµάδας Πολυφασικής ∆υναµικής, µε επικεφαλής καθηγητή τον Θ. Καραπάντσιο, αφορά την κατασκευή µιας φορητής συσκευής που προσαρµόζεται στη διαστηµική στολή των αστροναυτών. Η τεχνολογία I-VED θα αξιοποιηθεί και για εφαρµογές ανίχνευσης φυσαλίδων στη γη κατά την εξωσωµατική κυκλοφορία του αίµατος (επεµβάσεις ανοιχτής καρδιάς, αιµοκάθαρση), σε δύτες και σε ασθενείς κατά τη θεραπεία τους σε υπερβαρικό θάλαµο. Τη δηµιουργία µιας ειδικά διαµορφωµένης κάψουλας µε ελεγχόµενες συνθήκες, στην οποία είναι εφικτή η καλλιέργεια τροφίµων υψηλής διατροφικής αξίας σε συνθήκες µικροβαρύτητας, έχει ως στόχο η εφαρµογή του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Η εφαρµογή µπορεί να συνεισφέρει σε συστήµατα παραγωγής τροφίµων, υψηλής τεχνολογίας, σε δυσµενή περιβάλλοντα λόγω της εξάντλησης των εδαφών, ακραίων καιρικών συνθηκών ή έλλειψης νερού αλλά και σε θερµοκήπια, συστήµατα κάθετης γεωργίας και εφαρµογές αστικής γεωργίας. Τις δυνατότητες για την κατασκευή βιώσιµων συστηµάτων παραγωγής τροφής στο ∆ιάστηµα διερευνά η ερευνητική οµάδα του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Τη δυνατότητα µέτρησης σε πραγµατικό χρόνο της επίδρασης σε ζωντανούς οργανισµούς και µηχανές, µε στόχο την παροχή προστασίας από τις κοσµικές ακτίνες και τις ηλιακές εκρήξεις, δίνει το όργανο που κατασκευάζεται από την Adveos Company. Εχει διαστάσεις περίπου ενός ρολογιού για το χέρι, ανάλογη κατανάλωση και αναπτύσσεται ήδη µε χρηµατοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό ∆ιαστήµατος, έχοντας κερδίσει 41 προτάσεις από διάφορες χώρες.
Το NORMAN, έναν συνδυασµό µικροδορυφόρου cubesat χαµηλής πτήσης και ροµποτικού οχήµατος για την ορυκτολογική εξερεύνηση της Σελήνης, παρουσίασαν εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του ∆ΠΘ και της MECHATRONICS.
Η Ελλάδα µέσω του NORMAN θα µπορέσει να έχει µια πλήρη διαστηµική αποστολή, µε την οποία θα δηµιουργηθεί µια µοναδική πληροφοριακή βάση ανοιχτής πρόσβασης, η «Φασµατική Βιβλιοθήκη της Σελήνης». Περιλαµβάνει την κατασκευή ενός ελληνικού οχήµατος που θα πλοηγείται µόνο του λαµβάνοντας εικόνες της επιφάνειας της Σελήνης αλλά και στερεοσκοπικές εικόνες του οχήµατος για να αποφεύγει εµπόδια και να γνωρίζει µε πολύ µικρό σφάλµα τη θέση του. Στόχος είναι η παροχή πολύτιµων πληροφοριών για τον τρόπο σχηµατισµού των υλικών στις φυσικοχηµικές συνθήκες που επικρατούν στη Σελήνη αλλά και πληροφοριών για την ανίχνευση και τον εντοπισµό των φυσικών της πόρων
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr